E-tjenesten tror russisk øvelse kan bli mye større enn varslet

AP Photo/Ivan Sekretarev, File

Norsk etterretning anslår at den russiske storøvelsen i september kan bli ti ganger større enn Russland har varslet NATO om.

– Russland sier de skal øve om lag 13.000 mann. Vi har grunn til å tro at øvelsen blir langt større og mer kompleks enn dette. Vårt anslag er at mellom 70.000 og 150.000 soldater kan bli involvert totalt, sier etterretningssjef Morten Haga Lunde til VG.

Medlemslandene i Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa – inkludert Russland – har avtalt at de skal varsle hverandre på forhånd om alle øvelser der mer enn 9.000 soldater deltar. Deltar mer enn 13.000 soldater, skal motparten få lov til å sende observatører.

Russlands budskap er at denne øvelsen, kalt Zapad 2017, ligger under disse nivåene.

NATO uttrykte E-tjenestens bekymring i juni.

– Av erfaring har vi all grunn til å tro at antall soldater som deltar, kan bli betydelig høyere enn antallet som offisielt oppgis, sa generalsekretær Jens Stoltenberg.

Øvelsen starter 14. september og varer i seks døgn. Ifølge Lunde er øvelsen for lengst i gang.

– Russland har gjennomført alarmøvelser med Nordflåten, og fartøyene har vært til havs utenfor Murmanskfjorden og ute i Barentshavet, sier han.

NTB
(©NTB)


Publisert: sep 3, 2017 @ 2:38 pm


Takk for at du leser Resett. For å kunne fortsette å produsere kvalitetsmateriale avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.