Xi nevnte ikke Nord-Korea under åpning av toppmøte

AP Photo/Mark Schiefelbein, Pool

Kinas president Xi Jinping nevnte ikke Nord-Koreas prøvesprenging da han søndag åpnet et toppmøte for BRICS-landene.

BRICS består av Russland, India, Sør-Afrika og Brasil, i tillegg til Kina.

Presidentene i Brasil og Sør-Afrika, Michel Temer og Jacob Zuma, var til stede i salen under Xis tale, dagen før toppmøtet i den kinesiske byen Xiamen offisielt begynner.

Xi talte om fordelene ved frihandel, og kritiserte økonomisk proteksjonisme. Men han nevnte ikke Nord-Koreas atomprøvesprenging tidligere samme dag.

Nord-Korea-eksperten Cheng Xiaohe ved Renmin-universitetet i Beijing mener prøvesprengingen bevisst ble lagt til søndag for å ødelegge atmosfæren på BRICS-møtet.

– Testen betyr at situasjonen på Korea-halvøya vil ligge på et stadium som utgjør en ny krise, sier han til nyhetsbyrået AP.

Også Indias statsminister Narendra Modi skal delta på toppmøtet, som varer fram til tirsdag. Forholdet mellom Kina og India har i sommer vært svært spent på grunn av strid om et omstridt grenseområde i Himalaya.

For en uke siden trakk begge landene militære styrker tilbake fra området. Dagen etter bekreftet Modi at han deltar på BRICS-møtet.

NTB-DPA-AP
(©NTB)


Publisert: sep 3, 2017 @ 4:45 pm


Takk for at du leser Resett. For å kunne fortsette å produsere kvalitetsmateriale avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.