Erdogan reagerer sterkt på Merkels EU-utspill

REUTERS/Murad Sezer Credit: Reuters

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan reagerer sterkt på Tysklands statsminister Angela Merkels ønske om å stanse forhandlingene om tyrkisk EU-medlemskap.

Forholdet mellom de to landene er blitt stadig mer anstrengt etter fjorårets feilslåtte kuppforsøk og Tysklands kraftige fordømmelse av situasjonen for menneskerettighetene i Tyrkia. Ikke minst har pågripelsen av flere tyske journalister vakt tysk harme.

– Å angripe Tyrkia-Erdogan og ignorere Tysklands og Europas grunnleggende og akutte problemer viser mangel på visjoner, sier Erdogans talsmann Ibrahim Kalin.

Han kaller Merkels uttalelse populisme og en marginalisering som bare fremmer diskriminering og rasisme.

TV-duell

Det var i valgkampens eneste TV-debatt med SPD-lederen Martin Schulz at Merkel gjorde det klart at hun mener Tyrkia aldri bør bli medlem av EU.

– Jeg kan ikke se for meg at de noen gang blir med. Og jeg har aldri trodd at det vil skje, sa Merkel i den direktesendte debatten søndag kveld.

Merkel la til at hun vil snakke med de andre EU-landene for å se «om vi kan stanse disse medlemskapssamtalene». Også Schulz sa han ønsker å avslutte forhandlingene.

Opp til medlemslandene

EU-kommisjonen ville mandag ikke svare på om utspillene i TV-duellen har forandret situasjonen, men varslet at EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker ville si mer om saken i sin årlige tale om unionens tilstand. Det skjer i EU-parlamentet i Strasbourg onsdag neste uke.

Det er EUs medlemsland i fellesskap som til sjuende og sist avgjør om forhandlingene skal avsluttes, påpeker EU-kommisjonens pressetalsmann Margaritis Schinas.

– Men vår støtte til Tyrkia er ikke ubegrenset og ubetinget, sier Schinas.

I forrige uke sa Juncker selv at Tyrkia er i ferd med å ta «store skritt» vekk fra EU.

Tyskere i tyrkisk fengsel

Til sammen tolv tyske statsborgere sitter for tiden fengslet av politiske årsaker i Tyrkia, ifølge nyhetsbyrået AFP.

En av dem er Deniz Yucel, som er korrespondent for den tyske storavisa Die Welt og som nå har sittet fengslet i 200 dager, siktet for tilknytning til terror.

I forrige uke ble ytterligere to tyske statsborgere pågrepet, og fra før sitter flere ledere i tyrkisk Amnesty arrestert, blant dem en tysker som var til stede på et seminar.

De blir alle anklaget for tilknytning til den islamske predikanten Fethullah Gülen, som anklages for å stå bak kuppforsøket, eller til den kurdiske geriljabevegelsen PKK.

Erdogan har tidligere anklaget Tyskland for å huse kuppmakere og militante kurdere, som han krever utlevert.

Målinger: Merkel vant

Søndagens debatt var den eneste TV-sendte duellen mellom Merkel og Schulz før det tyske valget 24. september.

Merkel og kristeligdemokratene har en solid ledelse på meningsmålingene, og debatten ble omtalt som Schulz’ kanskje siste mulighet til å snu utviklingen.

Meningsmålinger rett etter TV-sendingen tydet ikke på at SPD-lederen lyktes. To målinger tydet begge på at seerne syntes Merkel vant duellen.

Første del av ordskiftet handlet om innvandring og integrering. Merkel forsvarte da sin beslutning om ikke å lukke grensene da hundretusener av migranter og flyktninger forsøkte å komme seg til Tyskland i 2015.

NTB-DPA-AFP (©NTB)

uvakt@ntb.no


Publisert: sep 4, 2017 @ 1:30 pm


Takk for at du leser Resett. For å kunne fortsette å produsere kvalitetsmateriale avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

The following two tabs change content below.

Geir Isaksen

Kommentator

Latest posts by Geir Isaksen (see all)