Jemen: Sivilbefolkningen lider, Saudi blør penger og Iran øker innsatsen

REUTERS/Naif Rahma

Den brutale krigen i Jemen fortetter for fullt. Krigen, som var ment til å begrense erkefiendens Irans innflytelse i landet, skulle i følge saudiske myndigheter avgjøres raskt. Den har nå pågått i rundt 2 ½ år og har ingen ende i sikte. Samtidig forverrer den humanitære situasjonen i landet seg drastisk.

Siden den Saudi-ledete koalisjonen gikk inn i landet i mars 2015 til støtte Abrabbuh Mansour Hadis fordrevne regjering, har den veldig lite å vise til. Den militære alliansen mellom tidligere president Ali Abdullah Saleh og Houthi-rebellene holder stand. Frontlinjene har beveget seg svært siden krigen brøt ut. Houthiene kontrollerer mesteparten av høylandet i nordvest, mens den Saudi-ledete koalisjonen kontrollerer lavlandet i sør og vest.

Saudi Arabia har til nå brukt milliarder av dollar på krigen. Utallige flyangrep på houthier or andre Saleh-allierte styrker koster enorme summer. Videre har store mengder dyrt militært utstyr blitt ødelagt siden krigen brøt ut. I følge en studie utført av Harvard, koster krigen Saudi Arabia så mye som 200 millioner dollar dagen – selv for det styrtrike kongeriket er dette mye penger, spesielt med oljepriser på rundt 50 dollar fatet.

I følge Midtøsten ekperten og tidligere CIA-offiser Bruce Riedel var Saudi Arabias hensikt med Jemen-krigen først og fremst å begrense Irans voksende innflytelse i Jemen gjennom landets støtte til houthi-militsen. Ironisk nok, har effekten blitt det motsatte. For Iran har krigen blitt en enestående mulighet for å blø naboen i vest for finansielle ressurser for en billig penge – og landet er fast bestemt på å fortsette.

Fanget mellom de stridende parter, betaler sivilbefolkningen dyrt. Underernæring har blitt et svært alvorlig problem og utbredelsen av kolera begynner å nå epidemiske nivåer. I følge UNICEF er det 20,7 millioner mennesker som trenger hjelp i landet. 540.000 kolera utbrudd er forventet frem til desember 2017. 15,7 millioner trenger tilgang til trygt vann. 14,8 millioner er uten tilgang, eller har begrenset tilgang, til helsetjenester. 17 millioner er uten matsikkerhet, og mange risikerer hungersnød.

Verken Iran eller Saudi vil akseptere at sin erkefiende dominerer Jemen, så alt tyder på at krigen vil fortsette videre. Midt oppe i dette geopolitiske sjakkspillet, lider den jemenittiske sivilbefolkningen som aldri før.

For å lese mer, se

https://www.unicef.org/appeals/yemen.html

og

http://www.al-monitor.com/pulse/originals/2017/08/iran-saudi-arabia-war-yemen-houthis-outflanking.html


Publisert: sep 6, 2017 @ 12:04 am


Takk for at du leser Resett. For å kunne fortsette å produsere kvalitetsmateriale avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

The following two tabs change content below.

Henrik S. Werenskiold

Journalist