Analytiker: Fokuset på Støres økonomi skader Aps valgkamp

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Ap-leder Jonas Gahr Støre sier han tåler kritiske spørsmål om sin formue. Men oppmerksomheten skader partiet hans, mener en analytiker.

– Det er veldig uheldig og plagsomt fordi den skaper så mye støy og gjør det vanskelig for Arbeiderpartiet å få fram sitt budskap og det offensive fokuset som de i høyeste grad trenger, sier valgkjenner og tidligere politisk redaktør Beate Nossum til NTB.

– Det er ekstra uheldig fordi Støres økonomiske forhold står i så skarp kontrast til det partiet hans står for. Det viser at det er langt mellom liv og lære, føyer hun til.

De siste dagene er det blitt reist flere spørsmål om etikkvurderingene knyttet til hvor Støre har investert sin formue, som han har arvet.

Dårlig skjønn

På en partilederutspørring i Dagbladets valgbod torsdag sa Ap-lederen at han har foretatt en passiv investering som håndteres av profesjonelle forvaltere. – Jeg har oppgitt dette til punkt og prikke i henhold til Stortingets regelverk. Og jeg kommer aldri til å klage på at det blir stilt spørsmål om meg som person, sier Støre.

Nossum mener på sin side at Støre burde ha ryddet opp for lenge siden. Først for en uke siden varslet Støre at han selger seg ut av aksjefond som ikke følger de samme etiske retningslinjene som oljefondet.

– Selv om han har fulgt reglene, har han ikke utvist det skjønnet man burde forvente når det gjelder fondene han har investert i. Selv om han kanskje har rett, oppfatter ikke folk at det er moralsk riktig, mener hun.

Drittpakke?

Selv krysser Støre fingrene for at spørsmålene om hans privatøkonomi som har klebet ved ham den siste tiden, ikke har skadd Arbeiderpartiets valgkamp.

– Jeg håper den ikke gjør det. Vi er rundt og snakker politikk. Jeg har gitt – og vil gi – svar på spørsmål om min økonomi, jeg har ikke noe å skjule, sier Ap-lederen.

– Er dette en drittpakke?

– Det ordet vil ikke jeg bruke.

100 timer igjen

De siste 100 timene av valgkampen skal Støre bruke til to partilederdebatter og en rekke arrangementer ulike steder i Norge.

Valget 2017 vil trolig bli husket best for Aps svalestup på meningsmålingene, fra rundt 36 prosent ved årsskiftet til rundt 27 prosent i dag.

– Vi er ikke i mål på meningsmålingene, for den endelige kommer på mandag. Da tror jeg vi kommer til å se at vi vil gjøre et bedre valg enn vi har sett til nå, sier Støre og viser særlig til skolevalget, der Ap ifølge ekspertene gjorde det godt.

– Jeg skal stå på fram til mandag. Denne valgkampen har vært intens og spennende, og mange velgere bestemmer seg sent. Det er en mulighet for Ap til å nå velgerne, og det har jeg ambisjoner om å vise at vi kan gjøre, sier Ap-lederen.

«Spist»

– I Oslo blir nå Ap «spist» av småpartiene på venstresiden. Har du tatt Ap for langt mot sentrum?

– Aps politikk er godt fundert i vedtakene på vår landsmøte, svarer Støre, men legger til at årets valg viser tendenser til proteststemmer, der enkeltsaker trekker tradisjonelle Ap-velgere mot andre partier.

– Men når det nærmer seg valget, spør velgerne seg hvordan dette skal henge sammen og hvem som har en sammenhengende politikk, lyder analysen fra Ap-lederen.

Under utspørringen fikk Støre også spørsmål om han vil gå inn for et forbud mot atomvåpen dersom han blir statsminister.

– Hvis vi skal få driv i nedrustningsprosessen, så må vi ha målet om forbud som sluttprodukt. Slike våpen er ekstremt farlige. Norge skal være en pådriver for nedrustning med forbud som mål, lover Støre.

(©NTB)

jon.even.andersen@ntb.no


Publisert: sep 7, 2017 @ 12:32 pm


Takk for at du leser Resett. For å kunne fortsette å produsere kvalitetsmateriale avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

The following two tabs change content below.

Geir Isaksen

Kommentator

Latest posts by Geir Isaksen (see all)

 • bitten

  En ting er fokuset , på økonomien til Støre , som skader , valgkampen til Støre ,
  men at velgere , har fått mer en nok , av politikken , som AP fører også .

 • StemmerBlankt

  Ap økte statsbudsjettet med i snitt ca kr 50 000 000 000 hvert år mellom 2005 og 2013, uten at noen samfunnsområder ble bedre for borgerne.
  Nå lover de at vi skal betale minimum kr 15 000 000 000 mer i skatter og avgifter om de vinner valget.
  Hva skal de få til med kr 15 milliarder mer, når de ikke fikk til noe med nesten fire ganger så stort beløp hvert år i åtte år?
  Husk at de reduserte nettoinntekten til både pensjonister og uføre med sine reformer.
  Nå skal de øke levekostnadene deres på toppen..

  Ap/Lo har kritisert dagens regjering for skatteletter, selv om alle med skattbar inntekt nå betaler mindre i prosent enn tidligere.
  Dagens regjering har trass i støttehjulene V og Krf klart å begrense økninger i avgiftstrykket ift hva dagens opposisjon ønsker også.

  Begrunnelsen de bruker er at lettelsene i kroner er høyest for de rike.

  De bruker nøyaktig samme fremgangsmåte i lønnsoppgjørene selv.
  De krever der økninger i prosent, noe som selvsagt fører til at de høyest lønte kommer mye bedre ut av oppgjørene enn lavtlønte.
  For å finansiere de høytløntes økte kjøpekraft har de måttet øke avgiftstrykket betydelig.
  Dette går selvsagt mest utover de med lavest inntekt.

  Arbeiderpartiet og Lo hevder å være solidariske med arbeidere og lavtlønte, men politikken de fører er til direkte skade for disse gruppene.

  Økes skatter og avgifter vil dette føre til krav om økt bruttolønn pga økte levekostnader, samtidig som staten vil få økt behov for å øke skatter og avgifter om staten får økte lønns, pensjons og trygdeutgifter pga økt bruttoinntekter.
  En evig økonomisk selvmordsspiral.
  Lo sitter her på alle sider av bordet.

  Bør ikke folk flest tenke seg om når selv lederne i arbeiderbevegelsen velger bort norske arbeidere fordi de synes norske arbeidere har blitt for dyre, men samtidig ønsker å gjøre de norske arbeiderne ennå dyrere gjennom å ville øke det norske kostnadsnivået ytterligere?

  Det må da opplagt være bedre å enten holde igjen, eller redusere kostnadsnivået slik dagens regjering forsøker?

  Kan det være slik at stadig flere ser dette?