Kulturdepartementet har kalt Islamsk Råd inn til møte

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

NTB

Kulturdepartementet møter Islamsk Råd Norge og generalsekretær Mehtab Afsar torsdag i neste uke. Både statsstøtten og rådets halalinntekter står i fare.

Det har vært mye uenigheter rundt og i Islamsk Råd Norge (IRN) det siste året, og før sommeren bestemte departementet å fryse statsstøtten til rådet. Mandag varslet Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn (STL) at de vurderer å avslutte samarbeidet med rådet som følge av dårlig kommunikasjon og mangel på tillit.

– Forholdene STLs ledelse tar opp, tar vi alvorlig. De vil inngå i departementets beslutningsgrunnlag, sier statssekretær Bård Folke Fredriksen (H) til Dagsavisen.

Om IRN mister statsstøtten, utgjør det ifølge avisen 1,3 millioner kroner hvert år. Denne støtten utgjør et lite beløp sammenlignet med inntektene organisasjonen får fra halal-sertifiseringsordningen de driver i samarbeid med Nortura. I 2016 hadde rådet 2,7 millioner kroner i inntekter fra denne forretningen, ifølge årsregnskapet avisen har fått innsyn i.

Også Nortura vurderer å avvikle samarbeidet med rådet ettersom de «ikke er tjent med et samarbeid med noen som ikke har tillit fra storsamfunnet».

– Vi har ikke rukket å avholde møtet ennå, opplyser kommunikasjonsdirektør Ellen Flø Skagen i Nortura til Dagsavisen.

(©NTB)

annika.bohnenblust@ntb.no


Publisert: sep 7, 2017 @ 12:40 pm


Takk for at du leser Resett. For å kunne fortsette å produsere kvalitetsmateriale avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

The following two tabs change content below.

Geir Isaksen

Kommentator

Latest posts by Geir Isaksen (see all)

 • Torgrim T. Storvik

  Hvis Nortura avslutter den motbydelige halalslaktingen og samarneidet med denne lugubre gjengen, skal jeg vurdere å kjøpe produkter fra denne produsenten igjen! I mellomtiden bør de som kan slikt vurdere å sette i gang en boikottaksjon mot Nortura og deres produkter. Halal skal være haram i Norge!

 • bitten

  At islamske råd , får statstøtte , er helt forkastelig, etter min mening ,
  som fronter samtidig , en muslimsk niqab – kvinne, på bildet ,

 • Torgunn

  Halal er dyreplageri satt i system.
  Er det mulig å forby halal, og dermed også en konstruert inntektskilde for selvoppnevnte foreninger?

 • Geir Ivar Jørgensen

  Dette er en nødvendig restriksjon ovenfor muslimske miljø som har vist sympati med Wahhabisme som er en politisk ekstremistisk bevegelse blant muslimer, som følger en politisert versjon av Islam, som representerer en minoritet blant verdens muslimer. Vi vet at ISIS og Al-Qaida er politiske motstandsbevegelser som bruker Wahhabismens tolkning av Islam som politisk totalitært virkemiddel.

  At en religion skal gjøre kommersiell gevinst på en religions tradisjon for slakting av dyr virker meget søkt. At halal kjøtt er mulig for dem å skaffe seg er å likestille dem med jøders kosher. Men at det skal kunne gjøres gevinst på blir feil.