Måling: Mange vil reforhandle EØS-avtalen

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

NTB

40 prosent av de spurte mener Norge bør reforhandle EØS-avtalen, mens 35 prosent sier nei, viser en meningsmåling Norstat har gjort for NRK.

Høyre og Arbeiderpartiet sier nei til reforhandling, mens SV-leder Audun Lysbakken mener som tidligere at avtalen er en viktig årsak til sosial dumping, og at det finnes mange alternativer.

– Jeg er ikke så overrasket over at mange er skeptiske til fjernstyring fra Brussel. Særlig i arbeidslivet ser vi konsekvensen av EØS-avtalen, gjennom sosial dumping, gjennom økende lønnsforskjeller og gjennom press på norske lønns- og arbeidsvilkår, sier Lysbakken.

Han gjentar det han sa i sin landsmøtetale i mars:

– På mange måter er EØS-avtalen en slags abonnementsordning på Høyre-politikk, særlig innenfor arbeidslivet, sier SV-lederen.

(©NTB)

linus.rovik.hauge@ntb.no


Publisert: okt 17, 2017 @ 7:28 pm


Takk for at du leser Resett. For å kunne fortsette å produsere kvalitetsmateriale avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

The following two tabs change content below.

Geir Isaksen

Kommentator

Latest posts by Geir Isaksen (see all)

 • StemmerBlankt

  Folket stemte nei til suverenitetsavståelse, men ble tvangsinnmeldt.
  Eøs er slett ikke kun en handelsavtale, da en handelspartner ikke har behov for å påtvinge sine handelspartnere egne lover og regler på alle områder, inkludert områder som ikke har med handel å gjøre.
  Eøs er stort sett likt Eu på vesentlige områder, og begge er redskaper på veien mot å lage Europas Forente Stater.
  Da er det vesentlig å bygge ned nasjonalstatene.
  Slik sett bør pro-Eu politikere og Eu-tilhengere slutte å hykle ved å feire 17. Mai, som jo er en feiring av den nasjonen de ønsker å avvikle.
  Hvor er medbestemmelsesretten til befolkningen i dette påståtte demokratiet?

 • bitten

  JA den EØS avtalen med EU , skulle ha vært skrotet , for veldig lenge siden , folket har sagt klart i fra til «NEI» til EU hele to ganger , enda så fører Norge , aller mest EU – direktiver .
  Så tydeligvis , så viser dette seg på papiret , at politikere overkjører ,
  folkets sitt store ønske , i denne EØS saken med EU .

 • Ten4

  EØS bør omdannes til en ren handelsavtale.

 • bjornseo

  At oppegående folk kan tro at EØS avtalen lar seg reforhandle er skremmende. Det eneste som nytter er en oppsigelse av både EØS avtalen med tilhørende Schengen.