Massive ødeleggelser etter orkanen Irmas herjinger

NASA via AP

Irma er en ekstremt imponerende orkan både visuelt og i infrarødt, skriver den erfarne meteorologen Dan Brown ved National Hurricane Center i en oppdatering om uværet.

Dan Brown forteller om målinger foretatt fra fly som har trengt inn i luftrommet på innsiden av orkanens øye. Det har blitt målt vind med hastighet på over 270 kilometer i timen i Atlanterhavet. Selv om det har vært kraftigere orkaner i Mexicogulfen, er dette den kraftigste orkanen målt noensinne i Atlanterhavet. Det merkes på bakken i Karibia.

Orkanen Irma raser gjennom det karibiske hav. Lokale myndigheter på øyene Barbuda og
Saint Martin melder om store ødeleggelser.

– Det er absolutt ødeleggelse. Øya står så å si under vann. Slik det ser ut nå er Barbuda knapt beboelig, sa Antigua og Barbudas statsminister Gaston Browne etter å ha fløyet over Barbuda.

Han sier til BBC at 50 % av øyas befolkning nå står uten hjem og har estimert at gjenoppbyggingen etter orkanens herjinger vil koste 100 millioner dollar. På Barcuda er hele 95% av øya rammet av ødeleggelse. På Saint Martin er 60-70% av husene ødelagt.

Det er ikke bare hus og infrastruktur som ødelegges. På franske øyterritorier alene er 8 menneskeliv tapt, og 23 er meldt skadet, ifølge Frankrikes innenriksminister Gérard Collomb.

Lokale myndigheter i den franske regionen Guadeloupe, en karibisk øygruppe, frykter at enda flere vil miste livet.

– Dette er ikke et endelig tall, langt ifra. Dessverre frykter vi et større omfang, sa prefekt Eric Maire i Guadeloupe.

Ogsa Puerto Rico er rammet. I følge myndighetene i det amerikanske oversjøiske territoriet står 900.000 mennesker uten strøm, og rundt 50.000 uten vann. Ødeleggelsene er imidlertid langt fra så store som de som er blitt rapportert på Barbuda og St. Martin.

Orkanen skal videre fra Puerto Rico mot Haiti og Den dominikanske republikk, og det er ventet at den skal holde seg ute i havet.

– I havområdet hvor Irma passerer, ligger det mange små øyer. Det er derfor ikke bare akkurat der hvor orkanen «går» at det blir skader, det blir skader litt utenfor også, sier statsmeteorolog Bente Wahl til NRK.

I følge prognosene vil orkanen passere Cuba fredag, før den vil bevege seg nordover mot Florida og det amerikanske fastlandet.

Den norske familien Widvey fra Rogaland jobber med å leie ut feriehus og har bodd på den karibiske øya Saint Thomas i to år. De opplevde det verste orkanen Irma hadde å by på i går.

– Vi sitter inne i det tryggeste rommet i et nybygd murhus. Vi har vann, mat og drivstoff til generatoren. Vi kan klare oss i flere uker, sa Widvey før orkanen ga fra seg det tyngste den hadde.

Hun bekymret seg for hvordan det ville gå med de andre på øya som ikke bor i like robuste hus som dem.

– Veldig mange bor i dårlige trehus med blikktak. Det sier seg selv at sånne hus ikke kan stå imot 270 kilometer i timen.

I går klokken 18:40 norsk tid meldte Ingrid Widvey at huset til naboen nettopp hadde mistet taket.

 

Kilder:

https://www.nrk.nNo/urix/ble-truffet-av-orkanen-irma-1.13676081

https://www.nrk.no/urix/puerto-rico-uten-strom-og-vann-1.13676498

https://www.aftenposten.no/verden/i/XyJng/Orkanen-Irma-raser-gjennom-Karibia–minst-atte-dode

https://www.nrk.no/urix/kraftigste-orkan-noensinne-i-atlanterhavet-pa-vei-mot-florida-1.13674588


Publisert: sep 8, 2017 @ 10:48 am


Takk for at du leser Resett. For å kunne fortsette å produsere kvalitetsmateriale avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

 • invernes

  Skummelt med slike sterke vinder 😮

  • JanJohnson2

   Ja, det er mye som er skummelt i disse dager. 🙂

 • Ryddegutt

  Nye farer truer etter stormen:

  «As Texas comes to terms with the devastation left by Hurricane Harvey, supporters of the Islamic State militant group (ISIS) are calling on American jihadis to target relief centers for those displaced.»

  http://www.newsweek.com/after-hurricane-harvey-isis-supporters-call-attacks-houston-relief-centers-660302

 • kenneth hovestøl

  Sitat: «Orkanen skal videre fra Puerto Rico mot Haiti og Den dominikanske republikk, og det er ventet at den skal holde seg ute i havet.»
  «I følge prognosene vil orkanen passere Cuba fredag, før den vil bevege seg nordover mot Florida og det amerikanske fastlandet.»

  Hva om prognosene ikke stemmer? Det har skjedd før, med katastrofale følger.
  Den siste fra i fjor: http://www.tv2.no/a/7929298/

 • DrD .

  I artikkelen står det at den kraftigste orkanen Atlanterhavet noensinne har sett. Det korrekte er å si at det er den kraftigste orkanen som er MÅLT.
  Gamle skipslogger fra engelske og hollandske skip forteller om øyer i Karibien hvor det ikke er ett tre stående etter en storm. Ingen orkan i moderne tid har ført til så store ødeleggelser. Det er derfor sannsynlig at det har vært like kraftige og enda sterkere orkaner enn Irma i Atlanterhavet i tidligere tider.
  Å påstå at en orkan eller annen naturkatastrofe nå i dag er den kraftigste noen sinne fører bare til å mate trollene, miljøvernerene som har sin egen religion de prøver å pakke på verdens befolkning, hvor hvis man betaler avlat (CO2 avgifter) så vil man redde verden.

  • Elisabeth Sjølie

   Takk, rettes opp straks. mvh Elisabeth Sjølie

 • Cerberus

  Det viktigste må vel være om disse enorme orkaner, klimaendringer osv er ett menneskeskapt-problem.!
  Og kan stoppes/reverseres?
  Al-Gore eller Björn Lomberg(cool-it)?
  Resett-sak med fakta? Ja,takk:)