Støre varsler mistillit mot Solberg

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Ap-leder Jonas Gahr Støre sier han er beredt til å fremme et mistillitsforslag mot statsminister Erna Solberg (H) dersom det borgerlige flertallet ryker.

– Hvis dette flertallet ryker, vil jeg påta meg oppgaven med å vise at vi kan få en regjering som kan styre etter en annen kurs. Vi vil ved første anledning fremme et mistillitsforslag mot Erna Solberg, og så får MDG bestemme: Skal de ha Frp i regjering eller skal de støtte et alternativ vi forhandler fram, sa Støre i TV 2s partilederdebatt torsdag.

Forutsetningen for Støres avklaring var et valgutfall der heller ikke Ap, SV eller Sp har flertall alene. Flere målinger har antydet et slikt resultat, senest Dagbladets måling torsdag kveld, der MDG er på vippen.

Stockholm-syndrom

Valgkampens nest siste partilederdebatt ble preget av KrF-leder Knut Arild Hareides avklaring overfor Vårt Land tidligere på dagen. Der slo han fast at KrF ikke vil bidra til å kaste Solberg-regjeringen med en gang, selv om han ikke vil frede den for fire år.

– Det er tydelig at jeg ikke har jobbet i kommunikasjonsbransjen. For jeg har ikke sagt noe nytt i dag. Jeg har tydeliggjort det vi står for: Vi ønsker en regjering utgått av sentrum og partiet Høyre. Hvis vi ikke lykkes med det, så går vi i opposisjon. Da vil vi prøve å gjøre det vi kan for å få gjennomslag for vår politikk, sa Hareide.

Avklaringen imponerte ikke SV-leder Audun Lysbakken:

– Trine Skei Grande og Knut Arild Hareide har en politisk variant av Stockholm-syndromet, der du utvikler sympati for kidnapperne dine. Helt på tampen viser det seg at en stemme til Venstre eller KrF er en stemme på at Sylvi Listhaug skal få fire nye år i regjering, sa han.

– Paradoks

Frp-leder Siv Jensen forsøkte å kontre angrepene fra venstrefløyen ved å vise til det hun opplever som en uklar og kaotisk situasjon, der en eventuell Ap-regjering kan måtte lene seg på Rødt, MDG eller begge to.

– Vi vil aldri si at en stemme på Arbeiderpartiet er en stemme på Rødt, istemte Hareide.

– Men jeg har gjort det klart at Rødt ikke kommer inn i en regjering som jeg leder, repliserte Støre, som la til at torsdagen må ha vært Siv Jensen bursdag og navnedag på samme tid.

– Hun har fått garantert at dere to sørger for at hun får fortsette. Jeg synes det er trist fordi jeg ikke synes at Norge skal ha ytterfløyer i regjeringsposisjon, sa Støre, som hevdet Venstre og KrF har «bøyet kne» for Frp.

Eliteparti

Partilederdebatten gikk ellers langs kjente spor, der Sp fikk snakket om distriktene og Høyre og Frp om at pilene peker rett vei for norsk økonomi.

Friskt ble det da Frp-leder Siv Jensen innledningsvis måtte svare på anklager om usosial politikk fra alle de tre rødgrønne partilederne. Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum anklaget Jensen for å prioritere Rema-Reitan og glemme alle som jobber på Rema, mens Lysbakken hevdet Frp har laget «fest for den økonomiske eliten».

Ap-leder Jonas Gahr Støre ville ikke være snauere og slo fast at Frp er et eliteparti.

– De tusen rikeste har fått 800.000 i skattekutt, mens vanlige folk har fått noen få kroner, sa han.

Frp-leder Siv Jensen avviste anklagene som hun mente var «påviselig feil» og framholdt at regjeringen i 2017 alene bruker 4 milliarder kroner på ulike tiltak for dem som har minst.

(©NTB)


Publisert: sep 7, 2017 @ 9:41 pm


Takk for at du leser Resett. For å kunne fortsette å produsere kvalitetsmateriale avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

 • StemmerBlankt

  Dette viser med all tydelighet mangelen på demokrati, når velgernes vilje uten videre kan tråkkes på uten blygsel.
  Burde ikke partiene hatt makt basert på antall stemmer, og at regjeringen blir en mindretallsregjering utgått av partiet som fikk flest stemmer?

  • MrFeyn

   I så fall burde man kvitte seg med det etterhvert så fisefine og svinedyre overflødige stortinget, der EU-lover blir vedtatt med simpelt flertall og hamret inn mot grunnlovens bokstav.

   • StemmerBlankt

    Rart ingen stilles til ansvar?

 • StemmerBlankt

  Kan det være at de ser at blå politikk virker bra, og at det er viktig at flere velgere ikke må se dette da det vil bli ennå verre å stille til motvalg etter fire nye år?
  Husk at Frp og deres velgere skal være en slags pariakaste man kan frata alle demokratiske rettigheter.
  Dette blir lettere om velgerne kan manipuleres til å tro at de styrte dårlig i første regjeringsforsøk.
  Det var jo ikke måte på til advarsler mot dem i 2013 og før dette.
  Mdg bekreftet i går at om de karrer seg over sperregrensen og kommer på vippen, så skal de kaste Frp ut av regjering uansett.
  Hvorfor har vi valg når det ikke er velgerne som bestemmer hvem som skal ha makt, og hvor mye makt de enkelte skal ha?

 • Ivar Systad

  Regjeringen har gjort en meget god jobb i de nesten fire årene de har styrt landet. Og bør få folkets tillitt for å fortsette med dette også i neste stortingsperiode, helst med flertall alene.
  Det forbausende er at KRF, med Hareide i spissen, som regner seg som personlig kristen, ikke viser noen som helst sympati med en annen kristen, Sylvi Listhaug som taler folkets røst i mange saker.
  Hvordan kan det ha seg at han trekker hennes edle hensikter i tvil ?
  Hvor er hans neste-kjærlighet med FRP, og Sylvi Listhaug her ?
  Er det slik å forstå at det er kun sosialistene som skal vises dette, og ikke sine egne ?
  Han burde raskest mulig komme med et godt begrunnet svar før valget, slik at ikke alle hans velgere forlate partiet, og gir sin stemme til andre partier, der i blant Partiet de kristne, istedenfor.

 • olehauso

  «– De tusen rikeste har fått 800.000 i skattekutt, mens vanlige folk har fått noen få kroner, sa han.»
  Så kvar skal Støre setja inn dei 800 millionar i reversert skattekutt til dei aller rikaste? Kanskje han skal bruka dei på helsebudsjettet på 255 milliardar? Eller klina til og benytta alt saman på utdanningsbudsjettet på 170 milliardar?

  Samtidig har Ap latterleggjort 10’aren i skattekutt til folk flest. Problemet var at Støre og Giske aldri rekna på 10’aren som summerte seg til ca. 15 milliardar kroner i skattelette. Deretter har media fungert som ukritisk mikrofonstativ når venstresida har hevda at skatteletten gjekk til dei aller rikaste.

  Tenk at media gjennom ein heil valgkamp ikkje evna avsløra så fundamentale feil! Feil? Bløff! Direkte løgn! Kva er verdigrunnlaget?

 • Frida Fredriksen

  Støre mener at FRP er et eliteparti. Dvs et parti for Støre,for han er jo en av toppene i eliten. Derfor er Støres dobbelmoral så avslørende også….gjør som jeg sier men ikke hva jeg gjør.