EUs utenriksministre vil ha dialog med Tyrkia

(AP Photo/Yves Logghe, FILE)
EUs utenriksministre vil ha dialog med Tyrkia og avviser Tysklands konfrontasjonslinje.

Selv om den tyske regjering fredag gjentok målsettingen om å fryse forholdet til Tyrkia, eventuelt også avslutte medlemskapsforhandlingene, går resten av unionen inn for å holde dialogen åpen.

– Tyrkerne har vært gjennom en svært vanskelig tid. Vi må ikke drive Tyrkia vekk. Det er et strategisk viktig land for oss, sa Storbritannias utenriksminister Boris Johnson på et utenriksministermøte i Tallinn i Estland.

Både Tysklands statsminister Angela Merkel og hennes utfordrer, sosialdemokratenes Martin Schulz, sa så sent som søndag at forhandlingene om medlemskap bør avsluttes for Tyrkias vedkommende.

AFP PHOTO / dpa / Swen Pförtner / Germany OUT

Merkels talsmann sier at hun vil ta opp spørsmålet under EUs toppmøte i oktober.

Johnsons uttalelser ble støttet av den irske utenriksminister Simon Coveney. Han understreket behovet for dialog og sa at utsikten til at Tyrkia en dag kan bli medlem, må opprettholdes.

– Mye har endret seg i Tyrkia i de siste 12 månedene, og vi skal ikke late som om det ikke har skjedd. Det betyr imidlertid ikke at vi skal oppgi tanken om å holde dialogen gående, sa den irske utenriksministeren.

Den tyrkiske EU-minister Omer Celik sa fredag at Tysklands holdning til Tyrkia drives en ren egeninteresse og at EU blir brukt som en brikke i det tyske spillet. Celik sa at Tyrkia sågar var innstilt på å utvide samtalene til også å inkludere spørsmål som grunnleggende rettigheter og et uavhengig rettsvesen.

(©NTB)

 


Publisert: sep 8, 2017 @ 6:28 pm


Takk for at du leser Resett. For å kunne fortsette å produsere kvalitetsmateriale avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

The following two tabs change content below.
 • StemmerBlankt

  Wow..
  Tyrkia vurderer til og med å snakke om grunnleggende rettigheter og et uavhengig rettsvesen, dere.
  Snakk om å mene de eierskap over sine landsmenn!
  Det neste blir vel å innføre frivillig tvang for kvinner å dekke seg til, og frata dem retten til egen inntekt og sertifikat?
  De er jo menn også, og skal finne måter å heve seg over kvinnene på?
  Hmm, når jeg tenker meg om…
  Dette med eierskap over andre og undertrykking av kvinner er vel kanskje allerede satt i system av andre?
  Dette må vi som gode nordmenn og europeere støtte.

 • Roald Bentzen

  Erdogan må vekk – Så vil det vel gradvis rette på seg! Jeg tror kurderne drar til mot Erdogan straks de er ferdig Raqqa og Deir ez-Zur! Da er det borgerkrig.

 • Jon H

  Tyrkia – via Erdogan og hans medspillere – fjerner seg ideologisk og politisk mer og mer fra EU og Europa og glir gradvis inn i et trist, totalitært, islamistisk mørke. Den eneste måten Tyrkia kan nærme seg Europa og EU på igjen er hvis Erdogan og hans islamistisk orienterte politikk og diktatoriske ambisjoner forsvinner ut over sidelinjen. Totalitære muslimske regimer er ikke kompatibelt med humanistisk orienterte felleseuropeiske kjerneverdier, som omfatter menneskerettigheter, inkl. religions-, tanke- og ytringsfrihet.

 • Ole

  Galskap å selge F35 kampfly til Tyrkia. Den nye bestevennen til Putin.