Universitetet i Oslo vil ikke forby ansiktsdekkende plagg

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix MODELLKLARERT

Universitetet i Oslo fraråder at det innføres et forbud mot ansiktsdekkende plagg ved institusjonen, skriver de i et høringssvar til Kunnskapsdepartementet.

Universitetet i Oslo (UiO) er de første til å svare på forslaget fra regjeringen som innebærer forbud mot bruk av plagg som helt eller delvis dekker ansiktet i barnehage- og utdanningsinstitusjoner.

I høringssvaret skriver UiO at tilgang til utdanning er et sentralt virkemiddel i kampen mot fordommer og for menneskerettigheter. De peker også på at det skal være like rettigheter til å påvirke og delta i samfunnet uavhengig av forhold som etnisk og sosial bakgrunn, religion og seksuell orientering, skriver Uniforum.

UiO vil ikke innføre restriksjoner som signaliserer at noen studenter er mer ønsket enn andre.

– Selv om denne saken gjelder svært få studenter, har den fått en prinsipiell karakter som kan komme i konflikt med den toleransen som må prege høyere utdanning, heter det i høringssvaret.

Det er likevel visse situasjoner der studentenes bekledning må reguleres. Det gjelder fag der det foreligger helse-, miljø og sikkerhetskrav som kan være uforenelige med noen typer bekledning. Dessuten må man kunne identifisere studenter ved eksamen.

(©NTB)

 


Publisert: sep 8, 2017 @ 5:32 pm


Takk for at du leser Resett. For å kunne fortsette å produsere kvalitetsmateriale avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

The following two tabs change content below.
 • Kristoffer Lie

  UiOs egne vurderinger (grunngivning) mht. aksept av niqabkledde studenter er akademisk svada, skam dere! Le Deuxième Sexe, av Simone de Beauvoir burde være tvunget inn med
  teskje i Det akademiske Kollegium, før stillinger tiltredes ved UiO.

  Niqab/burka hører i k k e hjemme i det akademiske miljøet noen steder på kloden. Hånlig maktarroganse vises mot intellektet. Niqab-brukerne viser sin tydelige forakt for akademisk tenkning (og vestlige normer), bare ved sitt blotte nærvær ikledd særkene sine.

  Niqab(!) hvilken traurig fornærmelse mot kvinnefrigjøringskampen, dets foregangsfigurer og alle nålevende suffragetter! Om Aasta Hansteen, Ninni Roll Anker, Betzy Kjeldsberg, Camilla Collett var i live, og steppet inn i lesesalene på Blindern, og oppdaget niqab og hijab… (!?)
  Hvor er så stemmene til våre samtidige kvinneaktivister; Kvinnefronten, Ottar, Norsk Kvinnesaksforening; Eva Finstad og Unni Rustad, hvor er dere? BH’ene ble brent forgjeves.

  • Tor Dahl

   UiO stiller seg på samme side som konservative, muslimske menn.

   De tror de viser sosialistisk toleranse ovenfor islam.

   I virkeligheten støtter de religiøs fascisme.

 • geparden

  Det er vel vanlig folkeskikk i Europa å ta av seg ytterklær og hodebekledning når en kommer innenhus,’ Etter det jeg kjenner til er et slikt heldekkende plagg opprinnelig utformet som beskyttelse mot ørken- og sandstormer. Er Universitetet plaget av slikt, mon tro? I Norge har vi jo noen lignende plagg mot snøstormer, med skjerf og lue, men vi bruker jo vanligvis ikke slike plagg her i landet hvis det ikke er uvær. Hvis heldekkende plagg brukes for å demonstrere fundamentalistisk middelaldersk religiøs tro, synes jeg det passer bedre at disse anvendes i moskeer eller lignende, heller enn på et universitet som skal formidle det moderne til landets håpefulle.