Elefanten i rommet

Foto: NTB / Scanpix

Frem til mai pekte de fleste meningsmålinger i retning av et regjeringsskifte. Marginene er små, men det ser ut til å vippe i motsatt retning. Høyre og Frp fortsetter. Arbeiderpartiet har falt stygt de siste ukene, og folk har også sviktet MDG (eller tatt til vettet). Klimamonomani fenger ikke mange når det kommer til stykket.

Hver enkelt velger har sin egen historie og tanker. Vi skal derfor være varsomme med å generalisere. Men for bare fire korte uker siden kunne Ingunn Solheim, en av programlederne for NRKs partilederdebatter, fortelle VG: «Vi er stressa! Vi får ikke tak på denne valgkampen. Den mangler de opplagte sakene og det har vært lite hendelser.»

Dette valget skulle helst, slik de tradisjonelle massemediene så det, dreie seg om uvesentligheter, og litt frem og tilbake om skattelette. Man skulle gi terningkast til hvilken partileder som best kunne slynge ut beskyldninger mot de andre, parere retorisk angrep på seg selv, unngå å svette, beholde roen, se frisk og opplagt ut etc.

Men det endte med at mange opplevde dette som et mer eksistensielt valg enn på lenge. Ingebrigt Steen Jensen og William Nygaard var noen av de som mobiliserte med alt sitt innøvde skyts.

Journalistene må være skuffet nå. Deres folk vant ikke. Hadde bare journalistene bestemt, ville de rødgrønne vunnet, hodene våre kunne sittet i sanden i fire nye år, og norsk oljeboring kunne vært lagt død. Men det var en elefant i rommet, og Sylvi pekte den ut.


Publisert: Sep 12, 2017 @ 5:09 pm


Takk for at du leser Resett. For å kunne fortsette å produsere kvalitetsmateriale avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

The following two tabs change content below.

Leder

Leder

Latest posts by Leder (see all)

 • Iso

  Retter en spesiell takk til NRK og det nedsnødde mikrofonstativet til AP – Solheim – for fremragende innsats for å sikre borgerlig regjering i fire nye år. Uten dere, samt alle sosialdemokratiske nullskatteytere, jusprofessor, bedrevitere og en tanketom fotballdrømmer hadde dette ikke blitt en realitet. Alle nevnt og ingen glemt. GRATULERER!

 • John Haraldsen

  Det finnes ikke noe norsk arbeiderparti. Det finnes et parti som kaller seg Arbeiderpartiet, og dette partiet kjemper for stønader for mennesker som av ulike grunner ikke kan eller vil jobbe, dette partiet kjemper for sentralisering, og dette partiet kjemper kampen for innvandrere fra den tredje verden. Når disse innvandrerne har fått norsk statsborgerskap og kan stemme i norge, og ikke har lært seg norsk, deler partiet som kaller seg Arbeiderpartiet ut flygeblad på arabisk i moskeer (hvor kun menn har lov til å oppholde seg).

  Et arbeiderparti – det vil si et parti som kjempet for nordmenn i arbeid og deres familier – ville kjempet for det motsatte av at det som er nevnt over. Et arbeiderparti ville kjempet for norske arbeidere, og kun dét.

 • Ryddegutt

  “Klimamonomani”

  Et genialt nyord! Meget beskrivende for tvangstankene hos klimaklovnene!

  Synd at “dritten i midten” fremdeles er på vippen, men resultatene kunne vært verre.

 • ad1648

  Hører på Hareide nå og det høres ikke ut som om vi skal ta det for gitt at Ernna fortsetter likevel. Han kommer med trusler som kan gagne de rødgrønne.

  • selma

   Nå er KRF desperate, og vil gjøre alt de kan for å presse Erna. Og Erna vil måtte føye seg enda mer enn i forrige periode, om hun ikke finner bedre og mer stabil samarbeidspartner.
   Foreløpig virker det ikke som noen tar lærdom av resultatet. Jeg lurer på hvor stor valgdeltagelsen var? Det vil også fortelle oss noe.
   Dette er ikke det beste utgangspunktet for de kommende 4 år, hvis ikke man begynner å lytte til folket. Ser ut til å sitte langt inne.
   Jeg håper inderlig at Listhaug fortsetter som integreringsmin. og at hun er like skarp som før. Bare de ikke vingeklipper henne. Jeg krysser fingre.
   Men aller helst er landet modent for en gjennomgående og dyptgripende ærlig debatt om innvandringspolitikken og dennes konsekvenser på samfunnet, og hva gjør man med de norske verdiene og norsk nasjonal suverenitet? Skal de fortsette å selge oss ut??

   • ad1648

    Som jeg har sagt flere ganger: dette er ingen superseir for de som ønsker en bedre kurs. Overbevisningen mange hadde om at partimålingene feil og at FRP hadde mye høyere oppslutning enn de sa, at de vil gjøre et megavalg, at vi ville få en “Bradley-effekt”…..alt dette var det det var – ønsketenkning. Europa har opplevd tidenes terrortsunami, voldtekter og utrygghet øker – og FRP har gjort sitt dårligste valg siden 1993. Jeg er skuffet, men ikke overrasket eller fortvilet. Det ble som ventet.

    • selma

     Helt enig. Ønsketenkning var hva det var. Nesten til tider euforisk. Bakkekontakt er viktig.

 • Ole Vik

  Veldig enig, det virker som Sylvis innsats reddet valget. Jeg kjenner flere som stemte V kun for å redde dem fra sperregrensen. Bra noen gjorde det, jeg kommer aldri til å gjøre det.

  • Lumix

   Helt klart, og det burde venstre pampene ta inn over seg!

 • Steinar Aase

  De borgerlige vant 89-80 i mandater til Stortinget, og Erna Solberg er statsminister 4år fram til 2021. Veldig bra

  • Viv Berg

   Erna har mye bra på planen sin hun vil ha gjort som sikkert er bra for Norge og folk stemmer deretter. Men for å få gjort alt dette trenger de penger…Og hvor tror dere de kommer til og ta de fra???

 • Vel, en ting er sikkert. Vi får ikke en regjering som vil makte å ta utfordringene fra the multikulturelle samfunnet på alvor. Jeg vil gjerne at hederskvinnen Sylvi Listhaug blir Norges neste statsminister, men hun har sørgelig lite støtte i eget parti. FrP er IKKE Sylvi Listhaug.

  Jeg har representert Demokratene i Norge, en av valgets desiderte tapere, ved skolevalg i Sør-Trøndelag, og hetsen mot Sylvi har vært overveldende. Høyre er blant de verste i dette hylekoret, og FrPs representanter har unngått å forsvare Sylvi, slik at det var jeg fra et konkurrerende parti som må ta støyten med å forsvare Sylvi, forsvare henne fra alle de som vil lokke uskyldige mennesker i døden med å sende Siem Pilot ned til Libya, for så å transportere migrantene til Italia. Da Carl I. Hagen ville snu båtene i Middelhavet tilbake til Afrika, skjemtes FrP i Sør-Trøndelag over Kong Carl, http://www.demokratene.no/wp-content/uploads/2017/04/Roy-Angelvik-ber-Carl-I-Hagen-slutte-med-politikk.pdf.

  Med KrF og Venstre som vil importere flere “flyktninger” vil dette være en tvangstrøye for de som vil ha en ærlig debatt om hva slags innvandringspolitikk vi skal føre.

  Og takk til Resett for å ha innført Disqus kommentarfelt. Det er mye mer fleksibelt enn Facebook. Det er godt at Facebook ikke eier kommentarene.

  • selma

   Nå må Demokratene bruke de neste 4 årene på å bygge opp en tydelig opposisjon, komme seg ut i media tross en sannsynlig uvilje fra dennes side.
   Dere vil vinne på å være klare m. deres pol. budskap, føre anstendig språk, et stabilt lederskap og forutsigbar politikk som står fast.

   • Tor Thomassen

    Jeg formulerte det slik til Vidar Kleppe ” Fremtiden hører Demokratene til” – men det betinger at de bygger opp en troverdig partiorganisasjon Frem til nå var det vært altfor lite seriøsitet og tillitsvalgte som har liten troverdighet.

  • enell

   Det ser også ut som om Erna har konsolideringsstrategien klar; Sylvi melder nå at hun åpner for å gå til stortinget, altså å slutte i statsrådposten. Da er nok svært mye gjort med tanke på å sikre seg støtte fra KrF og Venstre.

   • selma

    Jeg begynner å tro at de stadige velger-statistikkene vi fòres med , virker forstyrrende på velgernes besluttsomhet.
    I et godt demokrati skal man avgi stemme etter overbevisning, ikke etter manipulering fra utsiden. Det er gjerne en tankeprosess som går forut for avstemmingen. og den skal velgeren få ta i fred.

  • Tim Hansen

   Har lagt merke til at valgkampen og lignende på skoler og foran elever fremstår som langt mer skitten og ufyselig enn ellers. Slik lærer elevene at hets, løgner, personangrep, mobbing og hersketeknikker er greit.

   Disqus er ikke så verst, men har sine svakheter. F.eks. er det ikke sjelden at mine kommenterer blir “detected as spam”. Skulle også gjerne ha vært i stand til å moderere dem mens man venter på at de skal bli godkjent, og å slette de som er feiltolket som spam.

 • StemmerBlankt

  Valgsendingene dreide seg hele tiden om blokker og farger, og det kan ingen stemme på.
  Man snakket også om taktiske stemmer til V og Krf for å få dem over sperregrensen så dagens regjering fikk sjansen til å fortsette.

  Jeg synes ikke ett eneste medie peker ut den virkelige elefanten i rommet i valgene.
  Det er at det ikke er velgerne som peker ut valgvinner, men valglovene og politikerne selv.

  Partiene får jo ikke makt basert på antall seter i Stortinget som velgerne gir dem.

  De får makt basert på andre forhold som velgerne med en stemmeseddel ikke kan påvirke på noen måte.

  For folket/velgerne er derfor valgenes verdi oppskrytt.

  Dessuten vil heller ikke blå regjering trosse Eu og deres ønsker ang grensekontroll og direktiver, ei heller legge ned asylinstituttet i nåværende form.

  Åpner Eu sine grenser nordover, eller Tyrkia åpner sine, så får vi uansett samme tilstander eller verre som sist om migrantene ønsker å utnytte Schengens frie ferdsel og ønsker om å blåse i å registrere seg i første trygge land.

  Jeg er personlig glad for at vi ikke fikk regjeringsskfte av flere årsaker, men de blå kommer ikke til å stenge grensene og krana til statsbudsjettet om det kommer en ny migrantbølge.

  Vi som befolkning kan heller ikke sette foten ned, da vi ikke har noen rettigheter ang det å kreve folkeavstemminger eller kaste en regjering vi er misfornøyde med.

  Derfor synes jeg ikke man har grunn til å føle seg tryggere på blå regjering ift håndtering av migranter, grenser og spørsmål rundt dette.

  • RunCHURCH

   Utskifting av den norske befolkningen skjer uansett hva EU eller Tyrkia gjør; familiegjenforeningen sørger for det, og den fortsetter ufortrødent videre uavhenig av om asylsøkertallene går opp eller ned.

   • John Magne Trane

    Det er derfor vi uavbrutt må kreve at masseinnvandringen ikke bare stoppes, men snus.

    Det hører ikke hjemme at en pakistaner med pakistanske foreldre bosatt i Oslo skal hente pakistansk kone i Pakistan. Da kan de bosette seg i Pakistan.

    Og alle somaliere kan reise til Somalia nå. Når vi har “norsk” statsminister i landet, er det langt på overtid.

    • Ingolf Å Nilssen

     Javel, og hva stemte statsministeren i Somalia på ved dette valget?

     Støre og AP er vel kry nå med å ha Somalia i ryggen de kommende 4 år, jeg regner med han er AP mann den somaliske statsminister.

     Undres på om det kommer til å gå like godt med han som det gjorde med Mugabe etter at han var her i landet, fikk hilse på Fru.Brundtland.-hun ga han sikkert mange gode råd som han har fulgt til punkt og prikke..

 • selma

  Av to onder, vil vi mest sannsynlig bli sittende igjen med den minste av dem.
  Så får vi vente og se om hansken til Sylvi Listhaug taes opp, eller blir liggende fordi ingen ser den, eller kanskje ingen tør ta den opp ?
  Skal vi fortsatt måtte slite med elefanten i rommet? I så tilfelle har vi fire år på oss til å få den ut.

 • Trovak

  Elefanten i rommet er vårt forhold til EU/EØS/Schengen.
  Alt annet i norsk politikk er detaljer. Rundt denne elefanten sitter AP, Høyre og FRP og klabber flatt all debatt, til og med fagbevegelsen/LO er kneblet midlertidig. Dette er ikke et demokrati verdig. Vi må snarest mulig få i gang en debatt rundt dette.

 • Eirin Munkebye

  For å nærme seg 20-tallet ved neste korsvei, må de jobbe for å komme oss ut av EØS samt at TTIP ikke blir en realitet for Norge. Det ville nok mobilisert en del velgere..

  • Elisma

   EØS saken, ja helt enig. Der vant Sp en del stemmer. Kanskje burde H og FrP dempe litt på sentraliseringsiveren og kommunereformen, og prøve å få Sp over på borgerlig side. I innvandringsspørsmål og utenrikspolitiske spørsmål så er Sp mye nærmere FrP enn KrF og Venstre. Så får man heller tape noen sentraliseringssaker, det er mye viktigere å ha tyngde i asyl og innvandringspolitikken. Det spiller ingen rolle hvor mange kommuner eller sykehus vi har hvis vi taper den viktigste kampen om vår egen nasjons framtid.

 • RunCHURCH

  Problemet med FrP er “fri flyt”/markedsliberalisme av det meste, kun med en viss kontroll med migrantstrømmen. Jeg antar at ca halvparten av stemmene til FrP er stemmer til Sylvi,tross FrP øvrige standpunkter; man holder seg for nesa og stemmer FrP. Antar videre at en kombinasjon av SP (mild nasjonalisme) og FrP (restriktiv innvandring) lett kunne oppnå ca 30 % av stemmene.

  • Elisma

   Fullstendig enig, det er der flertallet av folket er. De vil ha Sp sin distriktspolitikk og nei til EØS, og så støtter de Sylvi sin asylpolitikk. Markedsliberalismen er folk mer usikre på, og det er grunnen til at partiet ikke får større oppslutning. Slik sett burde FrP kanskje bevege seg mer mot Dansk Folkeparti, innvandringskritisk, mot EU og økt globalisme, men en sterk offentlig velferdsstat innenfor viktige områder som eldre og helse.

 • selma

  For å få til DET, må FRP ta et oppgjør med politikken de velger å fronte, og ikke vise flere ansikter på èn gang. De har vingler og vært ulne. Det krever at de klargjør hvor partiet står, ellers tror jeg toget er kjørt, og vi må håpe på at et protestparti/en protest-organisasjon dannes. Landet er overmodent for dette.
  Men de bør få tid til å la resultatet synke.

 • Ole Vik

  jeg digger østeuropa

 • JDonny

  Absolutt!
  Takk Gud for Listhaug. Hun belyste mye av problemene med list.
  Hadde det ikke vært for henne kunne vi lett sklidd over i det motsatte feltet og Norge hadde kommet på en uungåelig krasjkurs.
  Men jeg frykter at mange av valgtaperne nå vil ha Sylvis hode på en påle. Hun er fiende nr 1 for politisk korrekthet i norsk politikk.
  Det blir interessant å se om Solberg står gjennom stormen og lar norges mest populære politiker forsette det arbeidet hun gjør.
  Vi får håpe det når man ser hvor hardt venstresiden prøver å selvdestruere Norsk identitet og kultur.

  • Leif

   “Norges mest populære politiker”? Hva vet du om det?

   • ad1648

    Hun er kanskje den mest populære politikeren for FRPere. Og sikkert den mest populære blant de som deltar i kommentarfelter som forøvrig er og alltid har vært overrepresentert av FRPere.

 • selma

  Den demografiske utviklingen vel?

 • Viv Berg

  Hvorfor forbauser det deg? Og hvorfor er det uforståelig for deg?

  • Tor med Hammeren

   Hvem er det som stemmer for unødvendig høye skatter, avgifter og traurige regler og forbud av fri vilje, mens man ser at de pengene hives rundt i verden og til alle som kommer til riket og ikke har gjort noe for de? Det er helt sinnsykt!

   Kommunismen har vist seg gjennom historien, gang på gang, å kue folket ned i fattigdommen, på alle plan, mens de få psykopatene på toppen drikker champagne og tyller i seg kaviar og hummer. Folket blir manipulert til å tro at de jobber for rettferdighet og samhold, og innser ikke djevelens skuespill før ingenting fungerer lenger, og “fiffen” drar til grønnere jaktmarker.
   Se på gamle Sovjetunionen, eller Kina i dag! Folket jobber i gjørma, mens de med partiboka lever som konger (så lenge de følger de strikte kodene fra partiet). Det er på tide å våkne opp! Innse at man lar seg fengsle “frivillig!!
   Hvor er deres sjel som lengter etter frihet til å uttrykke seg som den vil?

 • Arno Mong Daastøl

  Tore, nettopp. Svært mye ofres for å fortsette innvandringen: Arbeidsmarkedet for ufaglærte, velferdssystemet, jord bygges ned, friluftsområder rundt byene bygges ned. Alle partiene (delvis unntatt FrP) viser hva de verdsetter høyest, og det er ikke den norske befolkningen.

 • markellen

  Det går mer og mer opp for meg at en stor del av den etniske norske befolkning ønsker større afrikansk innvandring, økning av skatter og avgifter og en rasering av velferdsstaten slik vi kjenner den. Hvem skulle tro det?

  • Leif

   Det norske folk er innerst inne snille, litt naive, menneskekjærlige (uansett hudfarve) og tar godt i mot fremmede som trenger hjelp. Det ligger i vår enkle bondenatur.

 • BernstGunnar

  MDG er kommunisme med grønn ferniss. Og skulle Norge gjennomføre beinharde miljø/klima tiltak vil det uansett i globalt perspektiv utgjøre forskjell ala økt luftkvalitet i fjøset om bonden lar være å fjerte.

 • Lumix

  For alt det er verdt, begynn å preke høyt og mye om de tallene SSB ved Holmøy har presentert.
  Vi skattebetalere i Norge ønsker (sikkert et flertall av oss) ikke lenger å betale ut svimlende summer og en stadig større del av vårt statsbudsjett til økonomiske migranter fra Afrika/Asia.

  De aller fleste av disse er er slett ikke personlig forfulgte flyktninger, men rett og slett økonomiske migranter som vil ha et bedre liv for seg og sine (og disse fødes det flere hundre millioner nye av hvert år).
  Er det vårt problem? Er det vår oppgave som nordmenn å holde liv i stadig større menneskemengder som ikke lenger har naturlige “checks” for å holdes “bærekraftig”?

  Vi er ikke rasister- vi er realister!

  • Ingolf Å Nilssen

   Enig,.men du ønsker å sende millioner ut av landet til disse: ” I Polen og Litauen fikk rundt 8300 mottakere norsk barnetrygd i fjor, mens 800 fikk utbetalt kontantstøtte. Samlet var disse utbetalingene på 115 millioner kroner, ifølge Aftenposten.”

   Så kan du plusse på alle de millioner Norge gir til de forskjellige tiltak i EU sonen, som f.eks dette:

   -Norge betaler milliarder til EUs forskningsprogram, får bare halvparten tilbake
   -Andrejs Vilks fikk norske skattepenger for å spre russisk løgnpropaganda og høyreekstrem hets
   + ennå mer hvis man gidder søke.

   Alt dette for å ha tilgang til EU…

 • Tor med Hammeren

  En periode eller to til med borgerlig regjering er det vi trenger. Pressen blir nødt til å rapportere det gode arbeidet som regjeringen gjør, og da vil nok flere våkne opp og lure på hvorfor de har stemt “sosialistisk”. Garantert!
  Media har gjennom denne perioden gitt uforholdsmessig mye oppmerksomhet til de rødgrønne, og tilsvarende “gjemt bort” regjeringen. Dette gjøres for å late som at de rødgrønne fortsatt er “aktuelle”. Men fire år uten regjeringsmakt vil nok ta lufta ut av de, og de blir nå redusert til nesevise sutrete unger, uten noe å faktisk klage på. 🙂

 • Tor med Hammeren

  En grunn til at de ikke fikk 20% er vel også at det var veldig mange som stemte i år, da det ble mobilisert massivt på begge sider. Dermed økte kanskje stemmene til FrP en god del, men dette ble dessverre spist opp av en tilsvarende økt velgermasse.

 • Elisma

  De vil dessverre aldri trenge en bil. De fleste av disse menneskene er unge og de bor i storby, med eller uten barn. De tar trikken hjem til en leilighet de kanskje har arvet, og de har en “sikker jobb” i akademiske yrker i offentlig sektor. De fleste av disse menneskene vil ikke kjenne dagens endringer på kroppen, verken innvandring, bilavgifter, høye boligpriser eller kamp om lavtlønnede stillinger vil berøre denne velgergruppen i særlig grad. De er sannsynligvis privilegerte allerede i utgangspunktet. De må kanskje bare ta litt mer taxi om kvelden på grunn av mer utrygghet og kriminalitet i byen, men ellers så lever de videre i sin lille boble og i sitt nabolag med de “riktige meningene”.

  De vet ikke hvordan en lavtlønnsfamilie bosatt utenfor byen og som er avhengig av bil har det. De ser ikke hvordan områder i Oslo endrer karakter til mer parallellsamfunn, og mer utrygghet for innbyggerne. De ser ikke at verdier som ytringsfrihet, likestilling og religionsfrihet utfordres, fordi de selv lever i en kultur hvor de tror at all kultur og ideologi er like bra. De ser ikke at den lille jenta med hijab på trikken, lever i et strengt æresregime, og at hun kanskje er brutalt omskåret også. Disse unge, naive menneskene, som vil at verden skal være god, synes bare det er festlig med disse skautene…..

 • Ingolf Å Nilssen

  Man kan også si at har AP politikk betydd like mye som AP tror, så hadde de hatt regjeringsmakt kontinuerlig.

  Etter Lundkommisjonen og de avsløringer som ble, samrøret mellom AP/LO/POT osv, opprettelsen av EOS utvalget, så har AP mistet mer og mer av styringa. Vi kan endelig si at landet begynner å nærme seg et folkestyre.

  Det merkelige er at de politiske ledere i de respektive partier som ble valgt bort ikke aksepterer at folk velger dem bort!

  De utspill KRF har med at de IKKE vil sitte i regjering med Frp må forståes dit at de ikke respekterer velgerne til FrP. SV sitt utspill om at Frp er valgt inn på Stortinget og ingen partier vil ha noe med dem å gjøre! Altså respekterer ikke SV at det finnes folk som stemmer Frp!
  Dette er som kommunistene i Norge, hvordan de ble behandlet. Er det slik å forstå at de andre partier venter på en tale fra Solberg om Frp, en tale ala Gerhardsens Kråkerøytale om kommunistene!

 • Geir Ivar Jørgensen

  Elefantene i rommet er norsk EU/EØS politikk, og norsk utenrikspolitikk. De elefantene klarte den styrende overklassen, med hjelp av media, å holde fullstendig borte fra valgkampen.

  Virkemidlet for å avspore valgkampen fra de viktigste spørsmålene var hets og hat kampanjen ovenfor innvandrere og muslimer især. Det er høyresidens viktigste tema for å avspore og avlede. Sylvi Listhaug er deres ypperste-prestinne i den anledning.

  Det snedige er at ved denne hets og hat kampanjen klarer den styrende overklassen å skjule sin EU-agenda, med fri flyt over åpne grenser, uten regulering og begrensning. Agendaen som er selve motoren i den voldsomme innvandringen til Norge, og til Europa.

  Høyresiden klarte igjen å skremme mange nok av de fryktsomme, naive og lite opplyste, til å stemme mot sitt eget beste.

  Like fullt var trenden i dette valget positiv. Dem viste en tydelig mobilisering på den ekte venstresiden, og det er hva som må til. Ap er ikke venstreside, og tapte på det. Det kommer Ap til å fortsette å tape på, inntil de forlater sitt blåstripete EU/EØS spor, og slutter med å støtte høyresidens agenda.