Erna fortsatt inne, og Støre på vei ut

Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Det synes avgjort allerede. Høyre og Fremskrittspartiet fortsetter i regjering i fire år til. Trine Skei Grande har forstått at taktiske stemmer fra folk som ellers ville stemt på Høyre eller FrP reddet Venstre over sperregrensen. Det burde holde partiet i tøylene. I sitt idealistiske svermeri trives nok Knut Arild Hareide på venstresiden, men det er sikkert en riktig vurdering at tilhold på høyresiden gir mest innflytelse over de kristne velgernes kjernesaker.

Senterpartiet gjorde et meget godt valg, og det viser misnøyen fra folk i distriktene. De føler seg med god grunn overkjørt av den ideologiske sentraliseringen som drives frem av alle de største partiene. Og distriktspolitikken er vel det eneste som gjør at Ap er en foretrukket partner for Sp over H og Frp.

I utenriks- og innvandringspolitikken hører Sp hjemme på borgerlig side. Nettopp denne preferansen i grunnfjellet til Sp – deres velgere har mange likhetstrekk med Frps – gjør at en H/Frp regjering vil ha langt sterkere forhandlingskort også med V og Krf i årene som kommer. Som Trygve Slagsvold Vedum indikerte i partilederrunden valgnatten, vil Sp søke innflytelse der de kan. Det er ikke gitt hva Sp går til valg på i 2021.

Media vil nå spille opp en personkamp i Ap, sikkert godt hjulpet av ambisiøse Trond Giske. Og det er vel ikke overraskende om Støre annonserer at han tar en internasjonal toppjobb om noen måneder. Han passer nok best i medvind.

En rikmann fra beste vestkant var nok et dårlig ledervalg for Arbeiderpartiet. Men det var neppe Støre som person som tapte dette valget. Han fremstår ikke som usympatisk, og han er veltalende og fortsatt en slags svigermors drøm. Det er de økonomiske og demografiske endringene som er Aps problem.

Kanskje 22-28 % oppslutning er Aps nye normal. Det at de er det foretrukne parti for innvandrere fra den ikke-vestlige verden – med deres behov og forventninger – vil forhindre Aps appell hos det gamle grunnfjellet. Og godt utdannede statsansatte vil neppe heller i hopetall over tid kunne støtte en så raus velferdsstat at deres eget inntektsgrunnlag i arbeidende offentlige jobber kommer i klem.

Den internasjonale og nasjonale solidaritet står i motsats. Med SV, MDG og Rødt til venstre for seg, og med SP og Høyre i sentrum, kan heller ikke Ap ta en radikal Jeremy Corbyn og Bernie Sanders bevegelse. Slike «kupp» kan lykkes kun i land med færre partier. Ap er derfor låst fast i smale rammer, mon tro om de vet det selv?

Det er neppe å forvente at hovedstrømsmedienes analyse av valgresultatet heller vil snakke om den demografiske elefanten i rommet mer enn de tillot den som tema i valgkampen. De titalls milliardene som integreringstiltakene koster hvert år er en ikke-sak. Man vil forsøke å finne forklaringer på at Ap valgte feil taktikk i fremstillingen av at økonomien gikk dårlig – når den ikke gjorde det – eller at de vinglet i samarbeidsspørsmålene. Mediene synes nesten besatt av å holde fokus på taktikk snarere enn substans.

Men hva annet kunne Ap gjøre til sitt fokus? De kunne ikke godt gå til valg på mer innvandring, flere sosiale ytelser, flere integreringstiltak osv. Slik de reelt sett gjør. Aps valgkampstrategi var nettopp å ikke snakke om elefanter, og da var det ikke mange temaer igjen som ikke allerede var merkesakene til enten Sp, MDG eller SV. Det var altså ikke Støre som tapte valget for Arbeiderpartiet. Det er partiet som har mistet den verden hvor de var så automatisk relevante.


Publisert: Sep 13, 2017 @ 2:30 pm


Takk for at du leser Resett. For å kunne fortsette å produsere kvalitetsmateriale avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

The following two tabs change content below.

Leder

Leder

Latest posts by Leder (see all)

 • Feliciano

  Anbefaler Erna og Siv og ta en prat med Vedum. En regjering bestående av SP, H og FrP, kan bli en stabil regjering som setter Norge først. Det er alvor nå, og det er på tide å redde Norges fremtid.
  Hilsen en FrP-velger.

  • Olav Skar

   Dette regjeringsalternativet har jeg også sett for meg..
   Hvorfor prøver dem ikke å forhandle seg frem til et samarbeid som kommer hele Norge til fordel.
   SP er jo #1 når det kommer til distriktene, FrP når det kommer til vei og infrastruktur, og Høyre er et solid parti i generell forfatning

 • Randi aamodt

  Jeg synes du er inne på mye fornuftig. To elementer til: Vil det bety noe for distriktene at hovedstaden om noen tiår får flertall med innvandrerbakgrunn? Og er det forskjell på offentlig ansatte menn og kvinner når det gjelder synet på velferdsstatens utgifter sett i sammenheng med deres egne inntekter? Man kunne jo faktisk dekke inn utgiftene ved å sette ned lønningene og ikke (bare) ved å øke skattene.

 • deivy

  tror at sosiale medier har bidratt til at folk har begynt tenker selv å ikke lar seg påvirke lenger at nrk, tv2, dagsavisen dagbladet, aftenposten, vg sette dagsorden, å ha eneretten på sannheten

 • Geir Kahrs Andersen

  Veldig bra ,treffer spikeren på hodet her .

 • tenke sjæl

  “De føler seg med god grunn overkjørt av den ideologiske sentraliseringen”. Dette er med respekt å melde vås. Sentralisering er feil ord. Regionalisering er riktig! Dessuten er denne ikke ideologisk drevet, men drevet av nødvendighet. SP driver med det motsatte av modernisering, noe som er så sjeldent og dumt at det ikke engang finnes noe ord for det … gammeldagsisering …?

  • Svein Svendsen

   Konservatisme er vel et dekkende ord for det du her snakker om? 😉

   • tenke sjæl

    Nei, ikke når du reverserer modernisering. Det må i så fall være radikal konservatisme 🙂

 • Egil Tjensvoll

  Grei analyse, takk for den!

 • PolitiskUkorrekt

  Jeg ser ikke bort fra at “drittpakkene” mot Støre, som kom før valget, ble plassert av folk internt i AP som dermed dolket ham i ryggen. Dette vil jo gjøre det mye lettere å bli kvitt ham hvis de tapte valget, og samtidig åpne opp veien for Giske & co.

  • StemmerBlankt

   Enig, har tenkt det samme lenge.

 • StemmerBlankt

  Synes Støre får ufortjent mye personlig tyn, trass i mange åpenbart kritikkverdige forhold.

  Man skal ikke se bort fra at folk ble skremt av de politiske forholdene Oslo endte opp med etter siste kommunevalg , også.
  Bare se på hvor få som stemte på Mdg.

  Bare noen få skulle i Oslo få eiendomsskatt, og pengene skulle brukes på eldreomsorg ble det hevdet.
  Som vanlig når det gjelder Ap ble jo selvsagt ikke dette fasit.
  Folk lærer, og det er bra.
  Mange flere må betale mye mer enn først påstått, og de legger ned sykehjemsplasser fremfor å øke antallet ift behov.
  Behovet blir ikke mindre fordi om man lager strengere regler for når man kan innvilges plass, og man trenger vel ikke mer penger om tilbudet skal bygges ned?

  Ap ser ut til å blåse en lang marsj i mennesker og folkets behov, de er tilsynelatende kun opptatt av egen makt.
  Slik arroganse skal vel premieres med liten oppslutning.

  Vi får håpe vi går inn i en ny opplysningstid nå som folk i stadig større grad orienterer seg andre steder enn i Amedia og resten av det som var etablert media samt Nrk og Tv2.

  Da kan det bli tøft å manipulere med retorikk, når man ikke kan vise til praktiske resultater.

 • Glenn Andreassen Aksdal

  Den beste lederen så langt om valgresultatet. Min drøm i 2021 er et SP som søker mot høyre så vi kan få en SP+H+FRP-regjering.

  • O.M. Hadland

   Tvilsomt, men om vi kunne få en forsvarsminister som kan skille, rense og sette sammen igjen et våpen..

 • leonidas88

  God analyse. Men det er kanskje å innse at det ikke er noen høyre eller venstre akse, se hva de stemmer og hva de leverer ikke hva de sier.
  Det var ingen seier, men heller tvert imot et bevis på at parlimentarisme er status quo, hvor de samme partiene kan komme med de samme valgløfter, uten at de blir utfordrert. Partiene på ytterste venstreside har nesten alltid en garanti for å få inn representanter, mens partier, som står utenfor regjering aldri har sjanse å komme inn.
  Videre kan vi spør hva har vi vunnet frem de siste fire årene med
  “borgerlig” flertall? Jeg har har lest masse påstander, men faktaene tåler for seg når det gjelder de viktige punktene. Hvert eneste år har hatt historisk rekord av innvandring. Mens før innvandring var forbeholdt Oslo og de største byene, så har Frp sørget for å fylle distriktene med ikke-vestlige innvandrere. Noe Frp alltid har sagt har vært deres politikk.
  Og som vi vet nissen følger lasset. Forskjellen fra da og nå er at det er ikke så mange steder igjen hvor man kan ha “white flight”. Partiene lever på at den brede massen er uniformert. Dette gjelder like mye de som stemmer AP, som de som stemmer Frp, SP og Høyre.

 • Elisma

  Hvis Ap skal ha noen fremtid så må de lære av Danmark og danske sosialdemokrater. I Danmark samarbeider sosialdemokrater med partier på høyrefløyen i stedet for å skremme med fascisme, fordi den tradisjonelle høyre-venstre-aksen blir mer borte. Det er innvandringsspørsmål, EU og globale spørsmål som er de største og viktigste temaene i tiden fremover. De sosialdemokratiske partiene som overlever, er de som har forstått dette. Her har ikke Ap skjønt noe som helst.
  https://www.document.no/2016/02/15/danske-sosialdemokrater-viser-at-danmark-er-nordens-ledende-nasjon/

 • Geir Ivar Jørgensen

  DYSFUNKSJONELL NORSK PARLAMENTARISME

  Dette valget avslører åpenbare svakheter med strukturen i norsk parlamentarisme og mangelen på demokratiske komponenter som kan sikre at folkets vilje kommer til uttrykk i norske valg.

  I dette valget er den styrende overklassen sterkt svekket. Både Ap og Høyre ble tapere, og det ble Frp også. Like fullt er en regjering med Høyre og Frp fortsatt det mest sannsynlige alternativ.

  Det var slitsomt for Erna med mindretallsregjering fra før, nå blir det enda verre.Nå er hun avhengig av både Venstre og Krf. Danner Erna regjering under disse betingelsene, er det åpenbart at valgets vinnere er Venstre og Krf. Ironisk, men slik blir det da, og det gir ikke uttrykk for folkets vilje. Det er et resultat av et forkrøplet norsk parlamentarisk system.

  Jeg er ganske sikker på at både Venstre og Krf kommer til å stille harde krav om at Erna må vingeklippe Frp, for at de gir sin støtte. Slik at dette var ingen seier for hverken Høyre eller Frp, eller norske velgere. Alle tapte.

  Folkets vilje var like fullt tydelig. Det var Sp, SV, MDG og Rødt som fikk økt oppslutning i valget. Den trenden vil bli enda tydeligere i kommunevalget om 2 år. Imens blir Norge og nordmenn utsatt for enda 4 år med en dysfunksjonell regjering.

  Folket skilte mellom to blokker som først og fremst er skilt på EU/EØS spørsmålet, og på norsk utenrikspolitikk. Det var saker som valgkampen, partiene, og media ikke valgte å bry seg med. Men folket gjorde det i aller høyeste grad. Folket har våknet til dåd, og det bør sannelig også norske politikere og media snart gjøre. De viktigste politiske tema for norske velgere er knyttet til EU/EØS og norsk utenrikspolitikk.

  • Petter Simonsen

   Er enig at parlamentarismen er en uting. Men mindretallsregjeringer som søker støtte fra sak til sak, er dog det mest demokratiske.

  • oliver

   “Det var Sp, SV, MDG og Rødt som fikk økt oppslutning i valget”. Det er riktig, men man må tilføye at den fremgangen skyldtes flukten fra AP og ikke først og fremst folks ønske om endring av den politiske retning. Mangelen på åpenhet om EU/EØS og utenrikspolitikken er jeg helt enig med deg i.

 • Ryddegutt

  Der finnes de på venstresiden som skjønner at løsningen med å stikke hodet i sanden neppe hjelper:

  “Jeg er en av litt for få på venstresiden som høylytt og synlig snakker om utfordringene som følger med innvandring. Dette har mange andre på venstresiden fått med seg, men de vil ikke snakke åpent om det selv. Derfor får jeg jevnt og trutt høre fra dem.”

  https://www.nrk.no/ytring/en-venstreside-pa-villspor-1.13685623

 • Svein Svendsen

  H og FrP bør tilby SP å få viljen sin innen landbruk og distriktspolitikk (inkludert rovdyrforvaltning og kommunereform). Dersom dette er tilstrekkelig til å få SPs støtte kan denne regjeringen få gjennom mye bra innen de viktigste områdene i dag: innvandrings- og flyktningepolitikk, grensevern, forsvar og samferdsel.

 • Julius Clausen

  Tradisjonelle arbeiderpartivelgere forlater partiet på grunn av ledere dem ikke identifiserer seg med. Støren som hvitsnippet kspitalist, Hadia Tajik og Mani Husseini oppfattes av mange som fremmedelementer, om man liker det eller ikke.. Dessuten heller ingen andre i partiledelsen som fenger velgerne. Kan ikke se en eneste en som kan overta som leder i partiet, i fall Støre skulle forlate skuta.

  • oliver

   Gidske??? 🙂

   • Jan Haugen

    For mange fiender innad i AP

   • Skvatt

    Orsak, men når vart han dansk?

    • oliver

     Takk! Det var ikke med overlegg, men når blundern likevel er gjort er det sikkert noen som ikke har hatt så mye imot det. At han var dansk…

 • Gunnvald Kleveland

  Hvilken naturlov sier att AP skal være 30 + ?

 • Nils Petter Mikkelsen

  Dette skrev jeg i NND i dag tidlig.Det er ikke tiden for analyser om ’hva som skjedde’ ved valget, men det er mer viktig å se på hvilke muligheter og handlingsrom som resultatet gir de forskjellige aktører.

  Regjeringen er blitt et klarere mindretall, men stemmetallet er vel høyere enn forrige valg. Todelingen i norsk politikk er fortsatt tilstede, og sentrumspartiene vil derfor spille en viktig rolle.

  Et par vesentlige poeng må iakttas. En etterhvert en hissig og irrasjonell partileder i KrF fikk det ikke til, og partiet hadde tilslutt ingen saker som var oppe og sentrale. Hat mot FrP er ikke en sak, men en tilbøyelighet i visse kretser. Hvis KrF truer for mye, må de på ett eller annet tidspunkt sette makt bak kravet. Det tør de neppe, og blir da mer og mer uinteressante med tiden.

  Venstre har lært mye på 40 år og logrer til makta uansett. De har lært, blant annet at de ikke må samarbeide med en taper (AP).

  Mikropartiene sitter med 2 mandater, og er irrelevante, med mindre man tror kjeftbruk og drømmer virker.

  Men hva med Senterpartiet – som gjorde et godt valg. De hadde en sak, eller to, desentralisme og stødighet i innvandringspolitikken hvor strengheten er på FrP nivå. Nå dreier det seg om hvilke muligheter det har til å påvirke i de neste årene. Det er ikke, og har i liten grad vært, godt samarbeid mellom SP og Krf, det har bare virket slik. (Unntaket er vel Korvald-regjeringen, men mange i SP mente det var et stivt støkke å gi statsministerposten til en KrF – protestantisk emmisær).

  Krf har gitt klare signal om at de ikke er å stole på framover, og gjør tabben å stille ultimative krav før en regjeringsdannelse. Det er ikke vanlig, og som oftest veldig uklokt. Et mulig “på si-forhold” mellom SP og FrP/H kan ikke utelukkes og kan meget vel fungere bedre enn et med et “såra og vonbrotent” religiøst parti uten tro.

  Så var det sakene. Samferdsel, neppe store problemer, det må kanskje bygges veier over land i stedet over eller i hav. Forsvarspolitikken er det enighet om, men dårlig handtering skapte kaos, og godt politisk handtverk og stødighet manglet i viktige faser. Å spille to kommuner/samfunn i nord mot hverandre er uansett ikke særlig gjennomtenkt. Landbrukspolitikk, og for så vidt fiskeri, er saker som er forhandlingstema. Her sitter næringsorganisasjonene øverst ved bordet, som det (dessverre) har vært vanlig i Norge. Å vinne et valg på ulvejakt er et kunststykke alene, og gir vel et signal om at raddisert byungdom og sånne bør roe seg. LoVeSe? Tja, jeg har aldri sett en sak så full av spekulativ og grunnløs frykt har skremt politikere til de grader. Jeg er litt usikker om hva SP faktisk mener, men en ting er sikkert. Partiet vil miste moment om det ikke finner fram til saklig holdning for en oljeutvinnings-framdrift mot nord.

  Hva har vi igjen, jo nettopp – innvandring. Der er det rimelig enkelt, for SP er minst like streng som Sylvi Listhaug, og på det området er det nok liberalerne i Høyre som vil slite mest.

  Oppsummert, H/FrP bør åpne noen uformelle kanaler mot SP, og på sikt sette de der KrF sitter ytterst på stolen. Med 18 SP-mandater er Venstre ikke lenger sååå nødvendig. Dèt alene vil nok disiplinere Venstre ennå mer, i den grad venstrefolk av natur er disiplinerte. SP er et parti som ble stiftet av bønder, ispedd hestehandlere. Det som er igjen av den ideologiske dosen fikk de på syttitallet er desentralismen, de grønne proletarer er snart ute. Og, saklig sett, det er ikke så gale å mene at “å ta hele landet i bruk” bør være et ganske godt slagord for ’folk flest’.

  Er kommunesammenslåing en viktig sak? Jeg syns ikke det; den er “gammel og avgjort” og AP (og SP) sine trusler om reversering er døde og maktesløse. Det er ikke tjenlig for noen, heller ikke for SP, å bruke verken tid eller kjeft på den. For EU motstandere i FrP er jo et saklig samarbeid med SP noe som burde passe de godt.

 • Victor Lima

  For dem som fremdeles tror at Miljøpartiet de Gale er blokkuavhengig, så kom nyslått NAV´er Rasmus Hansson med følgende hjertesukk som temmelig klart gjør at vi kan slutte å late som om MdG er noe annet enn et rendyrket, stalinistisk parti som kun ønsker å påføre sine medborger størt mulig ubehag i hverdagen: “- Hadde litt flere stemt på oss, kunne vi ha gitt Støre en sjanse. Det er en viktig grunn til at det borgerlige flertallet fortsetter.” End of story….

  • Geir Ivar Jørgensen

   Selvsagt tilhører de grønne sentrum-venstre. Deres sak er å verne om våre naturgitte eksistensielle verdier, som er folkets desidert viktigste verdier. MDG er for folket, enten de hører til høy eller lav. De er ikke til for noen politisk ideologisk bande, men for alt liv på denne jord.

   • Victor Lima

    Ta en LITEN titt på den økonomiske politikken som MdG ønsker seg, så ser du at de er godt plassert et sted mellom SV og Rødt, og til tider faktisk til venstre for Rødt. For øvrig er det bare å si seg enig med Fredrik Hauge, som har innsett at lite har skadet miljøsaken så mye som MdG´s politikk. Et parti som kun bryr seg om symbolpolitikk og ikke et sekund vurderer hva som er mest effektiv miljøpolitikk er ødeleggende for saken. https://www.nrk.no/norge/_-mdg-risikerer-a-gjore-miljopolitikk-upopulaert-1.12620571

 • Torgus

  AP er blitt et offer for sin egen politikk. Og verre kommer det til å bli, mye verre.

 • Geir Ivar Jørgensen

  Her er hvorfor både Støre og Solberg er på vei ut. Det er hva valget denne gang faktisk viste.

  https://www.facebook.com/notes/geir-ivar-j%C3%B8rgensen/arbeiderpartiets-nemesis/1660374994004559/

 • Toralf

  Dersom Senterpartiet får diktere landbruks- og distriktspolitikken og i tillegg skyte noen ulver så går det partiet i regjeringen med absolutt hvem som helst. Arbeiderpartiet er av flere ulike grunner et siste valg for Sp.

 • Tor Dahl

  Solberg bør ta en prat med SP og Vedum!

  Privat eiendomsrett for SP-velgere – er et god fellesnevner!

  KrF sitt gnål og pompøse opptreden er alle leie av…

 • Jan Haugen

  Venstre-Trine tror fullt og fast at det er “Venstres gode og tydelige politikk” som reddet de over sperregrensa. Hun er for dum til å forstå at en stor del var taktiske stemmer….

 • Skvatt

  Eigentleg skjønar eg ikkje kva Støre skal ha gjort gale, han freista jo alt han var kar um for å lokka KrF inn hjå dei raudgrøne. Hadde han lukkast med det ville me no sett fram mot ei raudgrøn regjering med eit innslag or gult i seg au. Det einaste eg kan sjå som ikkje var so lurt var avvisinga or eit regjeringssamarbeid som Klimapartiet Dei Grøne var med i. Med tankje på dei gilde erfaringane frå kommunestyret i Oslobygda skulle ein tru at det var det fyrste partiet Støre skulle ha kontakta, og med berre litt taktisk røysting frå Arbeiarpartimedlemskapen sjølve kunne dei ha hamna over sperregrensa au, slik denna Engebret Stein Jønsson hev visdomen til å hevda. Men lukkelegvis lyt det ikkje taka longe tida føre Hareide og KrF vendar seg mot denna ofslege blåblå regjeringa, han hev nemlegen hatt visdomen til å stilla fleire klåre krav um at dei skal følgja rein KrF-politikk på umråda klima, asyl, rus, abort, bioteknologi, og ikkje minst skatt. Elles lyt han fella heile regjeringa so snøgt og stutt som råd er. Halleluja! Pris Herren!