“Jorden er flat,” argumenterer en pro-Erdogan ungdomsleder

REUTERS/Umit Bektas TPX IMAGES OF THE DAY

En artikkel skrevet av Tolgay Demir, en ungdomsleder i Istanbulavdelingen til Tyrkias regjeringsparti AKP, har fått mye oppmerksomhet. Artikkelen ble publisert på organisasjonens hjemmesider og var titulert ”den flate jord teori”. I teksten argumenter Demir at frimurerne har lurt den moderne verden til å tro at jorden er rund. Han underbygger påstanden ved å skrive at NASAs fotografier tatt av jorden fra verdensrommet er falske og månelandingen var ikke noen annet enn en konspirasjon – alt dette for å støtte «myten» om at jorden er rund.

Demir argumenterer: “Det å presentere verden som en sfære, og presentere den som en av billioner av stjerner og planeter i universet, nedgraderer ​​mennesker, akkurat som evolusjonsteorien gjør. Takket være denne systemiske religionen kalt vitenskap, blir livet fratatt sin betydning. … Dette fører til at folk blir slaver av det kapitalistiske systemet. ”

Demir ble fort latterliggjort i media og på sosiale medier og artikkelen ble rask fjernet fra AKPs hjemmesider, men kontroversen en representativ for et større samfunnsproblem. At en ungdomsleder i AKP kan tro på en slik konspirasjon, signaliserer et kraftig ideologisk skifte i dagens Tyrkia. Alle mulige forskjellige konspirasjonsteorier får mer og mer plass i det offentlige rom, og større og større oppslutning blant befolkningen i landet. Dette vil ha alvorlige implikasjoner for nasjonens fremtid, skriver Mustafa Akyol for Al-Monitor.

For å mer info, se:
Al-Monitor. ‘Earth is flat,’ pro-Erdogan youth leader argues, 11 september 2017.

 

 


Publisert: Sep 13, 2017 @ 5:43 pm


Takk for at du leser Resett. For å kunne fortsette å produsere kvalitetsmateriale avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

The following two tabs change content below.

Henrik S. Werenskiold

Journalist
 • Vegard Fjellbo

  Da er han om mulig enda bedre på geografi og vitenskap enn visse er på historie.

  https://radikalportal.no/2017/09/08/angiveri-et-gufs-fra-en-annen-tid/

  Ikke rart at islamister og kommunister/sosialister kan ha fruktbart samarbeid om samfunnsutvikling, jfr. Iran. Baklengs inn i fremtiden.

  • Dogen

   Interessant å se Radikal Portals kommentarfelt. Konservative nettsteder beskyldes stadig for å være ekkokamre med trofaste, hjernedøde disipler. Dette alt-left nettstedet er i hvert fall ikke på linje med de som kommenterer. RP får mye kritikk.
   Fulgte en link videre derfra til NRK ytring. Det samme gjelder der.

   Dessverre tror jeg ikke artikkelforfatterne trekker noe lærdom ut av det.

 • Tor Anders Engen

  Det bør ikke komme som en bombe. I Islam står det at jorden er flat og holdes oppe av en hval. Muslimer mener at dette er sant, fordi Koranen er “ufeilbar”. Siden dette har Muhammad fått direkte fra gud.

  Alle vet at man ikke skal stole på analfabeter som kommer med tvilsomme “åpenbaringer”. Les Joseph Smith.

  • Lone Wolf

   Jorden ER flat.

   • Tor Anders Engen

    Og månen er en gulost.

    • FrittNorge

     Hvilke bevis har du for at jorden er en ball? Har du sett det selv?
     Å skrive “månen er en gulost” bidrar ikke til en saklig debatt. Det er barnslig og deprimerende. Det er mange som tror jorden er flat. Veldig mange. Og flere vil de bli om du kommer med slike idiotiske kommentarer.

  • ad1648

 • Nei

  Kan man klandre dem for å tro på en flat jord? Etter min mening har ikke vestlige universiteter gjort veldig mye for å fremme fredelige, rasjonelle diskusjoner med sin “social justice”.

 • Skvatt

  Jau, men detta er jo beint fram heilt sant. At jorda er flat kan jo alle sjå, eg sjår det kvar morgon når eg tittar ut or vindauga, garden er ikkje bygd på nokon kule. At jorda skal vêre rund bryt au med godt sunt bondevit, av di me ville jo falla or ho um me reisar for longt mot sør, det seier seg jo beint fram sjølve. At det er sånn ofseleg, sånt kjetteri å meine noko anna er au sant, me lyt sjå kva Bibelen sjølve seier um slike sakjer. Og sånne konspirasjonsteoriar er det berre høgreekstreme som kjem med, slik at når denna islamisten seier det kan det i kvert fall ikkje vêre slikt noko. Jau!

  • ad1648

   Har du ikke lært om tyngdekraften på skolen?

   • Lone Wolf

    Det er mye vi har lært på skolen som ikke stemmer med virkeligheten. I slike tilfeler er det voirkeligheten som er riktig, og ikke det vi har lært på skolemn.

   • Narve

    Det var en stor overraskelse å oppdage at tyngdekraften ikke er “regnet ut”. Det er en teori. Midnattsola hinter også om at vi ikke står som påstått mot sola.

 • Lillemor

  Hadde vært artigere med en diskusjon rundt argumentene for eller mot en flat jord. At mannen er pro Erdogan er knappest noe argument. Hitler trodde jorda var ei kule, men det betyr ikke nødvendigvis at det er feil for det.

  • Narve

   Jeg tror mange vil bli mildest talt overrasket over å oppdage at mange ting vi tar for å være vitenskap faktisk er teorier. Jorden skal angivelig fare i full fart rundt egen akse, rundt sola en gang pr år, samtidig som sola farer videre utover i melkeveien etter big bang, med alle planetene på slep, samtidig som stjernene har holdt sin nøyaktig samme posisjon i tusenvis av år, alt holdt sammen av en mystisk kraft kalt gravitasjon, som ikke lar seg utregne, forklare eller ‘bevise’ på noen måte enn noe som enkelt kan forklares som ‘material-tetthet.’ Ingenting av denne veldige snurringen har altså latt seg måle. Tvert om. De forsøk som er gjort har vist stillestående jord og bevegelig eter.

   • Lillemor

    Den er jo fantastisk, denne “tyngdekraften” – som holder alt vannet klistret til jorda i denne vanvittige farten!

 • Charles STØENG

  Nei den unge Herr Demir tror nok egentlig ikke at jorden er flat.
  Det er bare at innenfor religiøs retorikk så finner man en ganske stor gråsone hvor man kan si ting man egentlig vet ikke er sant, men som man kan forvente at de som har den samme religiøse overbevisningen aksepterer uten at det blir motsagt. Man kan faktisk i enkelte tilfeller forvente at det blir applaudert fordi det er en del av overbevisningsprosessen som alle med de samme religiøse overbevisningene må igjennom for å kunne fortsette å holde liv i denne gruppetroen over noe som er åpenlyst absurd.

  Eventyret om Keiserens klær er inne på noe i akkurat dette temaet.

  Demir håpet nok at konspirasjonsteoriene om fenomenets opphav skulle være nok for å høste en bred applaus og tilhør for sitt eventyrutsagn.

  Men Tyrkia er ikke Iran. I allefall ikke enda, og han var nok litt tidlig ute med sine utsagn.

 • FrittNorge

  Pro Erdogan? Hva har det med saken å gjøre? Det finnes millioner der ute som tror jorden er flat. Alt fra høyre til venstre. Temaet får ikke plass i den etablerte pressen. Man blir latterliggjort som “konspirasjonsteorist” om man våger å stille spørsmål. Det samme skjedde også på 80-tallet med de som advarte mot innvandring og hva det førte til. Se resultatet idag. Kun fordi man ikke tar debatt seriøst og ønsker å komme med saklige argumenter for og imot.

  Så en saklig debatt er på sin plass, uavhengig hvor idiotisk det kan høres ut . Absolutt ingen her inne har sett kurven på jorden og derfor kan man ikke bestemt påstå at jorden er rund kun fordi det er blitt fortalt av “NASA” eller de andre frimurerne. Ja, der sa jeg det. Frimurere!

 • M. Zafer Özgen

  Denne ungdomslederen er ikke den eneste i verden som tror jorden er flat. Se http://fe2017.com for Flat Earth International Conference 2017 som nylig ble arrangert i Raleigh, North Carolina, USA.