VG: Giske utpekes som ansvarlig for Aps valgfiasko

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Internt i Ap har flere vært frustrert over gjennomføringen av valgkampen, og flere mener nestleder Trond Giske har hovedansvaret for valgfiaskoen, skriver VG.

Det VG beskriver som sentrale kilder i Arbeiderpartiet sier Giske i praksis fungerte som valgkampsjef, og organiseringen av valgkampen beskrives som både «dysfunksjonell» og «et salig kaos» og med uklar kommandostruktur og for mange sjefer.

– Det er den type ting vi må evaluere, også valgkamporganiseringen. Men jeg tror ikke at det er noen vesentlig forklaring på hvorfor vi fikk 27,4 prosent. Jeg tror ikke det er derfor velgerne har sviktet oss, for å si det sånn, sier Giske til avisen.

Giske presiserer at Aps formelle valgkampsjef var Halvard Ingebrigtsen, men understreker samtidig at alle store strategiske beslutninger ble tatt av partiledelsen i fellesskap.

Partiet har nå startet en selvgransking etter det elendige stortingsvalget, og både partileder Jonas Gahr Støre og den andre nestlederen Hadia Tajik understreket tirsdag at lederposisjonen ikke har vært et tema.

– Det er en slags samling i bånn, en samling rundt partiledelsen. Ledelsen har et kollektivt ansvar for havariet og ingen av dem peker på hverandre som den hovedskyldige. Jeg tror de har bestemt seg for å gå videre med den ledelsen de har, sier Dagsavisens politiske redaktør Arne Strand til NRK.

Han er ikke enig i at Giske fortjener noe stempel som syndebukk.

– Nei, det vil ikke jeg si. De tre i toppen har et felles ansvar for det dårlige valget. Støre selvfølgelig som hovedsjef, Giske som hadde valgkampen som sin sak denne gangen og Hadia Tajik som var ansvarlig for programmet. I tillegg har partisekretæren i Ap alltid et stort ansvar i en valgkamp, sier Strand.

(©NTB)


Publisert: Sep 13, 2017 @ 9:03 am


Takk for at du leser Resett. For å kunne fortsette å produsere kvalitetsmateriale avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

The following two tabs change content below.
 • Geir Ivar Jørgensen

  De ansvarlige for en dårlig Ap valgkamp er ikke vanskelig å kartlegge. Det er partiets ledelse med Jonas Gahr Støre og partisekretær Kjersti Stenseng i front for dette ansvaret.

 • Harald

  Jøss. Giske ansvarlig? Den var ny.

 • Rahr Røre

  Med den selvinnsikten Arbeiderpartiet innehar skal det bli vanskelig å finne årsaken. Her er det ikke bare politikken som stinker, de har et alvorlig ledelse problem fra ende til annen. Å snu denne synkende skuta, kan vise seg å bli vanskelig. Nå går det rett til bunns, og vi gleder oss.

 • Gudrun Gremnes

  Støre er vel den egentlige årsaken så kommer Giske som en god nummer to. Begge og flere med må gå.

 • nilgau

  Det er nok ikke bare en dårlig valgkamp som er årsaken til valgresultatet til AP. Denne skjeve prosessen ble startet allerede i 2013 med Helga Pedersen i spissen. Sittende regjering skulle svertes. Det var opplest og vedtatt.
  Spesielt denne personforfølgelsen som ble drevet mot spesielt Listhaug og Anders Anunsen som nummer 2, var ikke andre en MSM og den rødrøde fløyen som var glade for. Den vanlige AP- velgeren ble tvunget å jatte med. AP har drevet valgkamp helt siden de tapte i 2013. Denne valgkampen begynte folk etter hvert å bli lei av. Den stemte ikke med virkeligheten. De fleste av AP-velgerne kan tenke selv. Det hele bikket helt over når Steen Jensen med sin kjendiskampanje og div. professorer begynte å blande seg inn med personangrep som velgerne allerede var mektig lei av.

 • Leif Stople

  Det største problemet var Aps program med Støres private sprik mellom liv og lære på en solid andreplass. Som gammel pensjonist og LO-medlem,hvorfor skulle jeg stemme AP? For å få eiendomsskatt på min gamle enebolig? For å få doblet formueskatt når de rike får innført null formueskatt for arbeidende formue (Hæ,hæ,jeg satte huset og hytta på firmaet så nå er det skattefri arbeidende formue,hæ,hæ!)? For å få videreført avskaffelsen av arveavgiften for de rikeste som skal kompenseres ved å kreve inn 15 milliarder i nye skatter fra menigmann?
  Når man ikke vil levere varer av interesse for kunden,må man akseptere at kunden ikke vil kjøpe.Underlig ,forresten,at LO støtter en statsministerkandidat som ikke liker at folk har tarifflønn……..

  Hilsen,
  Gammel gubbe med underregulert pensjon.