Iran ønsker tettere økonomisk samarbeid med Norge

Foto: / AFP PHOTO / STR

Last updated on October 18th, 2017 at 09:10 pm

Irans president Hassan Rouhani sier landet ønsker å styrke det økonomiske forholdet til Norge og håper den private sektoren i hvert land kan starte samarbeid.

Norges ambassadør til Iran, Lars Nordrum, møtte presidenten lørdag i Teheran, skriver avisen Iranian Front Page. Rouhani gikk i samtaler med flere lands ambassadører lørdag for å sørge for at verden støtter opp under atomavtalen med Iran.

Rouhani gikk tidligere samme dag ut mot USAs president Donald Trump som fredag kritiserte Iran og avtalen. Trump sa han har valgt å ikke trekke USA ut av avtalen, men ville ikke skrive under på at landet faktisk overholdt den.

I lørdagens møte med Nordrum oppfordret presidenten til at også Norge spiller en konstruktiv rolle i å opprettholde avtalen. Han la så til at Iran er interessert i å styrke det økonomiske forholdet til Norge og at landet ønsker å innlede samarbeid mellom de to landene i privat sektor.

Som svar understreket Nordrum at Norge, i likhet med EU, støtter avtalen. Han la til at atomavtalen er viktig for norske selskaper og at den blir sett på som en mulighet for å danne et sterkere samarbeid med landet.

Atomavtalen ble undertegnet i 2015 med det målet å unngå at Iran utvikler atomvåpen.

Utenriksminister Børge Brende (H) sa til NTB lørdag at Norge er bekymret over Trumps holdning til avtalen og bekreftet at Norge ser på avtalen som helt avgjørende i kampen mot atomvåpen.

(©NTB)


Publisert: Oct 18, 2017 @ 9:10 pm


Takk for at du leser Resett. For å kunne fortsette å produsere kvalitetsmateriale avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

The following two tabs change content below.
 • Hans Hansen

  Dette går sikkert bra. Erna ser stort på det, bare tenk på Kina, Saudi-Arabia, Hamas og “Palestina” pluss en rekke andre vemmelige tyrannier nordmenn ikke liker. Lukter det penger? No prob! Alt er tilgitt:)

 • heimevernet

  Jeg er positiv til et samarbeid med Iran. Det var inntil nylig et moderne land og det er velfungerende. Jeg er heller ikke i tvil om at iranerne allerede har innsett at revolusjonen var et feiltrinn. Menneskene der vil komme til å bevege seg bort fra islam som styreform. Det føler jeg meg rimelig trygg på, uten at jeg er ekspert.

 • Eirin Munkebye

  Lurer på hva norske sekulære eks-iranere tenker om det?

 • Jon H

  Hvorfor skal Norge ha noe å gjøre med et totalitært skrekk-regime som Iran? Dette er et religiøst diktatur, hvor presteskapet sitter med all makt. Det er et samfunn som avskyr alt som heter demokrati – grunnsteinene i landet vårt, og alle land i den frie verden. Det er et skrekk-regime man kan forstå at mennesker flykter fra. Iran er et samfunn der all opposisjon og forslag om reformer brutalt bringes til taushet ved bruk av fengsel, tortur og henrettelser. Tusenvis av mennesker har blitt henrettet bare de siste får årene.

  Norge tar i mot og gir asyl til mennesker som har rømt fra dette skrekk-regimet. Iran er et land der folk blir forfulgt, pisket, fengslet og henrettet for saker som vi i Norge og alle siviliserte land i stor grad regner som bagateller. Sist tok vi mot Leila Bayat som ble straffet med 80 piskeslag for å ha drukket alkohol. Det er jo en helt hinsides straff, for noe som er lov og helt vanlig i alle siviliserte land verden rundt.

  Rohani vil at Norge skal ha økt handelssamkvem med skrekk-regimet som han er president for? Vi burde ikke ha noe handel med dette skrekk-regimet i det hele tatt. Siden Rohani tok over som president i Iran for noen få år siden har tusenvis av mennesker blitt henrettet der, av ulike årsaker – eksempelvis for å ha vært i besittelse av narkotika. Norge bør ikke støtte opp under et slikt totalitært, voldelig islamistisk skrekk-regime, som styrer samfunnet etter holdninger, tankegods og religiøse doktriner fra oldtiden. Iran støtter terrorist-organisasjoner over hele Midt-Østen, og sansynligvis rundt hele verden. Man kan jo ikke annet enn ha medlidenhet med mennesker som lever livene sine i et dette totalitære skrekk-regimet.

 • nilgau

  Boikott av et land og styresett man ikke liker, har vel ikke gitt de resultatene man håpet på. Det må vel være bedre å være på talefot. Ved boikott rammer man vel mest folket. Det ønsker man vel ikke.