USAs militære ser høyreekstremister som større trussel enn IS

Høyreekstreme marsjerer over området til University of Virginia, Charlottesville. Foto: August 11, 2017. Alejandro Alvarez/News2Share via REUTERS

En av fire tjenestegjørende i det amerikanske militæret har sett eksempler på høyreekstremisme innen rankene og ser på det som en større trussel for nasjonal sikkerhet enn den islamistiske ekstremismen, som for eksempel IS som de har kjempet mot i Irak, Syria og Afghanistan. Dette viser resultater i en ny spørreundersøkelse.

Undersøkelsen ble utført av tidsskriften Army Times etter protestene i Charlottesville, som resulterte i konflikter mellom nynazister og anti-fascister, og hvor en ung kvinne mistet livet. En ung mann fra Ohio som det sies er fan av Hitler, har blitt stilt for retten for dødsfallet.

Bekymringene mot høyreekstremisme var sterkest blant fargede soldater. Nesten 42% av ikke-hvite tropper som svarte på undersøkelsen sa de personlig hadde erfart eksempler på hvit nasjonalisme eller andre former for høyreekstremisme i militæret. For hvite tjenestegjørende var tallet 18%.

På spørsmål om hvorvidt høyreekstremisme utgjorde en reell trussel for rikets sikkerhet sa 30% at det var en stor trussel, større enn flere krigssoner som Syria (27%), Pakistan (25%), Afghanistan (22%) og Irak (17%).

Rundt fem prosent nevnte at det at grupper, som Black Lives Matter, som har som uttalt mål å protestere gjennom ikkevold mot diskriminering og vold mot fargede, ikke var nevnt var en mulig trussel mot nasjonal sikkerhet.

Noen av de spurte var irriterte over avgjørelsen om å peke ut høyreekstreme. “Hvit nasjonalisme er ikke en terrororganisasjon” sa en kommandant i marinen, som nektet å oppgi sitt navn.

Mere enn 60% av tjenestepersonalet som deltok i undersøkelsen sa de ville støtte å sette inn nasjonalgarden eller reservestyrker for å håndtere sivil uro som kom ut av høyreekstremistiske hendelser som konflikten i Charlottesville i August.

Mere informasjon kan finnes her og her.


Publisert: nov 7, 2017 @ 10:12 pm


Takk for at du leser Resett. For å kunne fortsette å produsere kvalitetsmateriale avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

The following two tabs change content below.
 • Harald

  Forklaringen på det er vel ganske enkel. USA har kontroll på muslimene. Det er verre med Antifa og dess like. De 20 høyreekstreme vi «sliter med» i Norge utgjør ingen fare for andre enn seg selv. Islam derimot er det all grunn til å frykte. spesielt når man vet hvordan de islamske organisasjonen finansieres.

  • GHjo

   Tror ikke USA har noen «kontroll på muslimene»
   Det er vel heller omvendt.
   Det var slik i 8 år under skap-muslimen Obama og mye henger enda igjen.
   Det muslimske Brorskap, som skal ødelegge USA fra innsiden «By their own hands» opererer fremdeles fritt og Universiteter og høyskoler,er dominert av islamister og deres
   venstre-ekstreme nyttige idioter.I tillegg er der haugevis med andre islamske organisasjoner, som uhindret får fortsette sin undergravnings-virksomhet av det amerikanske samfunnet.De har også hele det Demokratiske partiet i sin hule hånd.
   Slik er dessverre den bedrøvelige tilstand.

   • Harald

    With a New Sheriff in Town er det nok tatt endel grep som vi ikke vet noe om. Og når amerkanske myndigheter sier som de sier, så tror jeg på dem. Og igjen. 20 høyreekstremister i Norge utgjør ingen fare i motsetning til den demografiske invasjonen EU har påført Europa.

 • Gulosten

  Noen frykter at himmelen skal falle i hodet på dem.
  Andre trusler er hekser og trollmenn.

  Hvite nasjonalister er verre enn svarte nasjonalister av en eller merkelig grunn men det å være imperialist/globalist er noe kjempeflotte saker selv om det umuliggjør demokrati.

  Nynazister (ingen er selverklærte nazister men blir utpekt av PKere å være det, å støtte Trump er å være nazi) er spesielt kjent for voldtekter, ran, terror og drap selv om man ikke har eksempler å vise til.

  Dessuten er CO2 den største trussel som medfører at kloden smelter selv om det blir stadig kaldere.

 • DrD .

  Når skal oppgulpet av falske nyheter ta slutt?
  Bråket i Charlottesville var når venstreekstremister organiserte en voldelig aksjon mot en lovlig demonstrasjon av konservative mot fjerningen av statuer og historiske monumenter. De påpekte at man kan ikke utslette landets historie.
  Blant de tusenvis av konservative så var det en håndfull høyreekstremister, men det var ikke en demonstrasjon organisert av nazister.

  Norske journalister må slutte å se på CNN, som i over ett år ikke har snakket om annet enn Trump og Russland. Nå når det er avslørt at det er Hillary som har betalt for og som har hatt kontakt med russere, så har CNN den siste uken nevnt dette i 4 minutter totalt!
  Se på hvem som sponser CNN, og legg merke til at disse er de største donorene til demokratene, Antifa og BLM.

  • GHjo

   Opplest og vedtatt.
   Skapet satt på plass.

  • OlaPedersen

   I tillegg ble de to gruppene dyttet inn i hverandre av politiet, tvunget til å sloss. Guvernøren er visst god venn av Hillary, og det liberale USA trengte en god svertekampanje for å begynne å slå med mot meningsmotstandere i sosiale medier. Veldig mange mistet kontoene sine fra sosiale medier etter det som skjedde.

  • Ole Hansen

   Bare delvis enig her. Ja, problemene oppstod først når de venstreekstreme dukket opp, men det var så absolutt mer enn en håndfull «høyreekstremister» i Charlottesville.

   Mange av de sentrale gruppene i Charlottesville som for eksempel Alt-Right er ikke konservative, men hvite nasjonalister. De har like stor rett som alle andre til å uttrykke sine meninger, men samtidig er det viktig å faktisk skille mellom slike grupper og faktiske konservative.

   Identitetspolitikk er skapt for å bryte ned samfunnet, og disse folkene bidrar vel så mye til det som tilsvarende idioter i BLM.

   • Ole Hansen

    Hva mener du med hvite nasjonalister? Kan du ikke være nasjonalist hvis du er hvit? Hva med svart nasjonalist? Er du nazist/nynazist hvis du er nasjonalist, spesielt hvite? Kan du definere for meg hvor grensen går iforhold til glad i landet, ungenes fremtid, patriot og nasjonalist?

    • Ole Hansen

     Med hvite nasjonalister så mener jeg folk som ønsker en hvit etno-stat. Slik som for eksempel Richard Spencer gjør.

     BLM (den sentrale organisasjonen, ikke nødvendigvis hele bevegelsen) er ett eksempel på svarte nasjonalister da en av de tingene de ønsker er en egen stat innad i USA for svarte personer. Det som gjør dette ekstra komisk er at de ønsker at den staten skal være en kommunistisk stat som skal finansieres av resten av USA.

     Og jeg har like lite til overs for begge disse gruppene.

     Nei, du blir på ingen måte automatisk nazist/nynazist dersom du er nasjonalist.

     Grensen mellom hva? Mellom nasjonalist og hvit nasjonalist? En nasjonalist ønsker i bunn og grunn en solid nasjon som ikke blir styrt utenifra. En hvit nasjonalist ønsker det samme, men ønsker samtidig å kvitte seg med alle som ikke er hvite.

  • Frankie

   Spot on!

 • bitten

  JA her i landet skal jo PST forske på «høyreekstremisme» , som skattebetalerne
  skal betale millioner av kr for en slik rapport , galskap i system sier nå bare jeg .

  Selv om den «venstreekstreme» siden er klart den aller verste siden ,
  som PST klart burde heller ha forsket på istedenfor .

  • DrD .

   Den rapporten kan forkortes til følgende:
   I Norge er det en håndfull høyreekstremister. De fleste som blir omtalt i denne kategorien er helt normale nordmenn som ser sin egen kultur bli fortrengt av en ideologi (islam) som i sitt manifest (koranen) befaler okkupasjon og overtagelse av verden. Disse nordmennene ønsker å få satt problemene på dagsorden, men etter å ha vurdert tafattheten blant politikere i alle parti, så har de sluttet seg til organisasjoner som faktisk tør å stå frem med sitt budskap. Høyreekstremisme i Norge har minimalt med Hitler, jøder og raserenhet å gjøre, men er en reaksjon på presset norsk og vestlig kultur utsettes for.

 • Andreas Pedersen

  Tallenes tale for Høyre/venstreekstremisme de siste par år viser at venstre er verst. Når det skal komme en høyreorientert taler på campus i USA arangerer venstresiden rutinemessig voldelige demonstrasjoner, kan ikke se eksempler på at høyresiden gjør det samme. I charlottesville var vel historien det samme som vi så når de høyreekstreme marsjerte i Norge for noen uker siden. Høyre ville gå fra A til B og venstre mobiliserte til voldelig motdemonstrasjon. (Høyresiden tok da isteden en ikke-varslet mars i en annen by for å unngå voldelige opptøyer fra venstresiden, men også der var det tydeligvis stuereint å yppe til fysisk konflikt mot denne gruppen).

  Ser det muligens har sneket seg inn en «trykkleif» i setningen din om blacklivesmatters, men hvis jeg tolker det rett reagerte 5% av de spurte på at BLM og lignende ikke var en del av undersøkelsen? Dette er vel da en undersøkelse med politisk design for å sverte yttre høyre. «Hva er mest skummelt i USA, høyreekstreme i USA eller krigssoner på andre siden av kloden?»

  • Ryddegutt

   Hva har Høyre eller høyresiden med nasjonasosialister å gjøre? Hitler og hans parti har sitt utspring fra arbeiderpartiet i Tyskland på 30-tallet.

   Nasjonalsosialisme har mer til felles med kommunisme og islamisme enn med konservative og borgelige.

   • Elev8or

    20-tallet

 • Tor Dahl

  «En ung mann fra Ohio som det sies er fan av Hitler…» Hva slags presisjonsnivåer dette?

  • OlaPedersen

   Den stakkaren ble angrepet da han var på vei ut av området med bilen sin. Man kan se på klipp at noen løper etter bilen hans og knuser baklyktene. Deretter gasser han på inn i bilene foran seg så de kolliderer inn i en jente lenger fremme i køen.

   Mannen har psykiske problemer og går på medisiner. Tror nok han fikk panikk og endte tragisk nok opp med å ta livet av noen.

   • Simon Hansson

    Heather Heyer (kvinnen som døde i Charlottesville) ble faktisk ikke truffet i kollisjonen i det hele tatt, men sto på sidelinjen og døde av hjerteinfarkt som følge av sjokk, noe som er bekreftet av hennes egen mor.

    • OlaPedersen

     Takk, dette var nytt for meg. Det gjør at jeg får enda mer sympati for den psykisk syke gutten som ble angrepet av antifa og fikk panikk. Og denne artikkelen består av alt annet enn gravejournalistikk, der er helt sikkert!

 • Andreas Pedersen

  Det virker som om journalisten vil vise oss et eksempel på fakenews, men med den overskriften… Poster han venstrevridd fakenews for Resett? Hva er nyhetsverdien her? Det er en undersøkelse laget til i kjølvannet av en hendelse der «ytre-høyre» hadde fått negativ oppmerksomhet for et dødsfall, undersøkslesen spør om en er mest bekymret for «ytre-høre» eller krigen i afganistan. Såvidt jeg kan se er ikke islamske terrorangrep på amerikans jord ikke en del av undersøkelsen, ei heller voldelige opptøyer med ANTIFA, BLM og lignende. Så står det «høyreekstremistiske hendelser som konflikten i Charlottesville» , dette var vel et fredelig opptog bestående av stort sett vanlige folk helt til venstresiden arrangerte voldelig motdemonstrasjon (som de så ofte gjør) og i tumultene var det en høyreekstrem som uheldigvis kvestet noen motdemonstranter? Denne artikkelen hører nok mer hjemme på DB.no ?

  • John Magne Trane

   Det er vanskelig å ta AUF ut av et menneske…

 • Ryddegutt

  Hvorfor brukes ordet «anti-fascister» og ikke venstreekstreme? Man sitter igjen med et inntrykk av at media synes det er flott at voldsvenstre fyller rollen som anklager, dommer og bøddel i en og samme lynsjemobb.

  Selvsagt er de nasjonalsosialistene som møtte opp i Charlottesville ufyselige, men alle som protesterte mot å «renske» historien ved å fjerne statuer var altså ikke nasjonalsosialister. At voldsvenstre er noe mindre ufyselige enn nasjonalsosialistene er en myte og historieløst. I et sivilisert samfunn så er det lovverk og politi som regulere hva som foregår, ikke svartskjorter med stokker som journalister tydeligvis har forfremmet til «helter».

  At noen svarte i USA ikke liker hvite og ser nasjonalsosialister og rasister under enhver stein er ikke noe nytt. Bare spør Black life matters tilhenger og eks-militær Micah Xavier Johnson som skjøt 13 politifolk og drepte 5 av de i Dallas for ett år siden:

  «He told hostage negotiator that he wanted to kill white people – ‘especially white officers»

  http://www.dailymail.co.uk/news/article-3680988/Pictured-Micah-Xavier-Johnson-25-year-old-shot-12-cops-Dallas-Black-Lives-Matter-protest-killing-five-saying-wanted-kill-white-people-especially-white-officers.html

  Eller man kan spørre eks-militær Gavin Eugene som skjøt 6 politifolk og drepte 3 av de i Baton Rouge også for ett år siden:

  «The gunman who authorities say killed three police officers in Baton Rouge, La., sought to legally change his name from Gavin Eugene Long to Cosmo Ausar Setepenra last year, identifying himself as a member of a largely black separatist sovereign nation.»

  http://www.latimes.com/nation/la-na-baton-rouge-police-killed-live-baton-rouge-gunman-gavin-eugene-long-1468855012-htmlstory.html

 • OlaPedersen

  Skuffet over å lese dette hos Resett. Jeg fulgte mye med på det som skjedde i Charlottesville, og måten det gjengis på her er det motsatte av opplysende og informerende. Veldig unyansert. Tviler på at Bjørn Ihler har satt seg inn i det han skriver om, eller lager han fake news med vilje?

 • Ole Hansen

  Hvor i dette finner du grunnlag for overskriften «USAs militære ser høyreekstremister som større trussel enn IS»?

  Det eneste utsagnet fra USAs militære er «The Army doesn’t tolerate racism, extremism, or hatred in our ranks. It’s against our Values and everything we’ve stood for since 1775.»

  Undersøkelsen forteller oss hva personer som tjenestegjør i militæret mener, ikke hva institusjonen de tjenestegjør i mener.

  • Bjørn Ihler

   Hence bruk av ordet militære, also mennesker i militæret heller enn ordet militæret som beskriver institusjonen…

   • Representativt_Demokrati_?

    Unnskyld meg om jeg er litt treg, men jeg har litt problemer med å forstå svaret ditt her. Tolker jeg deg riktig dersom jeg oppfattet det som «Nei, det var vel egentlig ikke noe godt grunnlag for den overskriften».?

   • Ryddegutt

    Den vanlige betegnelsen på det er «soldater», ikke militære.

 • invernes

  Som Putin så helt rett uttalte, USA skapte isis , USA er de som har trent opp samtlige terrroristorganisasjoner i verden.

  • Buddy O

   «Som Putin så helt rett uttalte, USA skapte isis ,»

   Putin sa vel noe sånt som at USAs invasjon i Irak skapte et maktvakuum som skapte rom for ISIS. Det er ikke det samme som at USA skapte ISIS.

   «USA er de som har trent opp samtlige terrroristorganisasjoner i verden.»

   Veldig feil. Moteksemplene er så mange at det er vanskelig å vite hvor man skal starte. Hva med PLO? Har USA trent opp PLO? Hva med Perus kommunistiske terrorbevegelse «Shining Path»? Hva med Colombias terrorister?

   • Forsåvidt enig i hovedsak. Men litt uheldig eksempel det der med PLO. Det var riktignok tidligere SS-offiserer, organisert av en viss Otto Skorzeny, som rent konkret helt tilbake på begynnelsen av 1950-tallet trente opp en del av disse som ikke så mange år senere kom til å utgjøre PLOs «kjernetropper», deriblant Yassir Arafat. Men Skorzeny&Co gjorde åpenbart dette på vegne av visse «vestlige» interesser.

    We can now report — based on interviews with former Mossad officers and with Israelis who have access to the Mossad’s archived secrets from half a century ago — that Heinz Krug was murdered as part of an Israeli espionage plot to intimidate the German scientists working for Egypt. […] Moreover, the most astounding revelation is the Mossad agent who fired the fatal gunshots: Otto Skorzeny, one of the Israeli spy agency’s most valuable assets, was a former lieutenant colonel in Nazi Germany’s Waffen-SS and one of Adolf Hitler’s personal favorites among the party’s commando leaders. Haaretz, 27. March 2016. The Strange Case of a Nazi Who Became an Israeli Hitman. Otto Skorzeny, one of the Mossad’s most valuable assets, was a former lieutenant colonel in Nazi Germany’s Waffen-SS and one of Adolf Hitler’s favorites.

    In 1952, when [Egypt] had been taken over by General Mohammed Naguib, Skorzeny was sent to Egypt the following year by former General Reinhard Gehlen (who was now working for the CIA) to act as Naguib’s military advisor. Skorzeny recruited a staff made up of former SS officers to train the Egyptian army. Among these officers were SS General Wilhelm Farmbacher, Panzer General Oskar Munzel, Leopold Gleim, head of the Gestapo Department for Jewish Affairs in Poland, and Joachim Daemling, former chief of the Gestapo in Düsseldorf. In addition to training the army, Skorzeny also trained Arab volunteers in commando tactics for possible use against British troops stationed in the Suez Canal zone. Several Palestinian refugees also received commando training, and Skorzeny planned their raids into Israel via the Gaza Strip in 1953-1954. One of these Palestinians was Yasser Arafat. Wikipedia/Otto Skorzeny

    • Buddy O

     Takk for rettelsen, PLO var ikke det beste eksempelet. Bra innlegg av deg!

  • Comrade Pootie

   ISIS skapte seg selv. USA tok dårlige valg som gjorde det mulig. Russland/Sovjet gjorde nøyaktig det samme, de har bare ikke et system som offentliggjør slike operasjoner i ettertid.

   Arnulf Strand

 • https://arc-anglerfish-arc2-prod-mco.s3.amazonaws.com/public/7UTGAS2SAJB47EOTCC2IRP2JUI.jpg

  Oooh the irony!

  Det skal dog sies at det amerikanske militæret er likhet med det amerikanske samfunnet bitt av den samme krenkelsesbasillen og standarden på det amerikanske militæret vil med tider gå ned slik den har gått ned med amerikanske universiteter.

 • Representativt_Demokrati_?

  Er det mulig å få en redegjørelse for hvorfor menneskene på bildet blir kategorisert som høyreekstreme? Hvordan kvalifiserer man seg for å få denne flotte merkelappen knyttet til seg?

  Det er et oppriktig spørsmål og jeg venter i spenning på svar. Jeg frykter nemlig at jeg har blitt høyreekstrem, jeg føler at jeg har alle symptomene.

  • Joakim Karlsen

   Godt poeng. Fraværet av en adekvat og saklig begrunnelse av det vaklet begrepet «høyreekstreme» er så fraværende at det er blitt en vits. Hvorfor er det ingen som sier «vensteekstrem» ? Dette begrepet er mye enklere å definere samtidig som omfanget av den slags virksomhet er mye mer utbredt.. i tillegg får slik aktivitet pågå ustanselig uten noen form for straff eller konsekvens. Noe som er en voldsom diskriminering i mot de såkalte «høyreekstreme». Det er en skam. Legitimert galskap satt i system.

  • Frankie

   Høyreekstrem er en som ikke frivillig vil ødelegge fremtiden til sine barn.

 • Tor Anders Engen

  Litt underlig at de som er for militæret er de man frykter. Men de som er «back stabbing» ideologier er man ikke redd for. Ser ut som det mangler evner til å tenke logisk, men er man venstreradikal er man kun gal.

  Nå har det vist seg at mange «nynazister» som blir avbildet i media er egentlig Antifa.

 • Jens – alt er på Twitter

  Overskriften er gal, og misbruk av statistikk. Den gjengir fakta usant på flere måter.

  1: Undersøkelsen spurte ikke hva de så på som den største trusselen. Den spurte hva de så på som den største NASJONALE trusselen.

  Dette er noe annet enn «den største trusselen» som står i overskriften, som omfatter internasjonale trusler og nasjonale trusler i andre land. Undersøkelsen omhandlet trusler mot nasjonal sikkerhet. ISIS er svært liten på amerikansk jord og har hatt liten suksess der, dertil ekstremt mye større og med mer suksess i andre land – når man spør om «nasjonal trussel» er det altså ikke synonymt med «generell trussel».

  2: De er ikke spurt om hvorvidt ISIS utgjør en trussel. Overskriften sammenligner høyreekstremisme med ISIS, men de er ikke spurt om ISIS.

  De er tvert imot spurt om en lang liste land utgjør en nasjonal trussel mot USA, samt høyreekstremisme, i etterkant av opptøyene i Charlottesville.

  Syria får 27%, mens «hvit nasjonalisme» får 30%. Fordi hvit nasjonalisme får 30% mens Syria bare får 27%, skrives det at ISIS får mindre enn hvit nasjonalisme.

  Men ISIS er ikke bare i Syria. Spørsmålet er om Syria utgjør en nasjonal sikkerhetstrussel. Dertil kommer alle de som ikke mener at Syria utgjør en nasjonal sikkerhetstrussel, men f.eks. Iran gjør det. Og dertil alle som ikke mener at Syria eller Iran utgjør en nasjonal sikkerhetstrussel, men at Saudi-Arabia gjør det. Undersøkelsen gjør ingen summering for ISIS generelt, men spør kun om enkeltland. Den vil til og med inkludere den syriske regjering, jf «syria», som slett ikke kan kalles ISIS.

  I tillegg er forskjellen på 27% og 30% innenfor feilmarginen på 3%.

  3: Fem prosent sa heller ikke at «det at grupper, som Black Lives Matter, … , ikke var nevnt var en mulig trussel mot nasjonal sikkerhet.» Fem prosent klagde derimot over at disse ikke var tatt med som et mulig svaralternativ i undersøkelsen. Altså at ikke at det var en nasjonal trussel å utelate dem, som ville vært ganske så urimelig, men at de burde vært et mulig svaralternativ.

  Konklusjon: Overskriften er «USAs militære ser høyreekstremister som større trussel enn IS». Dette har ikke dekning i faktum. Undersøkelsen spurte ikke om «høyreekstremister», undersøkelsen spurte ikke etter «trussel» generelt, undersøkelsen spurte ikke om ISIS, og den gale tellemåten som er gjort (30% mot 27% for Syria) er dobbelt gal ved at selv dette tallet er innen feilmarginen.