Modern Times: Camille Paglia & Jordan B Peterson

Featured Video Play Icon

Dr. Camille Paglia is a well-known American intellectual and social critic. She has been a professor at the University of the Arts in Philadelphia, Pennsylvania (where this discussion took place) since 1984. She is the author of seven books focusing on literature, visual art, music, and film history, among other topics. The most well-known of these is Sexual Personae (http://amzn.to/2xVGEEV), an expansion of her highly original doctoral thesis at Yale. The newest, Free Women, Free Men: Sex, Gender, Feminism, was published by Pantheon Books in March 2017 (http://amzn.to/2hGycTG).

Dr. Paglia has been warning about the decline and corruption of the modern humanities for decades, and she is a serious critic of the postmodern ethos that currently dominates much of academia. Although she is a committed equity feminist, she firmly opposes the victim/oppressor narrative that dominates much of modern American and British feminism.

In this wide-ranging discussion, we cover (among other topics) the pernicious influence of the French intellectuals of the 1970’s on the American academy, the symbolic utility of religious tradition, the tendency toward intellectual conformity and linguistic camouflage among university careerists, the under-utilization of Carl Jung and his student, Erich Neumann, in literary criticism and the study of the humanities, and the demolition of the traditional roles and identity of men and women in the West.


Publisert: Oct 28, 2017 @ 8:33 am


Takk for at du leser Resett. For å kunne fortsette å produsere kvalitetsmateriale avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

The following two tabs change content below.
Redaktør

Latest posts by Helge Lurås (see all)

 • JanRunarBrunsvik

  Anbefaler at flest mulig får med seg samtalen mellom Paglia og Peterson, den bør være midt i blinken for mange av de som følger Resett. Jordan B Peterson har forøvrig ett vell av gode videoer på sin youtubekanal, det er bare å sette igang og se, her kommer dyp innsikt i psykologi, religion og sivilisasjon, verbale velplasserte spark mot ytterste venstresiden og det politisk korrekte. Her kan man hente gode argumenter til bruk i den hjemlige debatt også. Peterson er ganske så unik som formidler og i manges øyne en viktig person i den vestlige verden i vår tid.

  • Ole Hansen

   Peterson er sannsynligvis er av de viktigste personene i den samfunnsdebatten vi opplever i dag. En solid stemme som våger å stå opp mot tyraniet.

   Vil også anbefale samtalen mellom Paglia og Christina Hoff Sommers om feminisme. Prøvde å poste en link, men slapp av en eller annen grunn ikke gjennom kontrollen.

   Bare å søke opp “Paglia Sommers” på Youtube.

   • Bjørg

    Hei. Vi sletter innlegg som inneholder lenker til youtube og andre filmklipp. Vi har dessverre ikke kapasitet til å se gjennom alle filmene (se regler for kommentarfeltet her: http://resett.no/regler-for-kommentarfeltet/). Mvh. moderator.

 • TitoSchipa

  Det er forfriskende med konservative stemmer i Akademia. Postmodernistiske tanker har jo overtatt Akademia de siste tiårene, også her hjemme på berget.