Bibelsk solformørkelse kan hjelpe forskere til å tidfeste faraoenes regjeringstid

AP Photo/Shuji Kajiyama

Forskere fra University of Cambridge har brukt en hendelse omtalt i Det gamle testamentet, og en gammel egyptisk tekst, til å utvikle en «solformørkelseskode» for beregning av solformørkelser gjennom historien. I følge koden fant en slik formørkelse sted i Kanaan 30. oktober 1207 før Kristus. Dersom dette stemmer, kan nedtegnelsene hjelpe til å tidfeste andre historiske hendelser, inkludert hvilke perioder de ulike faraoene regjerte i det gamle Egypt, skriver Mail Online.

Og solen stod stille, og månen ble stående

I Josvas bok i Det gamle testamentet heter det at: «På denne dagen da Herren gav amorittene i Israels barns hånd, talte Josva til Herren, han sa så hele Israel hørte det: Stå stille, sol, i Gibeon, og du måne, i Ajalons dal! Og solen stod stille, og månen ble stående inntil folket hadde fått hevn over sine fiender».

Foto: Jarl Fr. Erichsen / SCANPIX

Professor Sir Colin Humphreys, en av forskerne bak den nye studien, sier «Dersom dette er ord som beskriver en virkelig observasjon, da fant en stor astronomisk begivenhet sted – oppgaven for oss er å finne ut hva teksten faktisk betyr.» I følge Sir Humphrey følger moderne engelske oversettelser som regel kong Jakob I av Englands versjon av bibelen fra 1611. Der er teksten blitt tolket som at solen og månen sluttet å bevege på seg. «Men går vi tilbake til den originale hebraiske teksten, slår vi fast at en alternativ tolkning kan være at sola og månen bare sluttet å gjøre det de normalt gjør: de sluttet å lyse. I denne sammenhengen kan de hebraiske ordene referere til en solformørkelse, når månen passerer mellom jorda og sola, og sola ser ut til å slutte å skinne.»

Merneptahs stele

Teksten på en gammel egyptisk stenstøtte kalt Merneptahs stele forteller at israelittene var i Kanaan mellom år 1500 og 1050 f.Kr., og at farao Merneptah overvant

Foto: REUTERS/Aladin Abdel Naby
AN/CRB

det israleske folket i et slag der. Stelen ble satt opp det femte året Mernetpah styrte i det gamle Egypt. Standard egyptisk kronologi daterer Merneptahs regjeringstid til å være fra år 1213-1203 f.Kr til 1204-1194.

Den eneste solformørkelsen synlig i Kanaan i perioden 1500 til 1050, var en ringformet formørkelse forskerne har kalkulert fant sted 30. oktober 1207 f. Kr.

De to tekstene har også tidligere vært brukt for å forsøke å datere den mulige solformørkelsen, men fordi forskerne bare så på totale formørkelser, lyktes de ikke. Ved denne studien ble også ringformede solformørkelser tatt med i betraktningen. En ringformet solformørkelse finner sted når månen har for stor avstand til jorden til å dekke hele solskiven, slik at solen sees som en ring rundt månen. Forskerne utviklet en ny «formørkelseskode» som tar variasjoner i jordens rotasjon over tid med i beregningene.

Den første omtalte solformørkelsen

Dersom resultatene fra beregningene stemmer, er hendelsen beskrevet i Josvas bok den første solformørkelsen som noensinne er omtalt i historien. Og forskerne kan med hjelp av den nye «formørkelseskoden» fastslå at Merneptahs regjeringstid startet i 1210/1209 s. Kr., pluss/minus ett år. Årene for tidligere og etterfølgende faraoer kan justeres på grunnlag av dette. For eksempel vil ifølge dette Ramses II har styrt det gamle Egypt i perioden 1276-1210, pluss/minus ett år.


Publisert: Oct 31, 2017 @ 8:19 pm


Takk for at du leser Resett. For å kunne fortsette å produsere kvalitetsmateriale avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

The following two tabs change content below.
 • Brian Cohen

  Mer av slike saker, takk. Meget bra. 🙂

  • P54

   Vet du at etternavnet ditt beskriver hvilken av Israels stammer du eller slekten din kommer fra? Cohen og andre tyske/engelske skrivemåter som Koehn, Køhn etc.?

   • Brian Cohen

    Jada, jeg er i slekt med både Leonard, Ervin og Rosemarie Køhn.

    • P54

     Det er ikke det jeg mente. Israel bestod av 12 stammer. Prestestammen var Levi stamme. Cohen beskriver at du eller slekten stammer fra Levi stamme, altså du er en israelitt.

     • Brian Cohen

      Samme det, bare du ikke kaller meg romer.

     • P54

      Er det ikke artig å vite at du eller slekta stammer fra en av Israels 12 stammer. På Jesu tid var det hovedsaklig Judah stamme som bodde i Judea, derav navnet jøder. Siden Levi var prestestammen var det levitter der også og også noen andre fra de andre stammene. Paulus sa for eksempel at han kom fra Benjamin stamme. Han forkynte evangeliet til romerne så mange av dem ble kristne da de tok imot Jesus som frelser.

 • Kjell Ervik

  Meget interessant.
  I en verden med mye elendighet er det bra det fokuseres på Bibelen på en slik positiv måte 🙂

  • invernes

   Amen til det.

 • Per Ardua

  Løsningen på disse problemstillingene ble allerede for mange år siden publisert av den britiske egyptologen David Rohl. Hans oppdagelser som førte til en revisjon av tidslinjen for de egyptiske faraoene og den nøyaktige tidfestingen av Exodus finner man her: https://www.amazon.com/s/ref=nb_sb_noss_2?url=search-alias%3Dstripbooks&field-keywords=David+Rohl

 • Bethany

  Tre forskere ved Beersheba’s Ben Gurion University har og publiserte en artikkel:

  “Eclipse ‘stopped the sun’ for biblical Joshua, Israeli scientists say. Researchers claim to pinpoint the exact date — October 30, 1207 BCE — and explanation for an astounding event in the Battle in Gibeon

  Chapter 10 of the Book of Joshua relates that soon after Joshua and the Israelites entered the Promised Land, they waged battle against five armies which laid siege to the Gibeonites. Joshua had promised to protect the Gibeonites, so he led an army and defeated the five kings. Joshua prayed that God help the Israelites in their battle by stopping the sun:

  “Then Joshua spoke to the Lord on the day when the Lord delivered the Amorites before the children of Israel; and he said in the sight of Israel: ‘Sun, stand still [dom] upon Gibeon; and you, Moon, in the valley of Ayalon.’” (Joshua 10:12).

  The researchers noted other ancient stories where a deity stops the sun, but said the biblical story is unique because it also mentions the role of the moon. That led them to the conclusion that it referred to a solar eclipse, during which the moon passes in between the sun and the earth, blocking the sunlight.

  The multi-disciplinary team, led by Dr. Hezi Yitzhak, found that there was only one total solar eclipse that occurred in the region between the years 1500-1000 BCE, when the Israelites are believed to have entered the land. The eclipse allowed them to date the battle precisely to 4:28 p.m. on October 30, 1207 BCE, in their paper, which was published in the most recent edition of Beit Mikra: Journal for the Study of the Bible and Its World.

  They also described what they said was the precise location of the battle, and traced a 30-kilometer overnight trek that Joshua and his men made to reach Gibeon, north of Jerusalem, from their encampment in Gilgal, on the eastern edge of Jericho.

  “Not everyone likes the idea of using physics to prove things from the Bible, and I know that it may be interpreted as if you are rationalizing your faith,” Yitzhak told Haaretz on Sunday. “We do not claim that everything written in the Bible is true or took place… but there is also a grain of historical truth that has archaeological evidence behind it.”

  https://www.timesofisrael.com/eclipse-stopped-the-sun-for-biblical-joshua-israeli-scientists-say/

  • Knut Rasmussen

   Da sola og månen stod stille er et Gudsbevis fordi i mange kulturer måtte de skifte kalender.