Syria går mot oppdeling

AFP PHOTO / STRINGER

Over de siste månedene har flere og flere Syria-analytikere sagt at Assad-regjeringen kommer til å gå seirende ut av konflikten i Syria. Men selv om det nå ser ut som at Assad har det militære overtaket, er det flere områder i landet som fortsatt er kontrollert av andre aktører. Ifølge Alexander Bick, Associate Director of the Henry A. Kissinger Center for Global Affairs, er det nå sannsynlig at Syria går mot en oppdeling grunnet Russlands pragmatiske tilnærming til konflikten og USAs pågående anti-terror operasjoner i landet.

Bick argumenterer at selv om både Russland, USA, Tyrkia, Iran og Irak er imot en deling av Syria, begynner den strategiske realiteten å synke inn. Å opprettholde en viss stabilitet og sikkerhet i landet er en viktig faktor for alle aktører – regionale og internasjonale. Etter å ha intervenert på forskjellige sider i krigen, er høyeste prioritet for Russland og USA å unngå å starte en større krig med hverandre. De har derfor iverksatt diverse tiltak for å unngå en konflikt og elven Eufrat har blitt en ”midlertidig” de facto grense mellom USA-støttede og Russland-støttede styrker. Ifølge Bick er det lite sannsynlig at disse tiltakene kommer til å vare: Nå som IS er i full retrett og kappløpet om å ta til seg gruppens gjenværende territorier tilspisser seg, krymper slagmarken drastisk og risikoen for en utilsiktet konfrontasjon blir større.

Bick sier at for å unngå dette, kommer Russland og USA til slutt å bli tvunget til å akseptere harde grenser mellom gruppene de støtter i Syria.  Så fort disse linjene blir trukket vil fiksjonen om Syrias territoriale integritet bli vanskeligere å opprettholde og den permanente oppdelingen av landet bli et faktum.

 

Les mer:

War on the Rocks. Syria Is Sliding Towards Partition, 2. November 2017.

 

 

 


Publisert: Nov 3, 2017 @ 8:24 am


Takk for at du leser Resett. For å kunne fortsette å produsere kvalitetsmateriale avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

The following two tabs change content below.

Henrik S. Werenskiold

Journalist
 • Avatar

  Gi Daesh et land “Daeshistan” 3 km2 Mur det inn og dump alle hjernevaskede idioter ned der! La de leve i den totale økologiske harmoni av, på og med med mark.

  Gi kurderne sitt eget land tilbake!

  • Erik Pedersen

   Nei, ikke gi SI land, de er kriminelle, og kurderspørsmålet er for omfattende til å bli diskutert i denne spalten…
   Noe må overlates til de internasjonalt operative politikerne, andre ting kan vi synse om her hjemme…

   • Avatar

    Daehistan synes jeg er berettiget. Bare pass på å fyll på med ca en bøtte mark pr kropp, Vil bli perfekt.

  • Nasjonalstaten

   Spør Yezidiene hva de mener om kurderne.

   • Avatar

    hva ønsker yezidiene da? Å tilhøre Kurdistan eller Irak? eller Syria?

 • oliver

  Tyrkia har vært klar på at de ikke vil ha kurdere opp mot sin grense, så dette gjelder ikke bare USA og Russland. Dessuten er Syria, Iran og Irak ikke lenger noen nomadestammer som Vesten kan skalte og valte med, men blitt betydelige krigsmakter.

 • Иван Грозный

  Det er De Syriske Demokratiske Styrkene som med støtte fra USA har klart å ta kontroll over store deler av de syriske områdene øst for Eufrat. Disse styrkene er dominert av kurdere. En løsriving av disse områdene innebærer i praksis at det opprettes en kurdisk stat. Assad vil neppe akseptere en oppdeling av landet og tap av de oljefeltene som ligger i området øst for Eufrat. Det er ikke bare Assad-regimet som vil ha innvendinger mot dette. Sannsynligvis vil Erdogan gjøre alt han kan for å forhindre en kurdisk stat på grensa mot Tyrkia. Regimet i Bagdad som vil forhindre en kurdisk statsdannelse i nåværende Irak, forstår selvfølgelig at en kurdisk stat på syrisk territorium kan ha smitteeffekter.

  Om det blir utropt en selvstendig kurdisk stat i Syria, kommer nok om lag samme reaksjoner som vi så i Irak. Klarer ikke Assad selv å hindre dette, vil kanskje tyrkere og irakere rykke inn for å hindre statsdannelsen. I Irak var USA lite villig til å gå inn på kurdisk side.

 • John Magne Trane

  Her kan man se hvordan de svarte på kartet blir stadig mindre.
  https://isis.liveuamap.com

  Men det hjelper jo lite, siden grunnloven deres står i hver eneste koran, svart på hvitt.

 • Ole Hansen

  Å dele i to er ikke nok. Kurderne alene trenger to forskjellige stater om en skal unngå interne konflikter. Egentlig burde en benytte sjansen til å slå sammen Irak og Syria for så å dele opp områdene i sikkert en 7-8 forskjellige stater.

 • Max Karl

  Vi har israelsk Syria. Snart har vi kurdisk, Assad, og Iransk Syria også. Og Trump vil at kurdisk Syria og Irak. skal ligge under iransk Syria og Irak.