Alzheimers sykdom starter kanskje ikke i hjernen

AFP PHOTO / SEBASTIEN BOZON

Alzheimers sykdom, den vanligste årsaken til demens, har opp til nå blitt antatt å starte i hjernen. Skadelige endringer i hjernevevet, som biokjemiske forandringer, proteinavleiringer eller celleforandringer, fører til nervecelledød. I en ny studie som ble publisert i Molecular Psychiatry 31. oktober, har det blitt forsket på om Alzheimers kan ha opphav også i andre deler av kroppen, skriver IFL Science. ‘

Et internasjonalt forskerteam undersøkte proteinet amyloid-beta, som bidrar til forkalkninger i hjernen. Teamet brukte to grupper med mus, der den ene gruppen bar på et gen som førte til at de produserte store mengder at dette proteinet. Da friske mus fra den andre gruppen ble forbundet fysisk til musene som produserte amyloid-beta, ble disse «smittet» av Alzheimer. Proteinet flyttet seg over til blodstrømmen hos de friske musene og førte til avleiringer i hjernene deres.

Amyloid-beta-proteinet produseres ikke bare i hjernen, men også i muskler, blodceller og blodårer. Tidligere har man antatt at det kun er proteinene produsert i hjernen som fører til Alzheimers. Denne studien viste at protein produsert andre steder også kan påvirke lidelsen. «Alzheimers er helt klart en sykdom i hjernen, men vi må ta hele kroppen med i betraktning for å forstå hvor den kommer fra og hvordan vi skal stoppe den» sier en av forskerne bak studien, professor Weihong Song fra University of British Columbia.


Publisert: Nov 5, 2017 @ 1:46 pm


Takk for at du leser Resett. For å kunne fortsette å produsere kvalitetsmateriale avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

The following two tabs change content below.
 • W.Kirkehøyden

  En stamme på i India har ikke sykdommen, kanel og ingefær er meget gunstig, og del av deres kost. Bland det inn i en yoghurt, gjerne også med nøtter og norske bær.

 • Infowarrior

  Da må det være et virus eller en bakterie som smitter da.

 • Karsten Eide

  Det meste har opprinnelse fra mage og tarm.

 • Furusk

  Og disse proteiner eller avleiringer kan vises som en ring rundt iris ytterkant. Sjekk øyet ditt om du har problemer med hukommelse og lurer på demens. Har du vert plaget av betennelse lenge kan slikt oppstå i iris. Da bør fastlegen sende deg inn til en grundig undersøkelse.

 • MrFeyn

  Jeg mener bestemt at den starter på venstresiden etsteds, SV/MDG ? 😉