Salman Rushdie blir hovednavn på dansk festival neste år

Forfatter Salman Rushdie. REUTERS/Gustau Nacarino

Den verdenskjente og omstridte forfatteren Salman Rushdie vil delta på neste sommers festival «Heartland», på Fyn i Danmark, ifølge DR.dk. 

Salman Rushdie skal delta på festivalens Talk-program, hvor gjestene kan overvære intervjuer med andre kunstnere.  Festivalen finner sted på Egeskov slott på Fyn, fra 31. mai til 2. juni 2018.

Salman Rushdie, som har blitt slått til ridder av den britiske dronningen, er bosatt i New York og er av britisk-indisk avstamning. Han hadde sitt gjennombrudd med «Midnattsbarn» i 1981, men ble for alvor kjent for boken «Sataniske vers» fra 1988, som skapte overskrifter over hele verden.

Utgivelsen av boken førte til massiv kritikk fra mange arabiske land, og Irans daværende åndelige leder utstedte en fatwa mot Rushdie, som oppfordret muslimer til å ta livet av forfatteren. Boken ble også forbudt i flere land. Fatwaen førte til drapet på en japansk oversetter av boken, og til et drapsforsøk i Norge, der den norske forlagsredaktøren William Nygaard ble skutt utenfor sitt hjem i Oslo. Truslene fra Iran satte også ytringfriheten under stort press. Rushdie har senere uttalt at boken neppe ville blitt utgitt i dag på grunn av et klima av «frykt og nervøsitet».

Festivalens ledelse sier at de ser frem til besøket.

– Salman Rushdie er i en klasse for seg. Han har mer enn noen annen brutt den usynlige glassveggen som noen ganger står rundt kulturlivet, og etablerte seg som en sterk stemme langt utover litteraturens verden, sier programsjef Rasmus Quistgaard fra Heartland

 Publisert: nov 6, 2017 @ 4:31 pm


Takk for at du leser Resett. For å kunne fortsette å produsere kvalitetsmateriale avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

  • heimevernet

    Det er kanskje tryggest om man legger en NATO-øvelse til området rundt festivalen. Gode krefter vil uten tvil mobilisere mot mulige krenkelser.

    I den grad festivalen får omtale i gammelmedia vil de formodentlig primært stille opp som mikrofonstativ for spydspissene blant dem som behersker kunsten å bli krenket.

    Islamapologetene her til lands nekter foreløpig vidt meg bekjent å anerkjenne at satire har en viktig rolle å spille i samfunnet, jfr. ledende filosofer som Sir Roger Scruton. Derfor vil eventuelle ikke-islamister som uttaler seg om festivalen i gammelmedia fortelle oss noe slikt som at den bare arrangeres som ledd i ondsinnet og meningsløs sjikane. «Seriøs islamkritikk, som selvsagt er tillatt, må foregå i helt andre former.» Alle konservative krefter må være på vakt mot slikt fjas.