Ap vil ha ny vurdering av oktoberbarna

Leder i Arbeiderpartiet (Ap) Jonas Gahr Støre vil at unge, enslige asylsøkere skal gjennom en sårbarhetsvurdering før de eventuelt returneres til internflukt. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Ap vil at alle enslige asylsøkere mellom 16 og 18 år som er vedtatt returnert til internflukt siden 1. oktober i fjor, skal få saken vurdert på nytt.

– Ap kommer til å fremme forslag om dette i Stortinget tirsdag, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre til NTB.

Det vil gjelde mange av de såkalte oktoberbarna, mindreårige, enslige asylsøkere som har fått midlertidig opphold fram til de fyller 18, og som nå skal sendes tilbake til Afghanistan, men ikke nødvendigvis alle eller bare disse, presiserer han.

Støre sier bakgrunnen er den store økningen i antallet mindreårige asylsøkere som har fått innvilget midlertidig opphold siden det såkalte rimelighetsvilkåret ble fjernet 1. oktober i fjor. Rimelighetsvilkåret gjorde tidligere at de fleste enslige mindreårige asylsøkere ikke ble sendt til internflukt i hjemlandet, men heller fikk opphold i Norge, fordi internflukt ble sett på som «urimelig».

– Før var det rundt 5 prosent av denne gruppen som fikk midlertidig opphold, i etterkant økte det til over 40 prosent. Da rimelighetsvilkåret ble opphevet, hadde Stortinget ingen informasjon som tilsa at dette ville skje. Derfor ønsker vi at alle vedtak som er gjort i denne perioden knyttet til denne gruppen, skal stilles i bero og gjennomgås på nytt, sier Støre.

– Ekstra sårbare

– Dette er en ekstra sårbar gruppe, og vi vil at det skal gjøres vurderinger om de har tilgang til omsorgspersoner, nettverk eller har andre forutsetninger til å klare seg der de vil bli sendt ved internflukt. Her må det gjøres individuelle vurderinger for hver enkelt, sier Støre.

Han sier Ap ikke ønsker å få tilbake rimelighetsvilkåret fordi partiet støtter økt bruk av internflukt.

– Men for denne gruppen, 16 til 18 år, så ønsker vi nå å innføre egne sårbarhetskriterier.

– Fremdeles strengt

Støre er ikke redd for at forslaget kan føre til økt tilstrømming av enslige mindreårige asylsøkere til Norge.

– Dette endrer ikke på det grunnleggende spørsmålet om du har rett til beskyttelse når du kommer til Norge. Med dette er vi fortsatt på den strenge siden i Europa. Vi er det eneste landet i Europa som har avviklet rimelighetskriteriet, og det vi gjør her er å forsikre oss om at vi har en praksis som er helt naturlig i en rettsstat, sier Støre.

Ap varsler samtidig at de verken vil støtte SVs to nye asylforslag eller Venstres forslag når disse skal behandles tirsdag.

SV-støtte

SVs Lars Haltbrekken opplyser til Adresseavisen at forslaget ikke er partiets primære standpunkt, som er umiddelbar, midlertidig stans i returer. Likevel støtter SV Aps forslag.

– Det er ingen tvil om at demonstrasjonene i Trondheim har klart å bevege Ap et skritt i riktig retning. Det er bra, det viser at det nytter. Nå må vi slåss videre, for dette er ikke godt nok, sier Haltbrekken.

Sps innvandringspolitiske talskvinne Heidi Greni avviser ikke forslaget. Sp har flertall med Høyre og Frp på Stortinget.

– Vi vil ta stilling til dette etter klokken 9 tirsdag når alle forslag er framlagt, skriver Greni i en SMS til avisen.

NTB


Publisert: nov 14, 2017 @ 7:52 am


Takk for at du leser Resett. For å kunne fortsette å produsere kvalitetsmateriale avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

The following two tabs change content below.

NTB

Latest posts by NTB (see all)

 • Stokke123

  Herregud for et sirkus! Fram og tilbake – er like langt! AP fornekter seg ikke 🙁

  • Harald

   Feil – fram og tilbake er «dobbelt så langt».

 • Onkel Skrue

  Arbeiderpatiet vingler videre

 • Ole

  Støre ombestemmer seg nok om dette på et annet tidspunkt. Som vanlig.

 • Pål Sigland

  Nå har vel Sveriges Television avdekket «internflukten» som en real bløff i beste Røde Kors-stil, men Mani virker å ha like stor makt i arbeiderpartiet som Haakon Lie engang hadde.

 • DrD .

  Sårbarhetskriterier? I islamske land regnes disse 16-18 år gamle «barna» som menn.
  De har alt leid rundt og hatt kontroll over sine søstre og mor fra de er 10 når de er den eneste mannen tilstede.
  Disse «barna» er fra rike familier som sender ut sønnen for å få en fot innenfor velferdskulturen i vesten, slik at de kan tjene få penger til å sende hjem, og slik at de kan bruke familiegjennforening til å hente enda flere slektninger inn i vesten.
  Konseptet med å flytte inn noen og bruke befolkningsøkning for å spre islam er kjent fra muhammeds liv, og Støre og Ap lar seg rive med.
  AUF har tross alt en somalier som kaller Resett for en rassistblogg og en syrisk leder som visket i øret til Støre at nå må Norge slippe inn 10.000 syrere; noe som åpnet for migrasjonsflommen vi har slitt med siden.

  Det er kritisk at folk setter seg inn i koranen og islams historie slik at vi lærer av hva slags press Europa har blitt satt under av islam tidligere.

  • Harald

   DrD – dette er «konge» !!!

 • densensurerte

  Sårbarhetsvurdering.
  Støre blåser i Norge bare det finnes et maktpotensiale i et standpunkt.
  s

 • Tor Anders Engen

  Allah partiet er ute å forhindrer sine stemmekveg å bli fraktet hjem igjen.

  • Harald

   Riktig. Det er nettopp det AP er – Allahs Parti. Gudhjelpeogtrøste. What is next?

 • Ola Nordmann

  «Arbeider»Partiet fortsetter med sin anti-norske politikk… immigrasjons fanatikerene viser klart og tydelig sine anti-norske intensjoner med dette.
  «– Dette er en ekstra sårbar gruppe, og vi vil at det skal gjøres vurderinger om de har tilgang til omsorgspersoner, nettverk eller har andre forutsetninger til å klare seg der de vil bli sendt ved internflukt. Her må det gjøres individuelle vurderinger for hver enkelt, sier Støre.»
  De har fedre mødre og utvidet slekt, Afghanistan er et klan samfunn, og de er sent hit for at resten skal komme etter på familiegjenforening. «Arbeider»Partiet ofrer Norge og Nordmenns fremtid. Jo flere afghanere i Norge jo flere stemmer til «Arbeider»Partiet+sv…
  Skam dere!

 • Cecilie_M

  Oppsluttningen rundt støre og AP, faller ikke fort nok så nå tar Støre grep, bunnen er ennå ikke nådd!! 😉

 • o nessemo

  dette har ingenting med omtanke for disse (barna) og gjore,,,det sa vi naar norge bombet libya etter ordre fra jensemann,da kunne man ikke lage omelett uten og knuse noen egg,,,det er ett rent hevnangrep pa frp og intet annet,,,,

 • invernes

  Vi vil ha ny vurdering av AP , og den sier at AP må under sperregrensen , AP er og forblir en trussel mot Norge.

 • joh6565

  Skal Støre ta disse kostnadene av egen lomme. Som pensjonist er jeg ikke villig til å betale for dette.

 • Ap poserer med en streng innvandringspolitikk i valgkampen, men så snart den er over, så begynner glideflukten med liberalisering.

  Det er dessverre helt som forventet. Derfor stoler heller ikke folk på Støres gjentatte mantra om streng men rettferdig innvandringspolitikk.

  Hadde det vært opp til Ap så hadde vi hatt svenske tilstander i Norge, om ikke verre. Så når de skryter av at integreringen går så bra, så burde de sende en rose til de partiene som gjentatte ganger har presset Ap til å føre en mer ansvarlig innvandringspolitikk.

 • Torgunn

  Støre er en lydig byråkrat og totalt uegnet som politisk leder.
  Nå han fortsatt har plassen som leder av Ap, kan det være fordi alternativet Giske er endas verre. I dag finnes det ingen synlige lederemner i Ap. Hva har skjedd med «bevegelsen»?
  Det er dypt tragisk for Norge at Ap har valgt å snu i denne saken.
  Det er også merkelig, all den stund Ap i regjering initierte bestemmelsen om midlertidig opphold til retur ved fyllt 18, for de som oppga de var over 16 år da de kom til Norge.
  Alternativet blir nå at alle returneres umiddelbart, uavhengig av alder.
  Ap har ikke tatt sitt svake valgresultat på alvor. I opposisjon fortsetter de å legge kjepper i veien for regjeringen istedet for å bidra positivt for Norge.

 • Brian Cohen

  Det er påvist av svensk TV at det ikke er farlig overalt i Afghanistan, og det fins også en YouTube-videoserie av en amerikansk-afghansk kvinne som reiser tilbake på ferie uten problemer av noe slag.
  Leser ikke Haltbrekken/Lysbakken, Støre, Greni og de andre noe som helst annet enn det de ser i Aftnpåsstn, tror de fremdeles ikke at IRK ikke har en politisk slagside?

 • tomnico

  Støre vingler videre: «….såbare «barn» mellom 16-18 som nå har blitt 18……» som for oss andre da betyr voksen og skal forlate Norge fordi de ikke har behov for beskyttelse. Vingle Støre ønsker nå å åpne for ny flom av grunnløse asylsøkere fodi han synes hans forrige invitasjon var så vellykket.

 • Win Ston

  Heia Støre,
  ser vi under 20% snart?
  Stå på!

 • Profet1

  Mange bruker taggen #vierher , men alle brukere ser ut til å være norske.
  Foreslår derfor at disse møtes med #derekanogsådra .

 • NorwayFirst

  Alle «oktoberbarna» skal ifølge Støre få sin sak vurdert på nytt. Til tross for politisk enighet oppnådd tidligere, så skal atter ingen kostnader skys for å kunne vingle videre og dermed vinne mer tid, og kanskje fremstå som hjertegodt velgersnacks for de få unge muslimene som ennå ikke står i manntallet i AUF. Dette koster, Støre! Skattekroner i form av merarbeid, arbeidstimer som i stedet kunne vært brukt til å bygge landet. Virkningen utad blir «reis til Norge; de naive sin høyborg». Som igjen resulterer i nye søknader og nye flybilletter på vår regning. Og du ville ha inn flere skattekroner for å bygge sykehjem for våre eldre? Hykler! Har vi virkelig ikke fortjent bedre lederskap i Norges land enn dette røde arvehuet som kun kan å bruke andres penger? Skjønner ikke et høyt utdannet mennesket at folket fullstendig mister troen på at han har en eneste muskel igjen i ryggraden? Falskhet og feighet er ingen norsk dyd, og skal stå for fall.

 • Avatar

  Ap er snart ute av skapet. Ser man på sammensettingen av de som stemmer på dem så forstår man.
  Ap er Norges desidert største Islamske parti.

  Det er det å offentlig stå frem med det det da Støre. Da faller nok noen andre av.
  Derfor viktig å ikke slutte å fylle på på toppen.
  Voksne menn blir «Barn» osv. Løgn og bedrag!