– Ett vådeskudd i måneden i politiet

Den allmenne bevæpningen opphørte 3. februar i fjor. Siden da har det vært 20 hendelser hvor tjenestemenn har skutt uten å ha kontroll, som oftest omtalt som vådeskudd. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

I løpet av 19 måneder er det blitt avfyrt 20 utilsiktede skudd i politiet, viser tall fra etaten selv.

Den allmenne bevæpningen opphørte 3. februar i fjor. Siden da har det vært 20 hendelser hvor tjenestemenn har skutt uten å ha kontroll, viser tall ABC Nyhete r har innhentet fra Politidirektoratet (POD).

To episoder har ført til personskader.

Tallene fra POD er basert på hva landets tolv politidistrikter selv har rapportert inn, og skal være à jour per 1. september i år.

– Fellestrekket er at det har skjedd brudd på politiets sikkerhetsregler og at polititjenestepersonen på grunn av egen uaktsomhet ikke har forstått at det har vært skudd i kammeret når avtrekk er foretatt, skriver spesialenhetens sjef Jan Egil Presthus i en kommentar til ABC Nyheter.

Spesialenheten for politisaker blir i de aller fleste tilfeller involvert. Den strengeste straffen noen i politiet hittil er ilagt for brudd på straffeloven ved å volde fare for andres liv og helse, er et forelegg på 12.000 kroner.

Den alvorligste hendelsen fant sted 11. januar 2017, da en tjenestemann skjøt seg selv i leggen under skytetrening på Vatne i Sandnes kommune. Den andre personskaden skjedde i mai 2016 da en tjenestemann ble truffet av en rikosjett i leggen fra et skudd som traff betonggulvet.

De fleste farlige skyteepisodene har skjedd inne på en politistasjon, skytebane eller inne i en bil, mens tre har skjedd i det som omtales som offentlig rom.

(©NTB)


Publisert: nov 14, 2017 @ 9:13 am


Takk for at du leser Resett. For å kunne fortsette å produsere kvalitetsmateriale avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

The following two tabs change content below.
 • DrD .

  Kun politiet er godt nok trent til å bruke og håndtere våpen… Politiet og POD jobber aktivt for å avvæpne vanlige borgere.
  Politiet sliter med innavl i treningen sin. De har vist uvilje til å ta til seg opplæring fra tredjepart, og satser heller på intern opplæring.
  Når eldre tjenestemenn lærer bort sine unoter til de yngre er de inne i en ond sirkel.
  Vådeskuddene er ikke bare utført av helt ferske tjenestemenn, men også av en av kongefamiliens livvakter; en person som er blant de best trente. Dette viser at det er opplæringen og systemet som er feil.

  • Alexander Dahl

   Mulig sarkasme går over hodet mitt, men vådeskudd er omtrent uhørt i sivile skyttermiljøer. Skjønner ikke hvordan politiet får det til. Det er da søren ikke så mange knapper og duppeditter på en pistol.

   • TomEver

    Vådeskudd er da slett ikke uhørt i sivile skyttermiljøer. Alle som har litt peiling vet at der det er våpen vil det være vådeskudd fra tid til annen. Selv forsvarets eliteavdelinger har vådeskudd.

    Det var egentlig veldig få vådeskudd under den midlertidige bevæpningen av politiet.

    https://www.nrk.no/ytring/bomskudd-om-politiskudd-1.12583303

 • invernes

  Politiets verste fiende er en pistol, nå har jo svensk og dansk politi alltid hatt pistoler, her må det skorte på opplæring ja.
  Kanskje Norges jegerforbund burde overta opplæringen. 🙂

 • Gudrun Gremnes

  Ett vådeskudd i måneden i politiet……………..1500 vådeskudd under elgjakta nå i høst.

  • Spaceman_Spiff

   Hvor har du de 1500 vådeskuddene i elgjakta fra? Jeg har selv drevet med jakt og aldri vært i en sitasjon der det har gått av et skudd uten at det var meningen, og jeg har i årevis også drevet med baneskyting med pistol, uten at jeg av den grunn har opplevd et eneste vådeskudd. Ja, politiet er i en litt annen situasjon, men de kan normalt ha patronen i magasinet som militæret har, og heller ta ladegrep når de veit de skal inn i en farlig situasjon, og så ta patronen ut av kammeret når situasjonen er over. Man kan ikke lære seg god våpenkultur med 2-3 år på høyskole. (Ikke at jeg tror de lærer seg så mye annet der heller) Spesielt ikke når instruksen e direkte kontraprosuktiv på dette området.

 • Charles STØENG

  Et tydelig problem med holdninger. Det med våpensikkerhet er ikke så vanskelig, men det krever at man ikke tuller og har den rette holdningen.

 • sonata

  Vådeskudd i politiet har med våpeninstruksen for politiet å gjøre.
  Ennu har visst ingen maktet å forandre den slik at vådeskudd blir en saga blått.

  Det er virkelig litt av et mysterium at de ikke kan justere instruksen.

 • Bushwhacker

  Jeg har skutt aktivt i ca. 10 år. Aldri opplevd et vådeskudd, verken fra meg eller fra de rundt meg. Dette inkluderer også NM nivå dynamiske stevner med 2-3 hundre deltakere (innebærer ofte trekk av ladd våpen fra hylster).
  Og vi er de som ikke er egnet/skikket til å bære våpen?

 • staleg

  Hvis de fortsatt går med skudd i kammeret, er dette det første det må forandres på.
  Skudd i kammeret er totalt unødvendig.

  Lyden av ladegrepet alene har ofte en sterk psykologisk virkning på motstanderen, og kan i visse tilfeller gjøre at situasjonen kommer under kontroll og skudd ikke trenger å avfyres.
  Ved å gå med ladd våpen fratar tjenestemannen derfor seg selv en mulighet langs opptrappings stigen i situasjonen.

  • David Snow

   Ladegrep i et «opptrappings» øyemed er i utgangspunktet ikke en dårlig tanke. Dette innspillet kom også fra Robert Mood tidligere. Problemet er at det som fungerer for soldater i FN tjeneste ikke er forenelig med politiets patruljehverdag. Å ta ladegrep er ikke forenelig med politiets maktpyramide i verken politiloven eller våpeninstruksen. I så tilfelle må trening og instruks endres som jo kan ta en tid.

   Når det gjelder politiets våpen fungerer avtrekket (langt og tungt avtrekk) som sikring i seg selv. Vådeskudd pga. manglende ytre sikring forekommer ikke.

  • TomEver

   Skudd i kammeret er aldeles ikke unødvendig:

   https://www.politiforum.no/artikler/politihogskolen-advarer-mot-bevaepnings-ordning-som-flere-distrikter-stotter/411902

   Politiet skal ikke bruke ladegrep som del av opptrapping.

 • Skvatt

  Då veit me alt me treng å veta. No lyt det vêre upp åt politikarane å seie høgt og klårt NEI! åt væpning or Onkel Politi, og det i alle samanhangar. Hugs at me er jo verdas beste land, og det hev me tenkt å fortsetje med. Jau!

 • Anders Vikøren

  Allmenn bevepning blir nok stogga rimeleg kjapt dersom Arbeidstilsynet gjer jobben sin. Det er berre flaks at ingen har fått ei kule i skallen.

 • TomEver

  Hvorfor snakker du om «politiet»? Du mener at fordi enkelte har fyrt av vådeskudd så gjelder dette alle i etaten?

  Og det høres ikke ut som du har hatt så mye med våpen å gjøre…