– Ett vådeskudd i måneden i politiet

Den allmenne bevæpningen opphørte 3. februar i fjor. Siden da har det vært 20 hendelser hvor tjenestemenn har skutt uten å ha kontroll, som oftest omtalt som vådeskudd. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

I løpet av 19 måneder er det blitt avfyrt 20 utilsiktede skudd i politiet, viser tall fra etaten selv.

Den allmenne bevæpningen opphørte 3. februar i fjor. Siden da har det vært 20 hendelser hvor tjenestemenn har skutt uten å ha kontroll, viser tall ABC Nyhete r har innhentet fra Politidirektoratet (POD).

To episoder har ført til personskader.

Tallene fra POD er basert på hva landets tolv politidistrikter selv har rapportert inn, og skal være à jour per 1. september i år.

– Fellestrekket er at det har skjedd brudd på politiets sikkerhetsregler og at polititjenestepersonen på grunn av egen uaktsomhet ikke har forstått at det har vært skudd i kammeret når avtrekk er foretatt, skriver spesialenhetens sjef Jan Egil Presthus i en kommentar til ABC Nyheter.

Spesialenheten for politisaker blir i de aller fleste tilfeller involvert. Den strengeste straffen noen i politiet hittil er ilagt for brudd på straffeloven ved å volde fare for andres liv og helse, er et forelegg på 12.000 kroner.

Den alvorligste hendelsen fant sted 11. januar 2017, da en tjenestemann skjøt seg selv i leggen under skytetrening på Vatne i Sandnes kommune. Den andre personskaden skjedde i mai 2016 da en tjenestemann ble truffet av en rikosjett i leggen fra et skudd som traff betonggulvet.

De fleste farlige skyteepisodene har skjedd inne på en politistasjon, skytebane eller inne i en bil, mens tre har skjedd i det som omtales som offentlig rom.

(©NTB)


Publisert: Nov 14, 2017 @ 9:13 am


Takk for at du leser Resett. For å kunne fortsette å produsere kvalitetsmateriale avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

The following two tabs change content below.
 • DrD .

  Kun politiet er godt nok trent til å bruke og håndtere våpen… Politiet og POD jobber aktivt for å avvæpne vanlige borgere.
  Politiet sliter med innavl i treningen sin. De har vist uvilje til å ta til seg opplæring fra tredjepart, og satser heller på intern opplæring.
  Når eldre tjenestemenn lærer bort sine unoter til de yngre er de inne i en ond sirkel.
  Vådeskuddene er ikke bare utført av helt ferske tjenestemenn, men også av en av kongefamiliens livvakter; en person som er blant de best trente. Dette viser at det er opplæringen og systemet som er feil.

  • Alexander Dahl

   Mulig sarkasme går over hodet mitt, men vådeskudd er omtrent uhørt i sivile skyttermiljøer. Skjønner ikke hvordan politiet får det til. Det er da søren ikke så mange knapper og duppeditter på en pistol.

 • invernes

  Politiets verste fiende er en pistol, nå har jo svensk og dansk politi alltid hatt pistoler, her må det skorte på opplæring ja.
  Kanskje Norges jegerforbund burde overta opplæringen. 🙂

 • Gudrun Gremnes

  Ett vådeskudd i måneden i politiet……………..1500 vådeskudd under elgjakta nå i høst.

  • Spaceman_Spiff

   Hvor har du de 1500 vådeskuddene i elgjakta fra? Jeg har selv drevet med jakt og aldri vært i en sitasjon der det har gått av et skudd uten at det var meningen, og jeg har i årevis også drevet med baneskyting med pistol, uten at jeg av den grunn har opplevd et eneste vådeskudd. Ja, politiet er i en litt annen situasjon, men de kan normalt ha patronen i magasinet som militæret har, og heller ta ladegrep når de veit de skal inn i en farlig situasjon, og så ta patronen ut av kammeret når situasjonen er over. Man kan ikke lære seg god våpenkultur med 2-3 år på høyskole. (Ikke at jeg tror de lærer seg så mye annet der heller) Spesielt ikke når instruksen e direkte kontraprosuktiv på dette området.

 • Charles STØENG

  Et tydelig problem med holdninger. Det med våpensikkerhet er ikke så vanskelig, men det krever at man ikke tuller og har den rette holdningen.

 • sonata

  Vådeskudd i politiet har med våpeninstruksen for politiet å gjøre.
  Ennu har visst ingen maktet å forandre den slik at vådeskudd blir en saga blått.

  Det er virkelig litt av et mysterium at de ikke kan justere instruksen.

 • Bushwhacker

  Jeg har skutt aktivt i ca. 10 år. Aldri opplevd et vådeskudd, verken fra meg eller fra de rundt meg. Dette inkluderer også NM nivå dynamiske stevner med 2-3 hundre deltakere (innebærer ofte trekk av ladd våpen fra hylster).
  Og vi er de som ikke er egnet/skikket til å bære våpen?

 • staleg

  Hvis de fortsatt går med skudd i kammeret, er dette det første det må forandres på.
  Skudd i kammeret er totalt unødvendig.

  Lyden av ladegrepet alene har ofte en sterk psykologisk virkning på motstanderen, og kan i visse tilfeller gjøre at situasjonen kommer under kontroll og skudd ikke trenger å avfyres.
  Ved å gå med ladd våpen fratar tjenestemannen derfor seg selv en mulighet langs opptrappings stigen i situasjonen.

  • David Snow

   Ladegrep i et “opptrappings” øyemed er i utgangspunktet ikke en dårlig tanke. Dette innspillet kom også fra Robert Mood tidligere. Problemet er at det som fungerer for soldater i FN tjeneste ikke er forenelig med politiets patruljehverdag. Å ta ladegrep er ikke forenelig med politiets maktpyramide i verken politiloven eller våpeninstruksen. I så tilfelle må trening og instruks endres som jo kan ta en tid.

   Når det gjelder politiets våpen fungerer avtrekket (langt og tungt avtrekk) som sikring i seg selv. Vådeskudd pga. manglende ytre sikring forekommer ikke.

   • staleg

    Det kan også være interessant å sjekke hvordan andre lands politistyrker som har vært bevæpnet i mange år, stiller seg til dette med å gå med skudd i kammeret.
    F.eks politet i Spania eller i USA.

 • Skvatt

  Då veit me alt me treng å veta. No lyt det vêre upp åt politikarane å seie høgt og klårt NEI! åt væpning or Onkel Politi, og det i alle samanhangar. Hugs at me er jo verdas beste land, og det hev me tenkt å fortsetje med. Jau!

 • Anders Vikøren

  Allmenn bevepning blir nok stogga rimeleg kjapt dersom Arbeidstilsynet gjer jobben sin. Det er berre flaks at ingen har fått ei kule i skallen.