Expressen: Kongen må fjerne voldtektsstatuer foran slottet

Kungliga slottet i Stockholm. By giggel, CC BY 3.0, Wikimedia Commons

I et innlegg i Expressen etterlyser kommentator Lars Lindström mer «modernitet» fra kongehuset når det gjelder kunstuttrykk, og ber om at statuene foran slottsbygningen fjernes og erstattes med noen som passer bedre i tiden.

– Slottet hilser turister og gjester velkommen med seksuelle overgrep, mener Lindström.

Byen forandres og moderniseres, påpeker han, og da må slottet vise vei. Slottsfasaden er prydet av flere bronsestatuer laget av kunstneren Jacques Foucquet. De har stått der siden 1897.

Voldtektsstatuene i bronse taler sitt ubehagelige maktspråk, mener Lindström, og påpeker at kunstverkene «skildrer mektige menn fra mytologien, som utsetter kvinner for kidnapping, voldtekt og tvangsgifting». Han beskriver videre at «kvinnene vender ansiktet bort, forsøker å beskytte seg og skyve bort overgriperen».

– Kongen må vise at han er «for Sverige, i tiden», sier Lindström. Slottet må ikke gi vold mot kvinner en hedersplass i disse tider, samtidig som vitnemål om seksuell trakassering av kvinner «flyter fritt», i alle yrkesgrupper og miljøer.

Lindström støtter seg på en artikkel i Dagens Nyheter skrevet av Margaretha Rossholm Lagerlöf, professor emeritus i kunst ved Stockholms universitet, der hun beskriver statuene som at de «sprer voldets og ulikhetenes budskap», og kaller det for maktretorikk og seksualisert vold.


Publisert: nov 13, 2017 @ 8:32 pm


Takk for at du leser Resett. For å kunne fortsette å produsere kvalitetsmateriale avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

 • Heimdall

  Politisk korrekthet på et høyere stadium, man bør jo da og fjerne alle statuer av alle med blod på hendene, som statuer av historiske politiske ledere, generaler, ja i sin ytterste konsekvens bør historien sensureres slik at vi bare får kjennskap til glansbildet. Dette kan også kalles en redigering av historien, kun det som passer med den nåværende tankegang skal få stå, men et øyeblikk, er ikke det hva Taliban og IS gjorde med statuer og arkitektur nylig, er ikke dette den samme «rensing» av kulturen?

 • bitten

  JA det har blitt fullstendig ett vanvidd i Sverige , når det gjelder fjerning av alt som har med
  svensk historie , kulturminner å gjøre , for å tekkes , tilpasse seg ett islamsk samfunn der .

 • Torgunn

  I Italia har de en annen tolkning av klassiske statuer. Hva med en en ny og moderne vurdering? Mulighetene burde være flere.

 • Olaus Trøgheim

  Politiet i Sverige har ikke ressurser til å etterforske voldtekter av småbarn. Så er det noen gamle statuer ingen har satt i sammenheng med voldtekt som hisser de opp. Det må jo feile disse svenskene noe aldeles seriøst.

 • Gal Person

  Er det noe som passer bedre i disse voldtekts tider i Sverige da? Hvorfor kan ikke slottet mot kvinner, når den muslimske innvandringen har ført til nettopp det.
  Hadde vel vært bedre om politikerne i Sverige fjernet alle overfallsvoldtektene i Sverige, et stort problem de selv er ansvarlige for. Sverige er ett av verdens verste land når det kommer til voldtekt og overgrep i forholdt til folketall og dette er en direkte konsekvens av hodeløs politikk.

 • Astraios

  Kunne bare skje i Sverige…….

 • Onkel Skrue

  haha. 😀 Expressen er helt latterlig

 • DAn

  Hva er det med slike folk?
  Henge seg opp i slikt, hvilke er de som ser på dette som voldtekt? Å skrudd i hodet er du da?

  Denne svensken er en av mange som er nære på og få betegnelsen nasjonal rasist..

  OBS!
  Se opp her i landet også.. De kommer etter, det må være en psykose..

 • Solskinnsmann

  Hva hvis man strødde et ti meter tykt lag med ørkensand over hele Sverige, slik at det blir som i Saudi-Arabia, ville den svenske eliten bli fornøyd da?

 • For meg ser de ut til å være helt i takt med tiden….

 • Jane D

  Practical jokes på svensk?

 • Howarrd

  Stakkars menneske. Han har mistet evnen til å differensiere mellom kunst og virkelighet. Ikke minst mellom virkelighet og historiske kontroversielle drivkrefter som har gjort at kunsten har vært en generator for utvikling og nytenking. Og siden han er gått blind skal han også prøve å blinde alle som kommer etter seg. Slike mennesker kan virke harmløse, men de blir flere og flere, og en dag vil de klare å reversere hele samfunnet i sin iver etter å forfekte sin galskap.

 • Logikk Logikk

  «kunstverkene «skildrer mektige menn fra mytologien, som utsetter kvinner for kidnapping, voldtekt og tvangsgifting». Han beskriver videre at «kvinnene vender ansiktet bort, forsøker å beskytte seg og skyve bort overgriperen»»

  Der kom det endelig en bakgrunn som forklarer kanskje noe av årsaken for straffenivået på voldtekter i Sverige..

 • ARVEVOLDEN

  Fra -Svenska Synden.
  Til -Svenska Puritanismen.
  Nytt Varemerke.Før gikk de foran,i voved framstilling av naturlig sex-och samlevnad.
  Nu -er det nya tider.Det skal ikke reklameres for friere sex.Sex skal bare utøves etter utfyllt samtykkesskjema.
  All -jordens elende skyldes hvite heteroseksuelle menns brutalitet.
  Det er bare å kvotere inn kvinner og nyankomne minorteter i alle yrker,spesielt i lederposisjoner-så løser konfliktene seg av seg selv.

  Hvordan skal de framstille hippie-bevegelsen etter dette-med sladd-og advarsler?
  Og hva skal de gjøre,med Bellmanns viser og Zorns malerier-stue det vekk på forhistoriska museet?

 • Aubor

  Statuene framstiller en mytologisk scene hvor døden angriper livet selv.
  Med tanke på den eksploderende voldteltsstatistikken i Sverige er det nok best å få kunsten bort. Den har blitt ubehagelig aktuell gjennom bevisst og ønsket politikk. Noen kunne begynne å tenke når de ser på den gamle kunsten. Ubehagelig. Lettere å ødelegge kunst enn å endre politikk.

 • TitoSchipa

  Heller på tide å ta et oppgjør med den menneskefiendtlige postmodernismen og dens platte kunstuttrykk. Dens krig mot logikk, tradisjon, moral og ytringsfrihet, dens autoritære, relativistiske, nihilistiske og neo-marxistiske natur og dens evige korstog for å forfalske historien og ruinere vestens nasjoner og kulturarv.

 • Julius Clausen