Innvandring var den viktigste saken for velgerne ved årets stortingsvalg

Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

For hele 28 prosent av velgerne ved årets stortingsvalg var innvandring viktig da de stemte. Det er mer enn en dobling fra valget for fire år siden.

Ifølge velgerundersøkelsen fra Statistisk sentralbyrå (SSB) og Institutt for samfunnsforskning var innvandring mest dominerende for Fremskrittspartiets velgere. 70 prosent av Frps velgere oppga at de tenkte på innvandring da de stemte. Saken var også viktig for velgere fra Miljøpartiet De Grønne (MDG), Høyre og Sosialistisk Venstreparti (SV).

I 2013 sa 12 prosent av alle velgere at de hadde innvandring i tankene da de stemte, og tilbake i 2001 oppga kun 4 prosent det samme.

I årets undersøkelse ble velgerne også spurt om hvilke partier de mente hadde best politikk på ulike saksområder. Fremskrittspartiet ble valgt ut som best på innvandringspolitikken, mens Høyre har særlig mye tillit i skole-, helse- og skattepolitikk.

Miljøpartiet De Grønne har kun tillit på ett saksområde hos egne velgere, nemlig klima- og miljøpolitikk. Nesten alle Senterpartiets velgere mente partiet hadde best distriktspolitikk.

Arbeiderpartiet tapte sakseierskap på områder som helse-, skatte- og sysselsettingspolitikk. 30 prosent mente Ap har best sysselsettingspolitikk, en drastisk nedgang siden 2009 da 60 prosent sa at Ap var best.

Samtidig mister Venstre tillit blant velgerne til miljøsaken fra 2013 til 2017, og Kristelig Folkeparti mister sakseierskap i barne- og familiepolitikken.

(©NTB)


Publisert: nov 13, 2017 @ 9:19 pm


Takk for at du leser Resett. For å kunne fortsette å produsere kvalitetsmateriale avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

The following two tabs change content below.

NTB

Latest posts by NTB (see all)

 • DrD .

  28% som ser trusselen mot egen kultur, sikkerhet, velferd og fremtid er skremmende lavt. Men det som er enda farligere er at bare halvparten av disse 28% stemte for å sikre fremtiden. FrP burde vært det klart største partiet på Stortinget.
  Folket må få forklart hva koranen sier gjennom media, på samme måte som folk i flere tiår har lært av media at kun hvite kan være rasister, og at hvis man ønsker å verne om sitt land så er man nazist.

  • Logikk Logikk

   Vi begynner å få tall på hva innvandringen koster landet.

   Kanskje flere nå ser sammenhengen med endringene som skjer i velferden:

   -Pensjonsreformen der folk nå blir avhengige av å selv spare opp sin pensjon. Staten har ikke penger lengre til samme pensjonsutbetalinger. Det er vel også varslet høyere pensjonsalder grunnet kostnadsproblemer.

   -Kutt i sykelønnen er varslet. Staten har ikke penger lengre til vårt sykelønnssystem.

   Hva blir neste?

 • Birgitte Brattebø

  Folk våkner. Men det er enda rart at det ikke er flere som har fått opp øynene.

 • Ivar Systad

  Det virker som om den norske befolkningen, i likhet med resten av Europa, er i ferd med å våkne opp om hva konsekvensene av muslimsk innvandring i virkeligheten innebærer.
  Dette er virkelig gledelige nyheter.

 • bitten

  JA støttes 100 % at innvandringen i fra den tredje islamsk muslimske delen av verder ,
  er det aller viktigste valget vi står ovenfor noen gang i Norges historie .
  Så innvandringspolitikken er klart på en 1 plass hos meg av viktige saker .
  så kommer andre viktige saker bak immigrant – innvandring til landet .

  Dette her handle om vi skal overleve som en selvstendig nasjon , om velferdsstaten vår
  skal bestå , om vi skal bli en stor minoritet i vårt samfunn , om vanvittige enormt store problemer som hele samfunnet må slite med i tillegg på kjøpet også .

 • Olaus Trøgheim

  Det begynner å gå opp for flere og flere at noen tror de har mandat til å gi bort Norge.

 • Rioreal

  Fremmedkulturell innvandring koster sannsynligvis landets skattebetalere nær 2 x forsvarsbudsjettet når alle «reelle kostnader» legges inn, og kun 28% av folket registrerer dette som viktig.
  Utrolig naivitet!

  • Petter Simonsen

   Husk at veldig mange i Norge har yrker hvor pengene ikke må tjenes inn før de deles ut som «lønn».

 • invernes

  Veldig merkelig isåfall at regjeringen i dag ikke er en regjering av FRP -Demokratene og Kystpartiet ? men det tar ufattelig mange år og smerter før Ola dunk våkner opp fra Grandiosa sløvheten sin.

 • Tor Ullestad

  Hadde rapporten fra SSB av Erling Holmøy blitt publisert FØR valget, hadde resultatet kanskje blitt annerledes. Hadde SSB noen grunn til å la den ligge i en skuff fra mai måned?

 • Logikk Logikk

  Dette viste SSB, og de holdt tilbake den innvandringsnegative forskningsrapporten?

  • Max Karl

   Ja, de ville ikke at SP skulle vinne valget.

 • Karl Johan Grimstad

  Vårt demokrati tillater at hvis de blir mange nok kan vi få et muslimsk parti, kommer vi i mindretall da begynner problemene for alvår, krav om sharialovgivning og hele pakka.

  • DrD .

   Problemet med demokrati er at alle har en stemme, så selv den dummeste av de dumme har like stor innflytelse som den smarteste av de smarte.
   Når i tillegg en stor del av befolkningen ikke vet hva de forskjellige partiene står for, så går det galt.
   Elektronisk valg er en uting, men det hadde åpnet for å sile stemmer etter kunnskap: Idet man har avgitt sin stemme til valgt parti hadde man fått opp en kunnskapstest om partiprogrammet til valgt parti. Hvis man hadde fått mindre enn 75% rett, så kom beskjeden: Din stemme er forkastet, vennligst forlat lokalet.

 • joh6565

  Innvandring var det viktigste ved valget, så kom skatter, deretter eldreomsorg.

 • Skvatt

  Jau, det lyt ikkje vekkje åtgaum hjå meg, av di det forklarar klårt kvifor parti som SV, Vinstre, Raudt og Klimapartiet Dei Grøne var valvinnarane. Det einaste eg ikkje skjøner er kvifor ikkje KrF au vann fram med sin innvandringspolitikk som jo er heilt lik som hjå dessa partia. Synte kanskje ikkje Hareide mongjen nok tårar ofte nok, tru?

 • Orsen330

  Da er det fortsatt 72% destruktive nordmenn med nisselua godt tredd nedover ørene som ikke bryr seg om sin egen fremtid.
  Forstå det den som kan.

  • Petter Simonsen

   Tja i 1936 (når Tyskerne var godt i gang igjen med opprustingen), så vant AP valget med det brukne geværs politikk.

   Det var leit at Blucher ble senket, for Regjering og Storting hadde fortjent å bli tatt av tyskerne, for det sviket de utsatte det norske folk for.

   (Det norske folk var jo dog medskyldig med sin naivitet ved å stemme AP).