Opposisjonspartier ber Jensen forklare seg om SSB

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

KrF og Arbeiderpartiet mener det er alvorlig dersom finansminister Siv Jensen (Frp) aktivt har prøvd å gripe inn i enkeltpersoners ansettelsesforhold i SSB.

– Her mangler vi gode svar, slår Arbeiderpartiets nestleder Trond Giske fast overfor NRK.

Han reagerer på det som kommer fram i et VG-intervju med den avgåtte SSB-sjefen Christine Meyer. Meyer hevder at hun fikk beskjed fra Finansdepartementet om at alt ville «gå fint» om innvandringsforskeren Erling Holmøy fikk beholde jobben i SSBs forskningsavdeling. Dette avvises av departementet.

– Det Christine Meyer sier i VG er ganske oppsiktsvekkende. Hvis Finansdepartementet har blandet seg borti stillingsplasseringen for enkeltforskere, enkeltprosjekter, så er det brudd med den uavhengigheten SSB har etter loven, sier Giske.

Han krever at Jensen kommer på banen og forklarer seg.

– Det dramatiske er at en SSB-leder går av, egentlig etter å ha blitt sagt opp av finansministeren, uten at det er gitt en god begrunnelse. Det er den som mangler nå, sier Giske.

KrF-leder Knut Arild Hareide er også overrasket over påstandene som kommer fram i VG.

– Vi vet jo at Statistisk sentralbyrå skal være politisk uavhengig. Vi skal kunne stole på SSB uavhengig av hvilken politisk farge det er på statsråden i Finansdepartementet. Her kommer det altså fram informasjon der en går inn i enkeltpersoner og enkeltsaker, sier han til NRK.

– Vi skal ikke trekke noen konklusjoner før vi har hørt Siv Jensens forklaring på denne informasjonen som er kommet i natt. Men det er viktig at Finansdepartementet nå tydeliggjør og rydder opp i hvilken informasjon og hvilke ordrer som er gitt til Christine Meyer, sier Hareide.

(©NTB)


Publisert: nov 13, 2017 @ 9:22 pm


Takk for at du leser Resett. For å kunne fortsette å produsere kvalitetsmateriale avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

The following two tabs change content below.
 • Max Hermansen

  En stor og gledelig nyhet at Meyer ikke lenger er sjef for SSB. Kanskje vi nå kan få oppdaterte og utvidede regnskap over hva muslimsk innvandring koster oss?
  Forrige gang SSB produserte noe som var brukbart, var tilbake i 2011, til Brochmann-utvalget. Tallene var så klare at det er godt forståelig at Meyer ikke ville gi oss mer informasjon.
  Dette er en oversikt fra 2011 laget av SSB, som viser andelen dømte i en norsk rett i løpet av fem år. Oversikten burde få noen hver til å reagere. https://uploads.disquscdn.com/images/80146d2dc7c94a857434c8246065f2357c2924afed0cf44800fba89aba09a0a6.png

  • W.Kirkehøyden

   Hyggelig å se at du er aktiv Max, du er en hedersmann.

 • bitten

  Hovedsaken er at man har kvittet seg med SSB – sjefen Christine Meyer for godt ,
  er vel de aller viktigste i denne her saken samme hva .

 • DrD .

  Når man gang på gang har etterspurt innvandringsregnskap og andre viktige tall, og SSBs ledelse har nektet eller trenert forespørselen, så er det et under at ledelsen ikke har blitt byttet for lenge siden.

  Sluttpakker og fallskjermer til ledere er en uting, spesielt når det grovt forsynes av skattebetalernes penger for å betale ut illojale ledere.
  Ledere har i utgangspunktet høy lønn; ikke kun fordi de har mer ansvar, men fordi deres stilling ikke skal eller har samme oppsigelsesvern, og hvis de ikke leverer som forventet så skal de byttes ut.
  Hvis statlige ledere skal ha sluttpakker, må de samtidig gå med på å reduseres i lønn ned til 5-600.000.

 • Torgunn

  Hareide ønsker ikke fakta om migrasjon. Han vil ikke vite. Nå skal Krf manne seg opp og velge ny leder? Om 4 år kan det være for sent. Da er forhåpentlig Krf ute av Stortinget.
  Oslo mistet sin representant for Krf på Stortinget 2017. Han var dyktig, men naiv når det gjelder islam. Det er et varsel på hva Krf kan ha i vente, dersom de ikke legger om kursen.
  Hvem er Hareide egentlig talerør for? Det synes ikke å være den norske befolkningen.
  Giske gjør hva som helst for å svekke dagens regjering. Han utnytter alle muligheter.
  Giske kan vi derfor ikke regne med i et hele tatt. Håper Ap innser det snart.

 • Avatar

  Meyer saboterte valget sept 2017 ved å bevist trenere en rapport.

  Og hun babler om politiske føringer?

 • W.Kirkehøyden

  Hva er det å forklare – en inkompetent byråkrat gjorde ikke jobben sin, og med rette mistet tilit. Heller satte hun i gang en prosess, for skjule sannheten om innvandringens kostnad (langt utenfor det økonomiske), med ett hav av vikarierende motiver.

  Ellers har hylekoret («pressen») samme motiv, dekke til realitetene, fordi de vet en dag skal de stå til ansvar. De ser allerede hva som kommer til overflaten. Og jeg tror faktisk pressen ser til Resett og document, aner for hver dag at de ikke driver med journalisme.