BBC: Hundrevis av IS-krigere fikk flykte fra Raqqa

This Thursday, Oct. 19, 2017 frame grab made from drone video shows damaged buildings in Raqqa, Syria two days after Syrian Democratic Forces said that military operations to oust the Islamic State group have ended and that their fighters have taken full control of the city. (AP Photo/ Gabriel Chaim)

De amerikanske- og britiskstøttede SDF-styrkene i Syria lot hundrevis av IS-krigere og deres familier flykte fra Raqqa, ifølge BBC

Lastebilsjåfør Abu Fawzi sier til den britiske kringkasteren at han og andre kollegaer ble tilbudt gode penger for å frakte hundrevis av IS-krigere, familiene deres og flere tonn våpen og ammunisjon ut av Raqqa i oktober.

På denne måten skal IS-krigerne ifølge BBC ha klart å komme seg til andre områder i Syria. Flere skal også ha kommet seg over grensen til Tyrkia.

Fawzi, som er en av flere kilder BBC har snakket med, trodde han skulle frakte flyktninger fra byen Tabqa ved elven Eufrat til en leir lenger nord. 12. oktober forsto han at han var blitt lurt. Han sier til BBC at både han og kollegaene ble tilbudt flere tusen dollar for å tie om hendelsen, men verken han eller de andre sjåførene har mottatt pengene de ble lovet.

Avtalen med IS-krigerne ble inngått av lokale myndigheter, men verken den amerikansk- og britiskstøttede alliansen eller SDF, vil erkjenne rollen de spilte i det hele.

SDF har tidligere gått ut og sagt at kun et mindre antall lokale krigere fikk rømme byen, men en annen lastebilsjåfør BBC har snakket med sier det ikke er tilfellet. Han mener de fraktet så mange som 4.000 mennesker, mens en annen sjåfør forteller om nærmere 50 lastebiler, 13 busser og 100 av IS’ egne kjøretøy.

I lys av BBCs undersøkelser bekrefter koalisjonen nå historien, og opplyser at om lag 250 IS-krigere fikk forlate Raqqa med rundt 3.500 familiemedlemmer.

(©NTB)


Publisert: nov 14, 2017 @ 9:55 pm


Takk for at du leser Resett. For å kunne fortsette å produsere kvalitetsmateriale avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

The following two tabs change content below.

NTB

Latest posts by NTB (see all)

 • invernes

  Hørte dette på South front, amerikanske helikopter fraktet de bestialske massemorderne trygt ut av krigsområdene så de ikke skulle bli tatt av syriske og russiske styrker.
  For en skam, hvorfor er vi fortsatt medlemmer av Nato ?

  • Breidablikk

   Fordi amerikanerne er «de gode», og Putin er ond. – Så enkelt er det for enkelte norske kommentatorer.

 • TitoSchipa

  Ingen tvil om at dette er en Proxy-war mot Iran og Russland hvor bl. a. vi støtter ulumske krefter så lenge de kjemper for å styrte Assad.

 • Tor Anders Engen

  Dette var trolig MI6, Mossad, CIA, Saudi, tyrkisk eller andre utenlandske agenter. Siden det er disse som finansierer ISIS.

 • Finn

  Herregud hvor deprimerende!
  Skal disse bestialske barbarene få etablere seg andre steder etter hva de har gjort, som er behørig dokumentert?
  Krigere?
  De overgår de mest sinnsyke mordere verden tidligere har sett!

 • Skvatt

  Flott! Vonar dei stakkars norske krigarane nyttar høvet til å taka seg heim no. Då lyt ein monaleg velkomstkomite møta upp på denna Gardemoen med båe blomar, konfekt og hornorkestar for å taka imot dei, det tykkjer eg lyt vêre det minste me bør gjere, sann. Jau!

  • TitoSchipa

   Og Oslo kommune står klare med sjekkheftet, en leilighet for hver en kone de måtte ha med seg.

 • Avatar

  Fikk rømme byen med flere tonn våpen?
  Det er ikke vanlige flyktninger vi prater om mao.

  Hva holder dem på med egentlig?

  Håper Putin bomber dem til pulver!

 • Syringav

  Kanskje den USA-ledede koalisjonen ønsket at IS skulle fortsette krigen mot den syriske regjeringen? Jeg tror ikke USAs mål i Syria er å bekjempe IS. Jeg tror målet er regimeskifte. Jeg tror USA, og noen av deres allierte, bruker IS for å nå dette målet.