Boligprodusentene: – Nedgangen rammer boligbyggingen

Hittil i år er det solgt 21 prosent færre nye boliger i Norge enn i samme periode i fjor. Ifølge Boligprodusentenes Forening rammes nå boligbyggingen.

Nedgangen er størst i Oslo. Her raste salget med 77 prosent i tredje kvartal sammenlignet med samme kvartal i fjor, skriver Dagens Næringsliv.

– Etter sju måneder med nedgang i salget slår dette nå ut i igangsettingen av nye boliger, sa administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentenes Forening på en pressekonferanse tirsdag. Han legger til at foreningen er bekymret over nedgangen.

Hittil i år ligger igangsettingen av nye boliger 3 prosent under fjoråret.

– Boligbyggingen er en stor bransje som er viktig for norsk økonomi, sier Jæger og påpeker at den omstridte midlertidige boliglånsforskriften ikke bør videreføres fra sommeren, sier Jæger.

Han er ikke alene om å mene dette. Administrerende direktør Idar Kreutzer i Finans Norge sier til NTB i forbindelse med Forventningsbarometeret for fjerde kvartal at finansministeren nå bør lette på boliglånstiltakene:

– Innstrammingene i låneforskriften var på sin plass da de ble innført 1. januar i år. Ut fra det vi nå vet, vil vi anbefale finansministeren å komme med lettelser allerede tidlig på nyåret, sier han.

(©NTB)


Publisert: nov 14, 2017 @ 9:44 pm


Takk for at du leser Resett. For å kunne fortsette å produsere kvalitetsmateriale avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

The following two tabs change content below.

NTB

Latest posts by NTB (see all)

 • per berge

  Att de som låner ut penger til boligkjøperne vil tilbake til den syke veksten i prisene som var, men gavner det boligkjøperne ? Neppe.

  • Avatar

   Det handler vel mer om å forsøke å stagge dette noe. Hvor jeg bor har prisene ramlet 20-25% effektivt. Eksempelvis 4 mil i feb 2017 (Solgt på første visning) har blitt til 3 mil NÅ ( 3 mil er hva man håper på men det selger jo ikke!)
   Hvordan noen avisartikler kan få 25% til å bli 4% aner jeg ikke men går vel ut ifra at de har en agenda med å ljuge.

  • Balalaika

   Og det gavner ihvertfall ikke alle de som ikke blir med på den spinnville ‘budrunden’ – de skal også være med og betale for moroa hvis det går galt.

 • Kjekkgutt

  Vi har jo ikke mange nok innfødte norske som kan fylle alle disse nye boligene. Eller er de bergenet på våre nye landsmenn tro….for i følge Byrådet i Oslo skal vi jo bli 200000 flere i løpet av kort tid…

  • ARVEVOLDEN

   Vi får sjekke tilstandene i det svenske boligmarked.
   Der er befolkningsveksten upåklagelig.
   Men prisfallet i deler av Stockholm er enda større enn i Oslo.
   Bankene forlanger høyere nedbetalingstakt,og Finansinspeksjonen vil øke den ytterligere.
   Da vil Moderaterna bremse tiltakene for et mer edruelig -marked.
   Selv ikke de nest-rikeste i øvre-middelklasse kan nedbetale lån til boliger i prisklasse +80.000 pr.kvm.
   T.o.m . lederskribenter i LOs Aftobnblad er redde for at prisene skal fortsette å synke.
   Tenk om byggningsarbeiderne,både svenske og -migranter fra Øst-Europa ble arbeidsløse.Det er jo ikke bare å hoste opp ledige hender til å bygge barakker og andre nød-boliger til nykommerne fra Langtvekkistan i 2015.Finansieringen av disse vil jo falle på de samme lønnsmottakere som ikke har råd til å amortere egne boliglån.
   De må nok belage seg på andre overføringer-via kommunal forgjelding.
   Motoren i samfunnsbygget fusker.Gjelden øker,og kan dra med seg hele økonomien utfor stupet.

   Det står ikke stort bedre til i Norge og Oslo.
   Også her ropes det på mere forgjelding.
   Uannsvarlige kapitalister er like farlige som uendelig omfordelende sosialister.

   Et aldri sålite krakk ville nå være en god lærepenge.Ledige boliger,til færre kjøpere -og dermed tilgang til -markedet for normale lønnsmottakere.Et Oslo med litt færre mennesker ville være det beste for de fleste.Markedet kan redde oss fra dets egne utslag,om Jensen ikke letter på trykket.

 • Syringav

  En av årsakene til at det selges færre nye boliger kan være at investorene skygger banen. Det er ikke lenger sikkert at boliginvesteringen vil gi gevinst. Det kan like gjerne bli et tapsprosjekt. Både for investorer, og for de som kjøper bolig for å bo der selv, er det knyttet mye usikkerhet til hvordan boligprisene vil utvikle seg fra kontrakten blir signert til boligen er klar for innflytting. Ingen kan vite om boligprisene er høyere eller lavere to år frem i tid. De siste årene har nok mange tenkt at prisene vil fortsette å øke, og at det derfor ikke er noen risiko å kjøpe noe som er ferdig om to år, og selge sin gamle bolig da. De siste månedene har nok mange begynt å tenke at prisvekst ikke lenger er en selvfølge. Boligkjøpere generelt har nok blitt mer usikre og forsiktige, og vil nok i større grad sitte på gjerdet og se an prisutviklingen i boligmarkedet. Det påvirker psykologien i markedet, noe som også bidrar til prisfall.