Nederlag for regjeringen i saken om «oktoberbarna»

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Senterpartiet støttet Arbeiderpartiets forslag om at asylsaker fra unge afghanere skal vurderes på nytt. Dermed gikk regjeringen på en smell. 

Nederlaget skjedde ikke uten dramatikk. Tautrekkingen om Aps forslag pågikk nærmest helt fram til stortingsmøtets start tirsdag formiddag.

Etter at ordlyden i det siste av fire punkter ble endret, sørget Senterpartiet for at hele Aps pakke fikk flertall. Stortingets vedtak innebærer blant annet at noen av de såkalte oktoberbarna som kom til Norge fra Afghanistan i 2015, nå vil få søknaden sin behandlet på nytt.

Både Venstre og KrF sluttet opp om Aps forslag, noe som betyr at Høyre/Frp-regjeringen må endre kursen noe.

Hvor stor endringen blir er imidlertid et åpent spørsmål, ifølge innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp).

Hardt ut mot Ap

Listhaug gikk i debatten hardt ut mot Aps forslag. Hun mener partiet går vekk fra en streng og ansvarlig linje i asylpolitikken, og at Ap nå sier det motsatte av det de sa for fem dager siden. Statsråden etterlyser en redegjørelse fra Ap om hva partiet egentlig vil.

– Dette er såpass tynt at jeg må si at jeg lurer svært mye på hvordan jeg skal følge det opp, sa Listhaug.

Aps forslag innebærer at regjeringen opphever en instruks fra regjeringen om å avvise UDIs anmodning om en oppmykning, slik at flere av de enslige mindreårige får bli i Norge. Støre fremholdt at forslagene gir forvaltningen større mulighet til å utøve skjønn.

Listhaug viste imidlertid til at Ap tidligere har sagt at asylreglene ikke skal endres, men at det vil være konsekvensen hvis instruksen om henvisning til internflukt oppheves.

– Hva vil Ap ha i stedet? Jeg har forstått at endringene skal bestå i at mangel på omsorgspersoner, nettverk og ressurser til å klare seg i internfluktområdet skal ha betydning for om enslige mindreårige skal få opphold på humanitært grunnlag. Det har betydning allerede i dag, sa hun.

Asylstrid

Sp og Ap avviste forrige uke et forslag fra SV om umiddelbar midlertidig stans i all asylretur til Afghanistan. Det fikk mange veteraner i de to partiene til å reagere.

Aps forslag tirsdag handler om at alle enslige asylsøkere mellom 16 og 18 år som er vedtatt returnert til internflukt siden 1. oktober i fjor, skal få saken vurdert på nytt. Partiet fikk Stortinget med på å innføre sårbarhetskriterier og vente med retur til sakene er tatt opp til ny vurdering.

Dragkampen mellom Ap og Sp i morgentimene tirsdag handlet om en formulering om at sakene til de unge asylsøkerne det gjelder, «ikke effektueres». I det endelige forslaget heter det imidlertid at sakene «ikke effektueres før sakene er behandlet på nytt».

– Vi varslet Ap om at vi ikke kunne støtte det forslaget slik det lå. Ap endret ordlyden, slik at det ble bedre rammet inn. Da stemmer vi for alle fire forslagene, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum til NTB.

Økning av midlertidige

Bakgrunnen er den store økningen i antallet mindreårige asylsøkere som har fått innvilget midlertidig opphold siden det såkalte rimelighetsvilkåret ble fjernet 1. oktober i fjor.

Rimelighetsvilkåret gjorde tidligere at de fleste enslige mindreårige asylsøkere ikke ble sendt til internflukt i hjemlandet, men i stedet fikk opphold i Norge, fordi internflukt ble sett på som «urimelig».

– Før var det rundt 5 prosent av denne gruppen som fikk midlertidig opphold, i etterkant økte det til over 40 prosent. Da rimelighetsvilkåret ble opphevet, hadde Stortinget ingen informasjon som tilsa at dette ville skje, sier Støre.

(©NTB)


Publisert: nov 14, 2017 @ 9:39 pm


Takk for at du leser Resett. For å kunne fortsette å produsere kvalitetsmateriale avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

The following two tabs change content below.

NTB

Latest posts by NTB (see all)

 • DrD .

  Venstresiden verden over prøver å omskrive historien ved å fjerne pensum og statuer.
  Quisling trodde og han gjorde noe bra, men endte opp som både adjektiv, substantiv og verb verden over.
  Dagens politikere må reflektere over hva deres handlinger gjør for deres ettermæle.

  • Arne Egeland

   Eller reflekterer over hvordan Nurnberg 2 prosessen vil vurdere deres handlinger.

  • kjellM

   Ser ut som løgn, halvsannheter og fortielser er venstresidens varemerke. Og sensur er kjempefint.

 • Marianne Herstad Drummond

  Hvornår er nok, nok? Norge er også urbefolkningens land! Vi ihuga nordmenn som er født med «ski på beina», har visst ingenting vi skulle ha sagt mtp den stille overtagelsen av vårt land. Under oppropet til det norske folk mai 1940, avsluttet Kong Haakon sin tale med:»Tap ikke motet. Det er Norges framtid kampen gjelder. Norge for nordmennene»!

  • Yakero Spail

   Men takke Gud for at vi slo nazistene så vi ikke alle hadde snakket Tysk den dag i dag. Der unslapp vi en virkelig undergang.

   • Avatar

    Ja. Merkel som kaptein er nok ikke noen dans på roser.

   • Geiseric

    Mange tegn i tiden tyder på at det i økende grad blir veldig usmart å trekke den parallellen for langt. Historien består av lange beslutningskjeder, eller valg mellom ikke-ideelle alternativer. Det å ha et annet germansk språk som et av to offisielle språk er neppe det verste man kan oppleve. Ville du foretrekke arabisk?

    • Yakero Spail

     Hva jeg vil er jo uvesentlig. Men vi skulle ikke snakke Tysk, det sørga de for, sånn at vi heller kan bli en lysebrun masse som snakker engelsk. Vi var heldige sånn sett.

     • ad1648

      Ja, de allierte sørget for det, men ikke nordmenn.

   • Marianne Herstad Drummond

    …, og hvem sørget for at vi ikke snakker tysk idag?…. det var som sagt, «de ihuga nordmenn som er født med ski på beina», de kalles også «gutta på skauen», disse gutta satset livet for landet sitt (vårt), og var i høyeste grad med på å redde vårt kjære fedreland!

    • Karl Bedding

     Det var nok helst de allierte som sørget for at vi ikke snakker tysk i dag. Vel gjorde motstandsfolkene en god innsats, men de alene hadde ikke hatt en sjans i havet dersom tyskerne hadde holdt stand mot Stalin og Churchill.

     • ad1648

      Ganske mange er ufattelig historieløse som i fullt alvor tror det var Max Manus som jaget tyskerne ut av Norge. Historieløsheten er enorm og jeg lurer seriøst hvor den kommer fra.

    • kjellM

     Den viktigste innsatsen var at tyskerne ble lurt til å tro at det ble invasjon fra De allierte i Norge. Da bandt de opp 100 000 soldater her, som kunne brukes på andre frontavsnitt.

    • ad1648

     Merkelig det der med «hadde vi snakket tysk i dag». Meg bekjent snakker vi norsk i Norge og ikke engelsk eller russisk, selv om mange liker å ha slang med engelske uttrykk i det norske språket.

    • ad1648

     Det var IKKE «gutta på skauen» som sørget for det. Her er litt historielekser: Norge var det siste land som ble fri fra tysk okkupasjon. På grunn av Milorg? NEI! Fordi de allierte ikke hadde innvadert Norge slik de hadde gjort med land på kontinentet. Men den dagen Tyskland kapitulerte betingelsesløst for de allierte, altså USA, Storbritannia og Sovjetunionen: den 8.mai 1945 la tyskerne ned våpnene i det siste okkuperte landet uten at et skudd ble løsnet. Hadde ingenting med «gutta på skauen» å gjøre. Helt utrolig at folk i 2017 tror på det våset der! «Gutta på skauen» var en trivialitet, en bagatell som hadde null betydning for krigføringen i andre verdenskrig. I store internasjonale verker er ikke disse nevnt med et ord.

   • ad1648

    Hvilke «vi» var det som slo nazistene? «Vi» nordmenn? Eh…nei! Norge KAPITULERTE faktisk for en overlegen nazistisk hær i juni 1940 etter to måneders motstand med britisk hjelp. Deretter var Norge okkupert i 5 år helt til nazistene kapitulerte; ikke for nordmennene, for dehadde tapt i 1940, men for britene, amerikanerne og russerne. Det var DE som slo nazistene, IKKE nordmennne. Nordmenn var større nazimedhjelpere enn det som ble påstått i 1945, det viser nyere forskning i klartekst. Norge hadde faktisk en naziregjering i de årene som var på Hitlers side og sendte 8000 nordmenn til østfronten og utleverte 600 jøder til utryddelsesleirene. Norge var de facto; ikke de jure; men de facto en alliert av Hitler under det meste av andre verdenskrig, altså en av aksemaktene. Dette er virkeligheten og ikke den pyntehistorien som forståelig nok ble konstruert etter krigen for å ikke å ødelegge vårt eget rykte internasjonalt. Men ikke kom her og prøv å innbille meg at det var nordmenn som knuste tyskerne i Stalingrad eller innvaderte strendene i Normandie, selv om det var en 10-20 nordmenn i de britiske styrkene på D-dagen.

    Men det jeg skriver her gjelder også i høyeste grad Frankrike som fikk sutret seg til en fast plass i FNs sikkerhetsråd etter krigen som «seierherre». De allierte godtok på sett og vis at Norges og Frankrikes historie etter krigen ble forfalsket og man lot som om Quisling og Vichy aldri hadde eksistert.

    • Yakero Spail

     VI som i vesten. Som samlet stod opp mot hat, sånn at vi alle kunne ende opp der vi er i dag.

   • Anne-Grethe Christensen

    Dersom jeg skal være ærlig, var etniske nordmenn da foretrukket fordi vi var/er ariske. Nå skal samfunnet kun suge ut resten av verdiene våre, og vi må klare oss på egenhånd dersom noe galt skjer!???

  • heimevernet

   Enig. Jeg vil dog presisere at det er en del mennesker som allerede er ankommet hvis hjerte er hos den norske nasjonen. Da betrakter jeg dem som norske uavhengig av etnisk opprinnelse. Men slik tolker jeg deg også.

   • Geiseric

    Mange løse tråder (uklarheter) her, men det er vel ikke urimelig å tolke utsagn i retning av «Norge for nordmenn» og «nordmenn er Norges urbefolkning» som en etnonasjonalistisk posisjon.

    • heimevernet

     Det er flaks at kong Haakon VII er på plass og kan skjære gjennom. Jeg tenker i alle fall på «mennesker som allerede er ankommet og hvis hjerte er hos den norske nasjonen» som potensielle fullverdige medborgere, det vil si klare til å få statsborgerskapet (i dag deles det ut til kreti og pleti, noe jeg er uenig i). Det kunne likevel tenkes å ta litt tid før de blir «norske» i kulturell forstand. Men jeg mener at når innstillingen er riktig, så kan de bli norske innen rimelig tid, i alle fall innen et par generasjonsskifter. Nå ønsker jeg imidlertid en slutt på denne masseutdelingen av statsborgerskap for en lang periode fremover.

     • Geiseric

      Jeg siktet til Drummonds kommentar. Det er vanskelig å se hvordan en etnisk basert nasjonal identitet kan la seg kombinere med en «antifa»-posisjon.

  • ad1648

   Vel, jeg har insett at det ikke finnes håp og prøver derfor å nyte så mye som mulig av det som fortsatt er igjen av Norge. Et overveldende flertall av nordmenn ØNSKER faktisk den utviklingen som nå skjer, det viste det siste valgresultatet i klartekst. Så jeg skal ikke stå i veien for utviklingen. Jeg vil fortsette å bruke stemmeretten min, men jeg må bare innse at et overveldende flertall av befolkningen er uenig med meg.

 • Avatar

  Barna! Oktober Barna! Høres ut som et lite kull fra en barnehage.

  Kall dem det de er. Ekstremt vel-barberte velferdsmigranter med en røverhistorie.

  • kjellM

   Røverhistorien inngå vel i pakken fra menneskesmuglerne. Lurer på hvor mye en pakke koster nå?

 • Martin

  Nyheten har sikkert nådd Kabul allerede. Da er det bare å vente på «invasjonen».

 • Rioreal

  Dette er jo ikke BARN, Vi snakker om voksne menn, som i vesten ikke har problemer med å greie seg uten mamma fra de er 18 år og studerer i inn og utland, avtjener verneplikt, tar jobb internasjonalt etc, etc.
  Fy for skam hvordan partiet AP opptrer!

  • Lyn_Gordon

   Og hva så om det hadde vært barn? Barn blir jo helt åpenbart ikke politisk forfulgt. Politikerne gjør alt det de klarer for at hele asylordningen skal miste legitimitet. En kan virkelig bli overgitt når minst 99 av 100 er asylsvindlere som aldri hadde fått asyl om en holdt seg til reglene. Asylaktivistene har fått styre politikken dit de vil og nå har hundretalls millioner mennesker «rett» på asyl om de kommer seg til Norge for å søke..

 • invernes

  Gud jeg skulle ønsket vårt folk var like opptatt av folk land og kultur som i Polen 😮
  Men som ståa er nå kan man lite gjøre, velgerne ville det slik, la de få oppleve svenske tilstander sier jeg.

  • TitoSchipa

   Vi er på god vei mot å bli Sverige 2, det er dessverre uunngåelig med disse politikerne vi har.

   • ad1648

    Mens Sverige går i motsatt retning. Der har til og med SVT laget den dokumentar som avslører hvordan afghanere svindler flyktningeinstituttet. Sverige blir snart det nye Danmark mens Norge blir det nye Sverige. Den siste PK-stat.
    Men ikke kjeft på meg, jeg stemte riktig i valget i år. I motsetning til 61-85% av resten av befolkningen.

 • Ulrik Nyborg

  Tenk om Karin Andersen hadde vært like opptatt av norske «barn» som reiser til Afghanistan for å krige for fred? Det er langt over min fatteevne hvor naive flesteparten av norske politikere er.

 • Gothminister

  Det er noe som er meget underlig i denne sak. Man snakker om at man ikke kan returnere disse «barna» til områder de ikke har tilknytning til i eget land. Da lurer jeg på følgende. Var disse «barna» på utflukt til Norge og skaffet seg et nettverk før de kom til Norge og søkte asyl? For det er vel liten tvil om at det er langt mer traumatiserende og komme til et helt fremmed land, med fremmed språk, kultur, religion, mat osv. en og bli plassert et sted i eget land, med likt språk, lik kultur, religion, mat osv. Hvorfor tar ikke FrP opp dette? Folk bør jo få muligheten til og reflektere over slike spørsmål. Man må forstå at vi snakker om meget ressurssterke unge menn som tar seg frem over hele verden. Får de det ikke som de vil her i ladet. Ja da reiser de plutselig til Frankrike eller et annet land og søker lykke. Man kan jo spørre en 16-17 åring fra Norge om han/hun uten problemer kunne tatt seg frem gjennom verden uten penger eller pass.

  • forbauset

   Ja, her er det mye rart. I Afghanistan bor det ca. 35 millioner mennesker ( Wikipedia) , som da lever et farlig liv. Denne nye vurderingen som «oktoberbarna» skal få, må være et spill fra AP for å tekkes SV. Det blir interessant å få vite hvor mange som må reise, og hvor mange som får bli. Hvis det blir offentlig gjort ?

 • Profet1

  Hvorfor kalles skjeggbarna for oktoberbarn? Er det batikkheksene som har innført begrepsendring?

  • Avatar

   Først og fremst Oktober, varmer enhver sv,r og ape sitt hjerte. De minnes oktoberrevolusjonen. Bolsjevikenes blodige maktovertagelse. Deretter «barna». Der har de enerett på definisjon vet du. Er du selv 75 så er alt under 30 «barn»

  • ad1648

   Alle de «asylbarna» som kom for to år siden var av en eller annen grunn født i oktober 1999, alle som en. Det var visst en babyboom i Afghanistan den måneden av grunner som bare Afghanistan-eksperter kan forklare. Kanskje Taliban utførte masseorgier i januar 1999 eller noe lignende. 9 måneder før disse skjeggete og rynkete «barna» ble født altså.

 • Steinar Sørensen

  Opposisjonen presser Regjeringen til å føre en kostbar politikk med en annen kurs. Det spørs om Regjeringen skal ta ansvar for en slik politikk. Å styre på andres nåde kan raskt føre til havari.

 • deivy

  aldri mer ap, de er blitt landsviker partiet nr 1. historien gjentar seg i før krigs årene la de ned forsvaret da skulle de være roser i geværløpene vi så hvordan det gikk ,nå åpner de for masseinnvandring som vil gjøre nordmenn til til husmannsfolk , håper partiet blir redusert til et mini parti ved nest valg ,mulighetene er til stede når mann om 4 år ser resultatet av den uansvarlige innvandringspolitikken deres . regner med at de får skryt og ros smil å nikk i dagsnytt atten av han innvandringsprogramlederen der

  • kjellM

   Nygaardsvold fikk æreslønn for at han la landet åpent. Krigsseilerne ble dolket i ryggen. Ap er et flott parti.

 • Erik Pedersen

  Siden det er UDI som «behandler asylsaker på nytt», og samme asylforlik fortsatt gjelder, er det vel liten grunn til å tro at vedtakene i enkeltsaker blir endret uten at det foreligger nye retningslinjer for vurdering av rett til asyl. Lemper man på disse kravene vil terskelen for å komme til Norge bli mye lavere enn resten av Europa. Det sier seg selv hva konsekvensen av dette vil bli, vi vil bli en magnet for tusenvis som allerede er i Europa uregistrert og for de som planlegger å dra fra Afghanistan eller andre land…

  • Lyn_Gordon

   Dette er vanlig taktikk for dem som får avslag. Uthaling, anking og grining til det blir opphold på humanitært grunnlag..

   • ad1648

    ….og med media som villige medhjelpere i snørr- og tårereportasjer.

 • joh6565

  Kan de av dere som er på facebook dele og bombardere politikerne med artikkelen til Johan Kristian Meyer (V) som nylig kom hjem fra Afganistan. Den er gjengitt på document.no. Den bør leses.

  • ad1648

   For følelsesmenneskene trenger ikke fakta inn. De holder fingrene foran ørene or roper «hørerikkehørerikke».

 • Frankie

  Takk og pris for at jeg ikke stemte SP. Var faktisk inne på tanken før valget, men fulgte heldigvis magefølelsen.

 • Cecilie_M

  for en gjeng! Her utformes asyl og innvandringspolitikk fra dag til dag, basert på enkelt saker, følelser og emosjoner. Så kan også se at venstresiden som står for den mest liberale (åpne grenser) innvandringspolitikken er også de som skriker om at fattigdommen øker i Norge og kritiserer regjeringen for dette!! Nei hva kan det komme av!!!… Makan til supperåd med manglende evne/vilje til og se sammenhenger og konsekvenser.

  • kjellM

   Føleri er bra… lurer på hva de føler neste uke… om ett år… Kanskje statsbudsjettet bør baseres på føleri?

  • ad1648

   Ingenting ble lært av Amalie Medina-saken(eller hva var det nå hun het igjen?)hvor også regjeringen endret asylpraksis med et pennestrøk for den ene saken.

 • StemmerBlankt

  Jeg er veldig glad for alt Stortinget her signaliserer at de ikke setter økonomi foran mennesker i en sårbar situasjon.
  Nå har et samlet pressekorps tidenes mulighet til å forfølge saker der eldre som ikke klarer seg hjemme ikke får sykehjemsplass, og syke som ikke får medisiner enda de kan bli verre eller dø pga dette.
  Om de ikke er impotente/inkompetente, da.
  Eller selv driver politikk…

 • 84siri

  Da blir de alders testet Støre eller holder det med selvvalgte alder /men de som trenger hjelp sitter til bake i Afghanistan / uten mulighet uten en vel fylt lommebok / men norske soldater skall forsvare de svikefulle asylsøkere som svikter sitt land ( hvor er jentene -?

 • Orsen330

  Jeg håper dette får konsekvenser for Arbeiderpartiet. Store konsekvenser.
  Jeg ser frem til å se 5-8% tallet for dette partiet. Det betyr kun muslimske velgere.

 • Skvatt

  Halleluja! Pris Herren saman med Hareide! Lukkelegvis hadde Arbeiarpartiet visdomen til å følgja dei partia dei ynskjer å samarbeia med, KrF, SV, Raudt og KDG, for ikkje å nemne sjølvaste Senterpartiet. No er det berre å senda alle dessa stakkars borna åt NAV for monalege utbetalingar og ynskje velkomen åt mongjen fleire, me lyt jo syta for at denna naudsynte politiske endringa verte utljost åt heile verda au. Jau!

 • Yakero Spail

  Jeg hevder ingenting, min stemme betyr intet. Men de som heldigvis redda oss fra Tyskerne, så vi kunne ha Amerikansk kultur som en smeltedigel hvor mindretallet har blå øyne osv. Vi var veldig heldige.

 • Truls

  Da er det bare å bemanne mottakene! Det var kanskje litt av hensikten?

 • ad1648

  Stortingspolitikerne har jo allerede sikret seg full pensjonsopptjening etter bare 12 års «tjeneste» og andre gullkantede ordninger så det er ikke de som får svi mest for denne narsisistiske godhetsorgien.

 • ad1648

  Gutta på skauen hadde 0,0 påvirkning på utfallet av andre verdenskrig. Hadde britene,amerikanerne og russerne blitt knust ville «gutta på skauen» forblitt på skauen eller blitt uslettet til slutt.
  Men det var faktisk flere nordmenn i aktiv tysk tjeneste enn i akrriv alliert tjeneste under 2.verdenskrig. 8000 aktive nordmenn i Waffen-.SS i avdelinger med norsk som kommandospråk. Felre av disse deltok i nedslaktingen av jøder på østfronten.

 • ad1648

  Norge ble vel reddet av britene og amerikanerne så vidt jeg vet. Og russerne, men USA og UK sørget for at vi ikke ble en kommuniststat.

  • Geiseric

   I den samtidskonteksten vi befinner oss i blir det lett surrealistisk å snakke om at vi ble «reddet» av noen som helst. Hva var det i så fall vi ble «reddet» fra? Fra et meta-etnisk synspunkt var alle nordvesteuropeere (inkl. engelskmennene) krigens tapere, og Tyskland var aldri noen trussel mot noen av oss (tvert imot). De som velger å innta en mer abstrakt «civic» posisjon i denne debatten får et forklaringsproblem idet de blir overkjørt av den demografiske og kulturelle utviklingen «on the ground».

 • ad1648

  Nå var det heldigvis ikke SVs fulle amnestiforslag som ble vedtatt, men at sakene skal gjennomgås på nytt. Da må vi huske på at saksbehandlere i UDI tross alt kjenner til hele saken og vet mer enn det som blir grått inn i en mikrofon til en MSM-journalist og som forleder politikere og andre til å endre politikken. Saksbehandlerne har taushetsplikt og kan derfor ikke komme inn og korrigere hullene i tårepersen som vi blir servert i media.
  Så vi får feste vår litt til at UDI setter foten ned for å gi dem en ny sjanse for det er tross alt de som har siste ord. Og forhåpentligvis vender media fokuset vekk etter det siste stortingsvedtaket mens disse afghanske mennene likevel blir sendt ut.

 • ad1648

  Hva var det egentlig disse gutta gjorde for noe uten å fly rundt i marka de siste to årene av okkupasjonen(ikke krigen for Norge var ikke i krig, kun okkupert)og lekte krig? Det var vel hovedsklig det de gjorde. Men de fikk seg vel god mosjon.

 • Anne-Grethe Christensen

  SP vil ha billige avløsere og underbetalt hjelp i landbruket.
  De er tydeligvis såpass tungnemme at de fortsatt ikke har fått med seg at ekstrahjelperne kommer fra Øst-Europa – ikke Midt-Østen/Afrika/Asia???