Oljedirektoratet: Goliat blir ikke lønnsom for staten

Den omdiskuterte Goliat-plattformen. Nå informerer Olje- og energidepartementet at plattformen kun vil gi marginale inntekter til staten. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix

I en analyse fra 2015 skriver Oljedirektoratet at Goliat-utbyggingen ikke vil bli lønnsom for staten på grunn av forsinkelsene som rammet prosjektet.

I oktober ble olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) kraftig kritisert av opposisjonen på Stortinget fordi han kom med feil tall om når Goliat-utbyggingen ville bli lønnsom. Først fortalte han at det kritiserte prosjektet ville bli lønnsom i 2019-20, men han endret dette senere til 2022. Disse opplysningene stammet imidlertid fra operatøren på oljefeltet og opplyste når Goliat ville bli lønnsomt for Eni og ikke når det ville bli samfunnsøkonomisk lønnsomt for Norge.

I en pressemelding tirsdag opplyser imidlertid Olje- og energidepartementet at Oljedirektoratet allerede i 2015 utarbeidet et internt notat hvor den samfunnsøkonomiske betydningen av Goliat-feltet ble omtalt. Der går det fram at det på grunn av forsinkelser og lav oljepris ikke vil bli noen særlig avkastning til samfunnet av den 50 milliarder kroner store investeringen i et område som er beskrevet som svært sårbart for miljøpåvirkninger.

– Med forutsetningene direktoratet brukte, oppsummerte notatet Goliat som marginalt lønnsomt eller marginalt ulønnsomt, avhengig av om assosiert gasseksport starter i 2030, skriver departementet.

At Søviknes gikk til operatøren på feltet i stedet for sin egen faginstans, finner den tidligere ressursdirektøren Rolf Wiborg i Oljedirektoratet underlig. Til Dagbladet sier han at Søviknes bare kunne ha spurt direktoratet om å skaffe de omstridte beregningene.

– Oljedirektoratet foretar fortløpende beregninger på lønnsomheten til felt, også etter utbygging. Slike beregninger blir rene gjetninger, men at departementet kan fremskaffe dem dersom de ønsker, er helt klart. Retningslinjene, tildelingsbrevene og petroleumsloven har krav om se på lønnsomhet for samfunnet, sier Wiborg til avisen.

(©NTB)


Publisert: nov 14, 2017 @ 9:55 pm


Takk for at du leser Resett. For å kunne fortsette å produsere kvalitetsmateriale avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

 • Max Karl

  Det at oljeleting i Barentshavet er en utgiftspost for staten Norge, burde bli belyst nærmere.

 • Petter Simonsen

  Hva menes med:
  «Slike beregninger blir rene gjetninger, men at departementet kan fremskaffe dem dersom de ønsker, er helt klart. »

  Så fint – jeg klarer også å lage rene gjetninger.

 • Max Karl

  En kan vel ikke si at det er arbeidsledighet i et land, som importerer arbeidskraft.

  • Profet1

   Mener du at det ikke er arbeidsledighet i Norge? Interessant innfallsvinkel, sikkert best om jeg holder med deg til doktoren kommer.

  • Sarkasme og ironi…herlig.

 • heimevernet

  Jeg synes man burde sette til side fulle oljefelter med allerede utbygget infrastruktur til NATOs bruk i en eventuell ny krig. Hva med dette feltet? Det gjør ikke økonomien til prosjektet bedre, selvsagt, snarere tvert i mot, men snart må man begynne å forberede seg på en konfliktfylt fremtid. La oss starte i dag.