Shurika Hansen utestengt fra Facebook for sine politiske ytringer om islam

Tommelen ned for Facebook-sensur. REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Shurika Hansen var mandag utestengt fra Facebook, angivelig på grunn av en kommentar der hun kritiserer NRK for å ukritisk fremme hijab og for å feie utfordringer knyttet til forventninger om kvinners ærbarhet, sosial kontroll og tvang under teppet.

Denne Facebookposten er altså årsaken til at Shurika Hansen ble utestengt fra Facebook. Den ble postet sammen med et bilde med tre kvinner og tre epler. En i vestlige klær, en i hijab og en i nikab. Den vestlige kvinnen sammenlignes med et eple som nærmest er råttent, som for å illustrere at hun er ‘uren’ eller ‘eksponert’, mens kvinnen i nikab sammenlignes med et plettfritt eple som ser friskt og urørt ut.

– Flere andre har kopiert teksten min og ingen av dem er blitt utestengt. Jeg tror grunnen til at jeg er utestengt er masserapportering. De tåler vel ikke at noen stiller spørsmål ved hijaben, mistenker jeg, disse muslimene som mener hijaben er det beste som finnes, sier Shurika Hansen til Resett.

Hansen tror mange er blitt provoserte over hennes kritikk av islam. Hun tror særlig mange har reagert på at hun har stilt spørsmål til Muhammeds etikk.

– Det er nok mange som har latt seg provosere av at jeg for eksempel har stilt spørsmål ved hva muslimer tenker om at Muhammed hadde sex med barn. Det tåler de ikke.

Hvilke spesifikke momenter i Hansens post Facebook finner problematisk, er uklart. Hansen forteller at Facebook kommer med påstander om at det er på grunn av nakenhet og at hun skal ha trakassert enkeltpersoner, påstander hun avviser.

– Det er ingen nakenhet i det bildet. Det er heller ikke sånn at jeg har trakassert enkeltpersoner. Det har jeg aldri gjort. Dette handler om at noen forsøker å få andre til å oppfatte kritikk av islam som hets eller trakassering av enkelte muslimer. Jeg har fått to av mine Facebookposter slettet den siste uken, begge handlet om islam.

Nå er imidlertid karantenen over. Etter det Resett erfarer skal Shurika Hansen nå være tilbake på Facebook.

Resett har vært i kontakt med Richard Krogstad. Han har nylig ingeniørutdannelse i datateknikk, og har i over 30 år jobbet med data. Han har mye kunnskap om hvordan sosiale media opererer.

– Kan man bli utestengt automatisk på grunn av rapportering eller må en representant for Facebook faktisk gå inn og vurdere saken og stenge vedkommende ute manuelt?

– Kontoene blir ifølge Facebooks info stengt manuelt. Blir du rapportert, sendes henvendelsen automatisk til en representant for Facebook, som vurderer og foretar selve utestengelsen, sier Krogstad til Resett.

I en erklæring på Facebooks egne sider heter det blant annet:

«Vi kan fjerne hvilket som helst innhold eller hvilken som helst informasjon du publiserer på

Facebook, hvis vi mener at det eller den bryter med denne erklæringen eller våre retningslinjer.»

 

Dette er ikke en isolert hendelse. Krogstad forteller videre at det i Tyskland nylig er vedtatt at store sosiale plattformer, som for eksempel Facebook, kan få bot opptil 50 millioner euro om de ikke fjerner påståtte hatytringer innen en kort frist.

– Mange YouTube-personligheter opplever at deres videoer blir «demonetized». Det vil si skjult fra søk, fjernet fra rangeringslister, likes blir fjernet – og sist men ikke minst mister de muligheten for reklameinntekter. Dette simpelthen fordi de ytrer meninger YouTube ikke liker, avslutter Krogstad.

 


Publisert: nov 15, 2017 @ 7:35 pm


Takk for at du leser Resett. For å kunne fortsette å produsere kvalitetsmateriale avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

 • Infowarrior

  Det ser ut til at facebook mener at tysk lovgivning gjelder globalt og det er pill råttent hvis Tyskland har så stor makt at de kan kneble resten av verden.
  Da burde heller facebook opprette en facebook for tyskere og en annen for alle andre.

  • Henrik Dahl

   Foreslår GermBook…

   • Medcoy

    Tja, hvorfor ikke Mein Kampf? Var jo i sin tid en best-sellende bok.

    • John Magne Trane

     Eller jihad som er dagens oversettelse av the struggle.

   • Rudolf

    FatwaBook.

  • 1984

   Vel, nå er jo ikke dette overraskende. Tyskland har jo nettopp mye erfaring med makt.

  • per berge

   Ja eller flytte til Tyskland…. nei vent litt, da måtte jo Facebook skatte av sine avsinninge inntekter. Å det vil dem jo ikke.

 • StemmerBlankt

  Har aldri brukt FB, men mange klarer seg ikke uten.
  Det burde være en overkommelig oppgave for noen datakyndige å skape en tilsvarende plattform som ikke knebler folk.
  Et prosjekt for menneskene bak Resett som har både penger og en viss risikovilje, kanskje?
  Er overbevist om at stadig flere FB-brukere egentlig ønsker seg et alternativ.

  • forbauset

   Du har rett ! Jeg la ned min FB konto i sommer, og det var godt for min sjelefred. Klart jeg savner mange venner, kjente og «ukjente», men det negative ved FB veier tyngst : ekle kommentarer, «tusen» henvendelser fra amerikanske «generaler», pornografiske bilder, etc. Hyggelige , men slitsomt skryt som setter en hverdagssliter helt ut. Så mitt råd: kutt ut FB, og få et bedre liv 🙂

   • Jon H

    Enig. En god måte å redusere hverdagsstøyen og få et bedre liv.

   • Balalaika

    Jeg var nok en av de aller første som logget meg inn på FB når det kom med norsk side siden jeg nærmest satt live når siden dukket opp – og jeg var antakelig den første som slettet brukeren også. Siden har jeg ikke savnet den heller, til tross for at jeg ser mange fordeler med den.

 • Triturus cristatus

  Det blir ikke lett å reformere islam når vestlige politikere, medier, akademikere og til og med tech-selskaper stadig tar side MOT dissidentene, og dermed, indirekte, stiller seg på mørkemennenes side.

  • per berge

   Reformere islam er jo det is og dens like driver med. Tilbake til kilden og utgangspunktet er hva reformasjon handla om.
   Mange mistolker dette begrepet med ett anna begrep «modernisere» som altså er totalt skivebom.

 • Dag Einar

  Jeg håper at det kommer et u-sensurert alternativ til Facebook! Det får klare seg om vi forholder oss landets lover!

  • ad1648

   Det eksisterer andre sosiale medier allerede. Det gjelder bare å ta dem i bruk og få flere til å utfordre FB-monopolet.

  • Ahrakeen

   Sjekk minds.com

  • Sven Åke Svensson

   Minds.com er ett godt alternativ 😉

 • Nordboer

  Når kommer det en konkurrent til Facebook med normal takhøyde for ytringer? Her er potensialet milliarder pø milliarder?…..

  • Max Hermansen

   Russiske VK.com er ganske bra, og omtrent fritt for sensurering.

 • bitten

  JA Facebook er vel beryktet for å være verdensmester , med å slette meninger de ikke
  liker med sensur , derfor har jeg kvittet meg med FB for lenge siden .

 • Dette er åpenbart en kampanje fra venstresida, hvor de masserapporterer sine meningsmotstandere for å få disse utestengt.

  Det er artig at det er den «liberale» venstresida som alltid skal sensurere, utestenge og kneble sine meningsmotstandere.

  De «liberale» tåler altså ikke fri, åpen debatt om viktige samfunnsspørsmål.

  • Logikk Logikk

   Det er på tide å starte å omtale de for det de er.

 • it57

  Denne artikkel fikk meg til å tenke på intervjuet som Helge
  Lurås hadde for noen dager siden med Lily Bandehy:

  http://resett.no/2017/11/10/lily-bandehy-advarer-europa-mot-islam/

  Vi kan derfor regne med at presset vil øke i tiden fremover.

 • Truls

  Fuck facebook!

 • LasseRon

  Meld dere UT av Facebook!

 • fruityloops

  Jeg kan forstå at facebook opererer som de gjør for de som har skylden er regjeringer som pålegger dem å kvele ytringer den politiske elite ikke er enig med. Politisk sensur er ett stort problem i Europa og mer og mer her hjemme.

  • StemmerBlankt

   Penger prostituerer de svake eller prinsippløse.

 • Avatar

  Denne mark zuckerberg er akkurat det navnet hans sier. En Mark. En moralsk meitemark!

  Totalt knefall for PK eliten.

  FB har jeg kuttet ut for lengst.

  • IdiAlpine

   Suckerberg – eller er det brukerne som er suckers 😉

 • Ahrakeen

  Anbefaler dere å gå over til minds.com og gab.ai nesten ingen se sensur der

  • densensurerte

   Gab.ai, f.eks. har retningslinjer – men det er ganske fornuftsbaserte saker og funderne av Gab er aktive der inne og har daglig dialog med brukerne – både om forbedringer, nye ting og når ting som publiseres er over den grensen som Gab.ai har satt.
   Jeg anbefaler alle å gå over til Gab.ai.
   Motstanden er aktiv der ute.
   s

 • forbauset

  Shurika er en modig kvinne. En annen ung kvinne jeg kjenner litt, er Isra Zariat. Hun er skribent, dyktig og modig. Jeg er så imponert over disse kvinnene, ingen kan tenke seg hva de ofrer. Det er flere med dem, innvandrer 68-ere. Støtt dem !

 • Gjermund Hougen

  Kritikk av Islam, muslimer og sanheten om Islam tolereres ikke og skal bekjempes med alle midler. Vi lever i et muslim styrt diktatur uten ytringsfrihet med mindre du forsvarer og omfavner islam!

 • Jens – alt er på Twitter

  Staten har outsourcet sensuren til private, under trussel om massiv straff.

  Dermed kan staten dekke seg med at «Det er jo ikke VI som gjør dette! Det er Facebook!»

  Og når det skjer åpenbare feil og overtramp og bisarre avgjørelser? Da er det jo ikke STATEN man må gå etter. Det er jo den PRIVATE gruppen som har gjort feilen.

  Å skape et slikt system krever noe hinsides mennesker. Ondskapen lever og eksisterer i Europa.

 • Jon H

  Facebook er visst et kjerneelement i et orwellsk Sannhetsministerium som vokser frem foran øynene våre. Det er åpenbart at ytringsfriheten lider og forsøkes innskrenket av overvåknings- og kontrollregimet som Facebooks og andre mediers PK meningspoliti styrer med totalitære tendenser. I Orwells dystopiske framtidsroman kalte Orwell dette for «Tankepolitiet». Er det tentaklene til et Tankepoliti som vi nå ser vokse frem? Som legger seg beskyttende rundt totalitære ideologier, og ikke tillater kritikk av slike?

  Vi bør huske Orwells advarsel, i etterkant av utgivelsen av boken «1984»: «Totalitarisme, hvis den ikke bekjempes, kan triumfere overalt.»

  Ja, tydeligvis. Selv i demokratiske land, der ytringsfrihet ikke bare er en av de etablerte menneskerettighetene, men også inkludert i lovverket, griper PK-meningspolitiet inn stadig mer.

  Orwell kritiserte og advarte mot totalitære samfunn der praktisk talt ingen individuelle rettigheter finnes. I verden i dag er det vel stort sett kun i islamistiske land og samfunn slikt foregår. Men her er en fare: Islam vokser i vestlige land, også konservativ islam og islamisme. La oss håpe våre folkevalgte snart vil forstå trusselen som dette innebærer mot våre demokratiske, frie samfunn og vedtar og iverksetter tiltak og styringspolitikk som stopper denne farlige utviklingen. Verden må ikke går mer i en slik retning enn den allerede har. Eller mot andre totalitære systemer for den saks skyld. Slikt må være tilbakelagte stadier i samfunnsutviklingen. Det hører hjemme på historiens søppelhaug, som triste kapitler i vår felles historie. Men det er ikke godt å si sikkert:

  Vi ser islamismens og konservativ islams tentakler spre seg også i demokratiske, frie land. Til og med i Norge har dette slått rot. Vi må ikke tillate at totalitære systemer og tenkemåter vinner frem og får sjansen til å underminere og kanskje desimere noen av våre friheter – som ytringsfrihet. Vi må få bruke ytringsfriheten vi har – lovfestet – til å si hva vi mener om slike livsfarlige, totalitære ideologier! Vi må godta visse kjøreregler, men Facebook kan ikke legge seg på en standard som er i strid med menneskerettighetene (som – for ordens skyld – inkluderer ytringsfrihet) og lovfestede rettigheter i demokratiske land som Norge. Her er det Facebook som må moderere seg selv.

  Facebook er på ville veier, tydeligvis. De er på vei inn i et PK-meningstyranni som de må vekk fra. Hvis ikke må våre myndigheter må ta affære og gi beskjed til Facebook at i Norge har vi ytringsfrihet – som Facebook ikke har rett til å frata nordmenn.

  • ad1648

   Det er heldigvis frivillig å være på Fjasboka. Problemet er at det er alt for mange som henger på Facebook og tar inn informasjon derfra. De trenger en konkurrent.

   • Trinity

    Eller så trenger folk å fjerne dette søplet fra livene. Hvorfor skulle man erstatte det med noe identisk? Kast smartlf ipad og alt sosialpornoidioti og prøv begynn å snakk med folk rundt deg istedet. Kansje antall ungdommersom er deprimert på grunn av mangel på sosial kontakt kunne forstått at virkelig interaksjon ville gi dem så mye mer enn noen dustete likes fra liksomvenner på faecesbook.
    Håper på en heftig solstorm, eller et forbud mot ekkokammer og frivillige sosialeksperiment som blir brukt for å overvåke oss alle

  • Joakim Karlsen

   Orwell var ikke bortkommen i sitt syn på tegn i tiden. Problemet vi nå erfarer er det at de samme kreftene både eier og kontrollerer den politiske og teknologisken sfæren, slik at det vi til nå har kalt «demokrati» kun er av tilsynelatende art og ikke grunnet substans eller målbarhet. Demokratiet i sin fulle prakt har vel egentlig aldri eksistert i konstitusjonell form noen gang, heller som et symbol på hva vanlige mennesker ønsker seg her i livet. Merkel understreket det hele så fint når hun for åpen mikrofon ba Zuckerberg sensurere innvandringskritiske røster på tyske Facebook og han nikket bekreftende. .

 • densensurerte

  Enhver som bryr seg om ytringsfrihet og frihet generelt – må avslutte sin FB-aktivitet. Prompte.
  Andre plattformer finnes.
  Gab.ai.
  Minds.com.
  Jeg skulle ønske at Resett ville fronte disse og andre alternativer slik at FB, Twitter og for den sakens skyld, Google, kan motarbeides og over tid – kanskje rives ned. Hårete mål må man ha i slike saker.
  s

  • Sven Åke Svensson

   Er en stund siden jeg måtte bytte til minds gitt. Fb likte ikke referansene til kekistan heller…

 • Marhabba2
 • Infowarrior

  Kan ikke resett kontakte facebook og spørre de om hvorfor den som er angitt ikke får vite hvem som har angitt de. Facebook er i ferd med å bli et angiverforum der den som angir andre ikke har noe å frykte.
  Den som blir angitt har ingen som helst rettssikkerhet overhodet med dagens regler, er man politianmeldt for noe så får man i det minste vite hvem som har anmeldt en.

 • Leif Arne Stople

  Ytringsfrihet er noe som alle politikere lovpriser og ingen politikere ønsker. Ellers ville man vel straffe folk som berøver andre for deres ytringsfrihet (ulovlig frihetsberøvelse)? Merkel er tydeligvis i ferd med å imitere sin berømte og beryktede tyske forgjenger.

 • Jens Hansen

  Hijab. Symbolet og den kvinnelige uniformen til fascistregimet i Iran samt til fascist organisasjonen The muslim brotherhood.
  Dette plagget velger altså muslimske kvinner frivillig å ha på seg.
  For så å påstå at de har personlige / religiøse grunner for å bruke det.
  Tenk deg om norske menn hadde den samme innstillingen til nasjonalsosialistenes symboler.
  Nei… vi bruker hakekors av personlige grunner.
  Faten som sier at hun ikke bærer hijab av religiøse grunner men som en identitets markør kan få forklare nordmenn og de som har flyktet fra skrekkregimene hvorfor hun synes det er helt greit å sprade rundt med det som per faktum er skrekkregimets identitets markør på hodet.
  I sin radikale periode da hun hatet alle som ikke tilhørte hennes tro hyllet hun Ayatollah Khomeini.
  Mannen som grunnla fascist regimet i Iran og bestemte at alle kvinner måtte bruke regimets kvinnelige logo. Hijab.
  Støtter Faten fortsatt Khomeini sin ideologi eller synes hun det bare er coolt bruke dens symboler.
  Blir NRK lurt trill rundt.

 • John Magne Trane

  Lederen av de norske muslimene, Mehtab Afsar, fortalte meg sammen med 5 andre muslimer at det at Muhammed hadde sex med barnet Aisha, var «Ekte kjærlighet». Dette skjedde utenfor Tromsø bibliotek to år siden, etter at han hadde fått tale under et foredrag om vold i ekteskapet.

  Islam gjør folk som faktisk tror på morderens fantasier, onde.

 • Jan Nystrøm

  Ytringsfriheten går stadig trangere tider i møte. Hvis de sosiale medier kveles på samme selvpåførte måte som MSM, frykter jeg konsekvensene for en sterk vekst på begge politiske ytterfløyer. Politikerne bør ikke tilgies, for de vet hva de gjør.

 • Hans Henriksen

  Shurika Hansen bør ta dette som en heder – hun er altfor modig, frittenkende og klarsynt til å ytre seg i trangsynte, fordomsfulle, MSM.

 • Logikk Logikk

  Er takknemlig for at vi har dere sterke, frie, mektige innvandrerkvinner i Norge.

  Dere som besitter ordets makt, velger tøft å fronte det og har sosial legitimitet til å ytre de.

  Takk. Håper dere fortsetter å stå på. Dere vil skrive dere inn i Norgeshistorien som viktige personer som har påvirket retningen på vår samfunnsutvikling.

 • Jan Petter Glendrange

  Dette er en kamp direkte rettet mot vårt demokrati bygget bl.a. på ytringsfriheten. Dette er MYE verre enn islamistenes terroraksjoner. Det blir jo mer og mer tydelig at venstreaksjonister er i ferd med å ta kontrollen på store deler av SoMe. Detter er virkelig skremmende.

 • Leif

  Jeg forstår ikke at dere vil være på Facebook!
  Når det gjelder sensur, så gjør FB det de selv vil, siden det er et privateid nettsted, der man deltar frivillig. Ingen kan stoppe dette. En myndighetsperson sa forleden dag at «vi vet ikke hva Facebook er, så vi har ingen lover eller regler for å korrigere dem.»
  Er dere virkelig så avhengig av FB?

 • eikon

  Ekstrem-humanismen er basert på reknestykke som ikkje går opp. Difor må dyktige motstandarar stoppast med utestenging eller skuldingar om rasisme. Var ikkje Storhaug også utestengt ei kort stund? I sin ytterste konsekvens endar det i sensur og diktatur. Høgresida får gratispoeng for å forsvara det frie ord.

 • Furusk

  Dermed har Facebook erklært sitt ståsted.
  Trodde de var mer rakrygget der i gården.

 • Knut

  Det er EU som styrer og eliten der har bestemt at Europa skal bli flerkulturelt, vi har hatt det for bra lenge nok.

 • Eirin Munkebye

  Mens vi venter på Godot:
  FB er stort sett «kjedsommelighetens Mekka». I alle fall det som ikke går under «hatytringer».
  «Se hvor vellykket jeg er» – «Se hvordan jeg nyter livet mitt» – hvor spennende jeg har det…hvor flink jeg er til å lage mat…hvor mange venner jeg har…osv osv osv…
  Elsker ikke Islam og alle muslimer? Jasså – rasist eh? Fremmedfiendtlig også kanskje…?
  Ah – fascist – nazist…
  En multikulturmotarbeider? Hm…
  Deg stryker vi av lista…vekk med deg…her skal vi kun ha…medløpere, sauer og idioter…

 • Arild Folkvord

  At Kommunistene NRK vil stenge henne ute er forståelig, de liker ikke andres syn. Og med SV-direktør er filtet fullstendig. Men trodde at som styrer Facebook ikke var av den kategori??