Syria-farer mister sitt danske statsborgerskap

Illustrasjonsbilde: Hezbollah fighter walk near a military tank in Western Qalamoun, Syria August 23, 2017. REUTERS/Omar Sanadiki

For første gang har en Syria-farer som er født og oppvokst i Danmark, mistet sitt danske statsborgerskap. 

I tillegg til å bli utvist fra Danmark er dansk-tyrkiske Enes Ciftci (25) dømt til seks års fengsel. Avgjørelsen ble tatt i dansk Høyesterett tirsdag etter at en tidligere dom fra lagmannsretten ble anket. Høyesterett har nå stadfestet dommen.

Ciftci ble dømt for å ha brutt den danske terrorloven etter at han i 2013 reiste to ganger til Syria for å slutte seg til IS. Han har også forsøkt å støtte den ytterliggående islamistgruppa med 20.000 danske kroner, og han har uttrykt støtte til terrorangrepet i København i februar 2015, der to personer ble drept.

Mannens forsvarer har i retten argumentert for at Ciftci ikke har noen tilknytning til Tyrkia, men dommerne har pekt på at han har vært på ferie der, og at han i 2013 var i Tyrkia for å feste i forbindelse med at han forlovet seg med en kvinne med tyrkiske røtter.

Avgjørelsen kan få betydning for andre lignende straffesaker mot personer som har sluttet seg til IS. I tre andre saker der de tiltalte har dobbelt statsborgerskap, har påtalemyndigheten krevd at de fratas sitt danske statsborgerskap.

Tidligere har dansk-marokkanske Said Mansour mistet statsborgerskapet, men han var ikke født i Danmark.

(©NTB)


Publisert: nov 14, 2017 @ 9:37 pm


Takk for at du leser Resett. For å kunne fortsette å produsere kvalitetsmateriale avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

The following two tabs change content below.

NTB

Latest posts by NTB (see all)

 • Comrade Pootie

  Slipper strengt tatt unna med dask på lanken. For en 70 åt siden ble slikt belønnet med offentlig henrettelse på disse trakter etter andre verdenskrig.

  • Gothminister

   Tydeligvis har vi her i Europa sluttet å straffe krigsforbrytelser.

 • Runar Løvlie

  Flott!

 • Gothminister

  Han er jo en kandidat nå til å søke asyl i Norge. AP og resten av gjengen kan fint finne på og innfri asyl og på sikt statsborgerskap her i landet.

 • invernes

  Syria-farer mister sitt danske statsborgerskap får svensk eller norsk, kommer an på hvem som er flinkeste FN i klassen.

  • Gothminister

   Skulle jeg satset penger. Så tror jeg at satser på Norge. Vi har jo noen flotte folk i FN som Jagland og Egeland som kunne stått med pekefingeren og alvor i blikket og sagt, vi må bidra langt mer. Det hører som kjent det Norske politiske landskap på.

 • Torgunn

  Danskene har alltid vært Nordens «frontsoldater»; helt siden Margrete I.
  Nå viser de vei når det gjelder statsborgerskap som trekkes tilbake. Noe for resten av Norden?

  • Anne Haugen

   Absolutt

 • John Magne Trane

  NTBs godord «Syria-farer». Selv om ISIS er til og med verre enn «Utøya-fareren».

  Fysj for et byrå!