10.000 ut i politisk streik mot bemanningsbyråer

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

10.000 fagorganiserte over hele landet går ut i politisk streik onsdag for å kreve forbud mot bemanningsbyråer i byggebransjen rundt Oslofjorden.

Fjorten forbund, et tjuetall fagforeninger og en lang rekke klubber over hele landet støtter opp om streiken, som starter klokken 13 og varer til arbeidsdagens slutt onsdag.

– Vi opplever en enorm støtte og sympati for kravet vårt, sier organisasjonsarbeider Boye Ullmann i Fellesforbundet til NTB. Fellesforbundet er ett av i alt åtte forbund og foreninger som står bak streiken.

Han understreker at publikum vil ikke bli berørt av streiken i løpet av timene den pågår.

Mot løsarbeidersamfunn

De streikende krever et forbud mot bemanningsforetak i byggebransjen rundt Oslofjorden for å få bukt med den stadig økende andelen midlertidige ansatte i byggebransjen i dette området. En kartlegging Fellesforbundet har gjennomført viste at på 59 byggeplasser i Oslo og Akershus var hele 73 bemanningsforetak representert.

– Innleie på byggeplassene har blitt så omfattende at vi er på full fart tilbake til et løsarbeidersamfunn. Rettigheter som vi har brukt over hundre år på å bygge opp i Norge, er nå på vei til å bli revet ned, sier Ullmann.

Arbeidsmiljøloven åpner for «å forby innleie av visse arbeidstakergrupper eller på visse områder når viktige samfunnshensyn tilsier det». De streikende foreningene mener det punktet for lengst er nådd i Oslofjordregionen.

– Problemet er størst i denne regionen, men forbudet trengs over hele landet, fordi utviklingen undergraver forutsigbarheten til arbeidsfolk alle steder. Men dette er en start, sier Ullmann.

Håper på KrF

Både SV, Rødt og Arbeiderpartiet har kommet med ulike forslag knyttet til forbud mot innleie av arbeidere. Rødt krever innføring av et midlertidig forbud mot innleie av bygningsarbeidere i Oslofjordområdet nå, mens Arbeiderpartiet ber regjeringen utrede med sikte på å innføre et forbud mot innleie begrenset til enten de mest utsatte geografiske områdene eller de mest utsatte bransjene. SV går lengst og ønsker forbud mot bemanningsbyråer i alle bransjer i hele landet. Senterpartiet har varslet støtte til Ap og Rødts forslag, skriver FriFagbevegelse.

KrF har foreløpig ikke tatt stilling til forslagene. Ullmann mener partiet, som har familiepolitikk og kampen mot barnefattigdom som sine kjernesaker, nå må kjenne sin besøkelsestid.

– Få ting er så viktig for familiene som at mor og far har faste ansettelser og forutsigbarhet. Det er en forutsetning for å få lån i bank til bolig, og det gir forutsigbarhet for nå man skal på jobb og når man kan ha ferie.

Nei til forbud

Arbeidsminister Anniken Hauglie (H) sa i Stortingets spørretime onsdag at hun er bekymret for bruken av innleie i deler av norsk arbeidsliv, men at hun mener det er feil å forby innleie.

– Det vil innebære at bedriftene må være topp bemannet hele tiden, som om ordrebøkene hele tiden er fulle. Eller så må de si opp folk i stille perioder, og det synes jeg heller ikke er en god løsning, uttalte Hauglie.

Regjeringen la i sommer fram tre høringsforslag for å regulere bruken av midlertidige og skal snart legge fram sine endelige forslag for Stortinget. Der foreslås det blant annet å innføre en kvote på innleid arbeidskraft i visse bransjer, og en presisering av begrepet «fast ansettelse» i loven, blant annet for å sørge for at fast ansatte får lønn mellom oppdrag.

Ullmann sier han mener regjeringens forslag ikke er godt nok fordi det fortsatt vil tillate midlertidige ansettelser i byggebransjen.

(©NTB)


Publisert: nov 15, 2017 @ 3:01 pm


Takk for at du leser Resett. For å kunne fortsette å produsere kvalitetsmateriale avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

The following two tabs change content below.
 • Erik Sand

  Forbud er et skudd i tåka. Alternative er bare at man leier inn mer eller mindre seriøse underentreprenører i stedet.

 • invernes

  Veldig bra !

  bemanningsbyråer er noe av det mest avskyelige som har etablert seg her i landet, kyniske mennesker uten moral står bak disse byråer.
  Og disse etablerte seg under den rødgrønne regjeringen, legg og merke til at AP pamper gjerne bruker disse.

 • StemmerBlankt

  Ærlig talt, så har arbeiderbevegelsen bedt om denne situasjonen selv, da de via Lo og Ap vekselsvis øker kostnadsnivået på arbeidskraft og avgiftstrykk.
  Det har blitt for dyrt å ha folk i arbeid.
  Kommuner og stat bruker også bemanningsbyråer i helsevesen og eldreomsorg, i tillegg til å ha så mange små stillingsbrøker som mulig for å spare penger.
  Leder av Ap og tidligere leder av Lo bruker selv utenlandsk arbeidskraft for å spare inn noe på sine små inntekter.
  Enda vil de øke skatter og avgifter ennå mer, som vil føre til krav om økt bruttolønn, som igjen vil føre til færre stabile arbeidsplasser for norske arbeidere.
  Arbeiderbevegelsen er arbeidernes verste fiende i dag.
  De gjør hva de kan for å gjøre livet til arbeidere vanskelig ved å prise dem ut, samtidig som de vil ha fri flyt av billigere arbeidskraft inn i landet via Eøs/Eu.
  Ser de ikke at de jobber for egen undergang?
  Hvorfor støtter vanlige arbeidsfolk Ap og Lo gjennom medlemskap og stemmegiving??

  • Yakero Spail

   Det Rødt og arbeiderbevegelsen ønsker er å gjøre det lettere for de innvandrerne de vil ha inn i landet til å få de inn i faste stillinger. Bemanningsbyråene er per i dag et verktøy for etniske nordmenn til å få en fot innenfor diverse bransjer.
   Dette er i praksis enda et angrep på regjeringens «strenge og restriktive innvandringspolitikk».

  • Tull, arbeiderbevegelsen eller arbeidstakere uansett tilhørighet har en egen vinning i å minske løsarbeiderbransjen. At man krever en andel av overskuddet skulle da bare mangle. Kranglingen om hvor stor andel er en legitim krangling mellom partene.

   • StemmerBlankt

    Vi kunne hatt bedre kjøpekraft privat om kostnadsnivået på skatter og avgifter hadde vært lavere slik at vi kunne tålt lavere bruttolønn.
    Bruttolønn er uinteressant, det er kjøpekraften som er viktig.
    Hadde det totale kostnadsnivået vært lavere ville vi hatt mindre utflagging og nedlegging av bedrifter/arbeidsplasser, mindre behov for rasering av velferdstjenester som feks eldreomsorg, mindre sjanse for å bli utkonkurrert i eget land osv.
    Oljefondet ville holdt mye lenger, og privat lånebehov hadde vært lavere.
    I dag må vi låne mye pga høyt prisnivå på boliger som følger bruttolønnsnivå, og vi må låne mye til bil pga at halvparten av prisen på bilene er avgifter.
    Vi har aldri hatt så mye gjeld som nå.
    Og før klarte familier seg på en lønn, det går ikke i dag.
    Det høye bruttolønnsnivået er et falskt bilde av hva folk faktisk har av penger.
    Den fordelingen du snakker om havner hos politikere og banker.
    Ikke hos den jevne arbeider.

 • Hans Hansen

  Arbeidssøkende ute etter fast jobb burde ha som fullt betalt rett å nekte befatning med disse lugubre bemanningsbyråene. Det bør også innføres strenge restriksjoner på bruk av vikarer/ bemanningsbyråer. Ok, hvis du liker å være vikar, men de aller fleste arbeidssøkende/ midlertidig ansatte vil ha fast stilling. En annen ting…Adecco? Det byrået forbinder jeg med alvorlig kriminalitet, noen år tilbake. Noe med grovt misbruk av vikarer på sykehjem… svært beklagelig at dette byrået fortsatt opererer i Norge.

  • Yakero Spail

   Du kan si hva du vil, men realiteten er at vi nå nærmer oss et samfunn hvor det er flere eldre enn unge.
   Å ønske seg 100% slik far og mor og bestefar og bestemor hadde, er ikke lenger en realitet, det er blitt nok en «samfunnsløgn», som pensjonsordning.
   Mye fordi pensjonsalderen er hevet, så far, mor, bestefar og bestemor fremdeles sitter på sine stillinger.

   Er man ung, nyutdannet og/eller ønsker seg rett i jobb, så er vikarbyråene en glimrende løsning for etniske nordmenn å få foten sin innenfor de bransjene man ønsker seg, så man kan vise hva man er god for. Slik er det bare, og dette blir ikke bedre om vi forbyr vikarbyrå, da vil flere stå utenfor markedet.

   Grunnen til at vikarbyråene ønskes vekk av arbeiderbevegelsen, Rødt, SV og nå også AP tydeligvis, er fordi etniske nordmenn har et sterkere fortrinn her. Ved å kunne språk f.eks.
   Det venstresiden vil er å fjerne dette fortrinnet, og gjøre det lettere for sine «nye landsmenn», det nye «proletariatet» som de skal innsette og omvelte med.
   Ikke tro et sekund at det er «nordmenn» (hva nå enn det betyr i disse dager lengre) de har i tankene sine.

 • Torgunn

  Det er vel mer EØS-avtalen som er problemet enn bemanningsbyråer i seg selv?
  EØS-avtalen ble inngpt nærmest i skjul av Ap bak nordmenns rygg.
  Be om – og streik for- endring av EØS-avalen.
  Vi kan sikkert klare oss med en handelsavtale som Sveits.