Carl I. Hagen innstilles til Nobelkomiteen

Carl I. Hagen deltar på nominasjonsmøte til Oslo Frp på partikontoret til FrP i Oslo mandag kveld. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Frps valgkomité foreslår at Carl I. Hagen erstatter Inger-Marie Ytterhorn i Nobelkomiteen.

– Jeg setter pris på innstillingen og avventer videre prosess, lyder Hagens korte kommentar etter at valgkomiteens leder Ulf Leirstein bekreftet at den innstiller på Hagen som Frps medlem i Nobelkomiteen.

Selv om valgkomiteen i Frp har landet på Hagen, er det ikke sikkert at veteranen blir valgt som partiets kandidat. Fremskrittspartiets stortingsgruppe skal etter det NTB forstår stemme over flere kandidater når gruppen samles onsdag klokken 15.

Valgbar?

Hagen er vararepresentant til Stortinget og ventes å møte i så vel utenrikskomiteen som kontroll- og konstitusjonskomiteen i inneværende periode.

Fremskrittspartiet gikk derfor til det skritt å be Stortingets konstitusjonelle avdeling om en redegjørelse for om Hagen i det hele tatt er valgbar til Nobelkomiteen. Reglene sier at en stortingsrepresentant ikke kan sitte der, men hva med en vararepresentant?

Konklusjonen var ikke entydig – selv om det ble understreket at hensynet til komiteens uavhengighet tilsier at det «ikke vil være naturlig å skille mellom stortingsrepresentanter og vararepresentanter».

Nederlag

Hagen var raskt på ballen etter stortingsvalget i høst med å si fra internt i partiet at han kunne tenke seg en plass i Nobelkomiteen. I midten av oktober bekreftet han sitt kandidatur offentlig overfor NTB.

For seks år siden led Hagen nederlag da han utfordret Ytterhorn for første gang. Det førte til at han trakk seg som partiets eldregeneral. I tillegg frøs et allerede kjølig forhold mellom Hagen og Ytterhorn til is:

– Hun kunne ha trukket seg og latt meg få nobelvervet, om ikke annet enn i takknemlighet for alle politiske muligheter og meningsfullt arbeid jeg hadde sørget for at hun fikk, sier Hagen selv i Gunnar Ringheims bok «Frp – rett fra levra».

Velges i plenum

Normalt er det partiene selv som i praksis peker ut de ulike ikke-parlamentariske vervene de har rett til – målt etter partiets størrelse.

Men formelt er det Stortingets valgkomité, med sine 37 medlemmer og under ledelse av stortingspresident Olemic Thommessen (H), som innstiller til Stortinget i plenum, der valgene gjennomføres.

(©NTB)


Publisert: nov 15, 2017 @ 12:06 pm


Takk for at du leser Resett. For å kunne fortsette å produsere kvalitetsmateriale avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

 • Leif

  Bravo! Dette trenger Nobelkomiteen.
  Men vi har sett før i andre sammenhenger at rebeller blir som snille lam når de kommer i såkalt ansvarlige posisjoner.

  • Gamleoslo

   Rebell?

   • Harald

    Rebell? Mener du Lysbakken, Hareide og Moxnes?

   • Leif

    Hagen har vært en rebell = opprører, i innvandringssaker i Norge i 30 år. En god rebell! Han har talt makt og myndigheter midt i mot, altså en opprører.
    Han har fått rett i mye.

 • Ten4

  Av hensyn til Alfred Nobels navn, bør denne prisen nedlegges. Jeg pleier å kalle den for «Jagland prisen». Årsaken er ekstreme utnevnelser som absolutt ikke har noe som helst med Alfred Nobel å gjøre. Eksempelvis Al Gore, EU og Barack Hussein Obama. Sistnevnte rakk akkurat å åpne «The ovale Office» før han fikk prisen for utførelsen av sitt presidentembete. Kanskje det var en spesielt fredelig åpning?

  Disse tre (og de er ikke de eneste), er skandaløse utnevnelser som mer vitner om supperådets agenda, enn saklig og kyndig prisutdeling.

  Men skal man ha denne beskjemmede prisen, så bør ingen avdankede politikere sitte i komiteen. Heller ingen professorer eller andre folk høye på seg selv. Man bør ha helt nøytrale oppegående folk som er utnevnt av et samlet Storting.