Dramatisk kronefall – boligprisene får skylden

Foto: Sara Johannessen / SCANPIX

Kronekursen har falt betydelig de siste dagene. Den har ikke vært svakere siden vinteren 2015/2016. Boligprisene får skylden.

I lang tid har kronen vært kjempesvak, langt svakere enn «alle» har spådd. De siste dagene har den tatt et nytt dykk, ifølge E24. Onsdag morgen kostet en euro 9,59 kroner. På sitt høyeste tirsdag kveld ble euroen handlet for så mye som 9,67 kroner, skriver Dagens Næringsliv.

E24 påpeker at oljeprisen har steget, og at vanligvis vil da kronen også styrkes, men at det ikke har skjedd i høst. Sjefanalytiker for valuta i Nordea Markets, Ole Håkon Eek-Nielsen, tror årsaken kan være at valutamarkedet ser på risikoen for at boligmarkedet skal kjølne kraftig og dra med seg hele økonomien ned, som den aller største risikoen for norsk økonomi.

– Denne historien handler om overvurderte boligpriser og konsekvenser ved boligprisfall som kan bli store og stygge, sier Eek-Nielsen til E24.

Knut A. Magnussen i DNB Markets deler den analysen, og skriver i en oppdatering til kundene at kursfallet også kan være sesongrelatert, fordi kronen historisk gjør det dårlig mot slutten av året.

(©NTB)


Publisert: nov 15, 2017 @ 4:32 pm


Takk for at du leser Resett. For å kunne fortsette å produsere kvalitetsmateriale avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

The following two tabs change content below.

NTB

Latest posts by NTB (see all)

 • Max Karl

  Problemet er internasjonale finansaktører ikke vil sitte på norske kroner. Men vil kvitte seg med dem, før kursen raser ennå mer. Og da må staten Norge kjøpe ennå mer kroner. Og til slutt er det ikke mer norske kroner i det internasjonale markedet. Og da vil kursen stabilisere seg. Eller for å si det på en enkel måte. Devaluering er som å tisse i buksen, for å holde varmen. Først blir det varmt. Og så ennå kaldere.

  • ARVEVOLDEN

   Her blir det ikke lett å skille årsak og virkning.:
   Kronefalett fører jo til at oljefondet stiger -i devaluerte norske kroner.»»VI» blir rikere.»
   Da synker kjøpkraften,og LO vil muligens kreve høyere lønnstillegg.
   Får de ,som vanlig,bare delvis kompensasjon,så vil 5-gangern til boligkjøp synke.
   Prisene må da enda lengre ned.Om ikke lånekarussellen skal få enda en vitamininnsprøyting.Skal Norges bank heve renta,for å beskytte krona-synker (bolig)kjøpekrafta enda mer.
   Dette ser ikke bra ut,for den nye olja i byggningsbransjen-uansett hva som er -årsak eller -skyld.Men det kan jo være bra for potensielle boligkjøpere-og som en medisin for overbelånte finansaktører i privat og statlig sektor.
   «Vi» er muligens ikke uendelig rike allikevel.Bare grundig forgjeldede.

 • Avatar

  Rett og slett farlig å pirke for mye borti boligprisene.

 • Profet1

  USA går bedre enn på mange år. Vi trenger en Trump.

  • Vandre_Falk

   Tja, med en statsgjeld på rundt 20.000 milliarder dollar vil jeg ikke akkurat si det går så det dundrer?

 • Astraios

  Som vanlig kommer «de gode forklaringene» på rekke og rad når de samme «ekspertene» som lovet oss kraftig kursøkning for norske kroner tidlig i sommer.

  Det pleier aldri gå slik «ekspertene» uttaler seg i media, og en smule ydmykhet ville vært på sin plass.

 • Furusk

  Og spaniaferien blir dyrere og dyrere pga disse fordømte boligspekulantene.

 • TitoSchipa

  Jepp, typisk å skylde på symptomene istedenfor selve sykdommen eller enda dypere – sykdommens årsak.