Filmregissør vil navngi mistenkte for trakassering og overgrep

Filmregissør Ulrik Imtiaz Rolfsen. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Filmregissør Ulrik Imtiaz Rolfsen mener det er viktig at kvinner utsatt for trakassering må navngi hvem det dreier seg om. Skuespillerveteran er uenig.

– Jo mer konkret man tør å være nå, jo bedre er det, sier Rolfsen til Aftenposten.

Filmregissøren mener også at alle med makt i filmbransjen bør stå fram og si «det var ikke meg».

– Og så får man se hvem som blir igjen og ikke sier dette, sier Rolfsen.

Han er redd for at det er mange som sitter stille og venter på at dette skal gå over. Rolfsen er ikke redd for heksejakt basert på rykter.

– Det er alltid fare for falske anklager, men det er jeg minst redd for akkurat nå. Det er enormt mange kvinner og en del menn som er utsatt for seksuell trakassering og som har følt seg truet til taushet i tiår etter tiår. Nå må vi tåle at folk kommer ut med sine historier og stå bak dem som tør, sier han.

Uenig

Direktør i Virke Produsentforeningen Torbjørn Urfjell er ikke enig.

– Det skal ikke være nødvendig å navngi. Det vil bare kunne forstås om alle andre måter å stoppe trakassering på er prøvd og folk likevel fortsetter. Straffbare forhold må anmeldes, og andre forhold er det arbeidsgiver og eventuelt Arbeidstilsynet som må stoppe, sier han.

Også skuespiller Bjørn Sundquist (69) vender tommelen ned for oppfordringen. Han er sjokkert over omfanget seksuell trakassering viser seg å ha, men frykter at en gapestokkmentalitet kan ramme uskyldige.

– Vi har et rettssystem i Norge, og det er den rette arenaen for å forfølge disse sakene. Om vi nå får en bølge med navngiving, så er jeg redd dette kan bli en heksejakt, der uskyldige fort kan bli rammet, sier Sundquist til NRK.

Erstatningskrav

– Poenget er at i den grad noen begår straffbare handlinger i form av seksuell trakassering, skal det behandles av rettsapparatet, sier advokat Carl Bore til NRK.

– Vi har klare regler for hva slags konsekvenser det skal få. Det er ikke gapestokk loven da utpeker, legger han til.

Kommer man med uriktige beskyldninger om personer på sosiale medier, kan man risikere å bli møtt med erstatningskrav.

Filmbransjen har bedt om kurs

Nå har Høgskolen i Oslo og Akershus og Norsk filminstitutt bedt om egne kurs.

– Vi ønsker å samle hele filmbransjen til et seminar. Det er behov for å øke kunnskapen om hvordan man kan unngå seksuell trakassering på arbeidsplassen, sier Stine Helgeland, avdelingsdirektør for kommunikasjon, innsikt og internasjonale forhold i Norsk filminstitutt tilNRK.

– Jeg tror ikke det er unikt for filmbransjen, men den senere tids oppslag og kampanjer har belyst at det er et problem i vår bransje, erkjenner hun.

#stilleforopptak

541 norske kvinnelige skuespillere har gått sammen om oppropet #stilleforopptak i Aftenposten. Der tar de et oppgjør med seksuell trakassering, overgrep og ukultur i bransjen.

– Vårt mål med dette oppropet er ikke å henge ut eller navngi enkeltindivider. Hvem som har gjort hva, er ikke poenget. Det viktige er å komme ukulturen til livs. For å komme dit, må vi begynne å snakke om det som skjer, skriver de.

Ikke alle som har undertegnet oppropet, har selv blitt utsatt for overgrep.

(©NTB)


Publisert: Nov 19, 2017 @ 11:22 am


Takk for at du leser Resett. For å kunne fortsette å produsere kvalitetsmateriale avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

The following two tabs change content below.
 • Infowarrior

  Er offentlig gapestokk legalisert av feministene nå da?

 • lydig

  For en farse, Mc Carthy var ikke død :/
  NTB surrer med overskriften her også, det er politiet som bestemmer om en person er mistenkt eller ikke, men man kan være anmeldt for noe selvsagt.

 • Jens Hansen

  Han for håpe på at ingen går ut med hans navn…

 • Tor Anders Engen

  Underlig at media ikke vil påpeke at de største problemer med slikt er i de områder som er forkjempere for multikulturen?

 • Astraios

  Han bør være forsiktig – og det bør lynsjemobben på FB og Twitter også være.

  I Norge kan en kvinne anklage en mann tilnærmet ustraffet og uten risiko (det var APs justisminister som sørget for at loven ble endret).

  Men en nylig dom i Den Europeiske Menneskerettsdomstolen ga en islandsk mannlig blogger medhold i at han kan rette erstatningsansvar mot en kvinne som anklaget ham som “rapist” da det kokte over for henne. Han fikk ikke medhold på Island – men medhold i EMD.

  Derfor må norsk lov forholde seg til EMD og det er fritt frem for å saksøke noen som retter falske anklager mot en person.

  Og det bør de gjøre – vi skal ikke ha gapestokken tilbake i samfunnet 200 år etter at den ble avskaffet. Det er domstolene og rettsstaten som skal dømme.

  • Jens – alt er på Twitter

   Interessant, kjente ikke til den: https://www.irishtimes.com/news/world/europe/european-court-agrees-with-bloggers-demand-on-rape-comment-1.3282969

   A European court has upheld a blogger’s demand that the Icelandic courts should have properly considered his case for defamation over an Instagram posting of the words “F**k you rapist bastard”.

   The Supreme Court, it found, had erred in finding that the remarks in question were not a statement of fact, but a value judgment.

   Islands høyesterett mente altså at det å kalle noen en voldtektsmann (“rapist”) er en verdivurdering og ikke en påstand om at konkrete fakta er tilfelle.

   Der forsvant Island fra listen over reisemål. Man skal ikke støtte dyriske marerittland gjennomsyret av ondskap og overgrep.

 • Avatar

  Nå angriper jo alle alle. Ormebolet Tv2 ser ut til å sette igang en orme-ball. De tror folket er interessert. Hehe.