Tanker fra en mormor til generasjonene etter meg

Foto: Frank May / NTB scanpix

Refleksjon: Hva kan jeg gjøre for å få et bedre liv?

Dette tenker mange av oss. Også de av oss som i dag ville fått betegnelsen Løvetannbarn.

Da min far, født 1917, var 14 år var han voksen. Han var eldst i søskenflokken på seks, flyttet hjemmefra og tok seg betalt arbeid. Etterhvert fullførte han også agronomutdanning i tillegg til jobb.

Min generasjons mødre fikk færre barn, gikk ut i arbeid, og hjalp til med å løfte familien ut av fattigdom. Stoltheten skinte i ansiktene deres da de fikk nøkkel til leilighet de eide etter å ha spart i lang tid. Dette er lærdom, og stolthet, jeg tok med meg, og har gitt videre. Derfor undrer jeg i den polariserte innvandringsdebatten – hvor millioner blir til milliarder – når er nok nok?

Når forstår politikerne og aktivister, at det er på tide å tenke nytt? Kanskje et blikk på historien kan hjelpe? Nok er nok nå! Jeg er lei av at mine skattepenger pøses inn i feilslåtte prosjekter. Etter å ha bodd 3 år i Hellas, opplevde jeg hvilke utfordringer enkeltmennesker kan få når storsamfunnet sliter på mange plan. Kanskje noen kan starte en kampanje med emneknaggen nokernok?

Sikkert politisk ukorrekt, men kjærlige og gode tanker fra en mormor til generasjonene etter meg.


Publisert: Nov 19, 2017 @ 4:36 pm


Takk for at du leser Resett. For å kunne fortsette å produsere kvalitetsmateriale avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

The following two tabs change content below.

Marit Brænd

Mormor

Latest posts by Marit Brænd (see all)

 • bitten

  For venstresiden er nok denne faktaorienteringen ” politisk ukorrekt ”
  Ja jeg er lei av at mine skattepenger , skal pøses ut på bistandsprosjekter i bistandsland
  uten mål og mening , og på hele verdens økonomiske immigranter i verden som er her .

  Min farmor var med på å bygge opp landet med ett blodslitt , der hun jobbet 3 shift på
  lilleborg såpefabrikk der hun jobbet til hun 70 år , hva hadde hun igjen for dette da.
  Etter å ha vært vært nøktern i hele sitt liv , betalt ned en bolig , så fikk hun formueskatt ,
  der hun ble nesten skattet fordervet , hun ble trekt ganske så mye på skatten .
  Så derfor er det meget harmelig ,at økonomiske immiigranter kommer til et fult dekket
  bord , når det gjelder gratis bolig +++ uten å røre en finger for slike gratis goder ,
  JA i min farmor sin generasjon så fikk man ofte bare et barn , siden man måtte fort ut i jobb
  for å forsørge familien sin , det var ikke slike støtteordninger som det er i dag ,

  JA dette polarisering og segregering samfunnet , koster enormt mange milliarder på
  milliarder av kr , som blir belastet felleskassa vår for harde livet .
  Så er det kraftig bittert for alle eldre som har bygget opp landet vårt i fra grunnen av ,
  når man ser på folk i fra den 3 verden , bryter mer og mer dette samfunnet vårt .

  • Astraios

   Min mormor mistet sin mann i tyveårene – en katastrofe i et samfunn som ikke tok vare på enker. Hun fostret opp 4 barn ved å spinke, spare og klare seg på lite. Og svigerfar og svigermor var rike – men kynisk og egoistiske nok til ikke å støtte henne eller sine barnebarn.

   Og i dag forlanger de samme kvinnene at de skal hoppe rett i en direktørstilling – rett fra skolebenken.

 • Buster Best

  Ja, nok er nok for veldig lenge siden.

 • Triturus cristatus

  Glimrende!

  De unge i dag, med hvilket jeg mener folk langt opp i 40-årene, tar rikdommen for gitt, og forestiller seg nok også, uten en gang å tenke over saken, at den vil vare evig.

  Grunnsteinen i vår velstand, oljevirksomheten, læres de unge opp til å se på som noe syndefullt og uønsket. Få har tanker om hva vi skal leve av i fremtiden.

  Men én dag tar rikdommen slutt, og dit kan vi vel komme fortere enn vi aner med den uvettige politikken som føres. Når det skjer, vil Norges demografiske sammensetning være kraftig og irreversibelt endret. Hva vil skje når virkeligheten innhenter oss, og vi sitter her i den lille steinrøysen vår sammen med all verdens fremmede folkeslag, og skal bli enige om hvordan stadig knappere goder skal fordeles?

  To gamle ordtak virker relevante:

  1) Én generasjon bygger opp, den neste vedlikeholder, og den neste deretter bryter ned.

  2) Harde tider skaper sterke menn. Sterke menn skaper gode tider. Gode tider skaper svake menn. Svake menn skaper harde tider…

  • heimevernet

   Ok, men mennesker på langt mer enn 50 år er med på å rive Norge. Rivningsprosjektet har dessuten pågått i lang tid.

 • en

  Vi må faktisk begynne å tenke nytt, det har vårt nok lenge nå, og vi kan i hvertfall ikke forkrafte den bølgen som kommer.

  BND-Presidenten Bruno Kahl, som er tysklands etterrettningsasjef, advarer tyske politikere om at det er en milliard flyktninger på vei fra Afrika til Europa.

  I et foredrag han hold i Hanns-Seidel-Stiftung i München, påpekte han videre at det ikke nyttet å pøse på med mer utviklingshjelp heller, for det første forsvant mesteparten av pengene i korrupsjon, for det andre så ville det at befolkningen fikk bedre kår, bare føre til at flere fikk råd til å bryte opp, og reise til Europa for å søke asyl.

  BND-Präsident warnt vor einer Milliarde Flüchtlingen
  16. November 2017
  Wirtschaftshilfe für Afrika verringert nicht Flüchtlingsströme, sondern vergrößert diese

  https://www.journalistenwatch.com/2017/11/16/bnd-praesident-warnt-vor-einer-milliarde-fluechtlingen/

 • LarsFlakstad

  Godt sagt ! Ja nok er nok , det har vært mer enn nok for lenge siden .

 • Gothminister

  Skal man si som venstresiden sier, det går seg til skal vi se. Noe vi vet det ikke gjør. I Norge tar de unge og mange godt voksne som burde vite bedre. Det som en selvfølge at Norge forblir rike og vår velferd med de goder som følger. Aldri vil stoppe. Norge er et paradis for dem som ønsker og hoppe av og lene seg tilbake. Klage litt over det vi kaller psykiske plager, eller andre velferdsfenomener vi finner og kalle syk. I en annen verden hadde man ikke hatt tid til slik syting. Men her i Norge står man i kø for å syte og det mangler ikke på oppmerksomhet av godhet som igjen forsterker opp sytingen. Mange av de samme folka ønsker og ta inn så mange som mulig av så kalte asyl og flyktninger. For vi må jo hjelpe dem og penger har vi nok av. Skrikes det fra de naive som selv ofte er en belasting for samfunnet økonomisk. De samme folka vil også skrike om miljøet. Få lagt ned oljeproduksjonen, ikke let etter nye felt skrikes det. Uten en tanke om hvor vi skal hente inn penger slik at velferden som de tar forgitt skal overleve. Man nå jo undre seg over hva som faktisk har gått så forferdelig galt med så mange nordmenn. Det må jo ha noe med at vi har det alt for trygt her i landet, til nå.

 • Astraios

  Godt sagt – og fra en flott generasjon som ofret alt og klarte seg med lite.

  Flotte kvinner. Ingen vaskemaskin, ingen oppvaskmaskin, ikke innlagt varmt vann, sårbare for sykdom og usikker om inntekten kom neste måned. De sydde klær, saftet, syltet og laget mat fra grunnen av – og uten å klage.

  Og hardtarbeidende hardføre menn som bygget industri, veier og jernbane og la forholdene til rette for frihet og demokrati (og nå er de samme menn uglesett av kravstore feministiske kvinner).

  Utakk er verdens lønn – men bare vent. Festen er en gang over.

 • Jon H

  Bra skrevet, gode tanker, støtter dette. Alt for mange tar gode kår, velferdsstaten, et sosialt sikkerhetsnett, vår frihet, demokrati, likestilling, humanistisk orienterte verdier og normer og tryggheten vi har i Norge for gitt. Vi kan ikke det. Dette er alt sammen noe som generasjonene før har kjempet frem og møysommelig bygget opp. Det er opp til oss og fremtidige generasjoner å hegne om, forsvare og videreforedle og forbedre. Men det som skjer er jo i stor grad det motsatte – vi er i ferd å desimere og bryte ned alt det som er bygget opp. Husk også at mennesker som kommer fra radikalt annerledes ikke-vestlige kulturer har med seg fundamentalt andre holdninger og tenkemåter enn vi har, og ingen blir norsk bare av å bosette seg i Norge. Spesielt ikke når våre myndigheter og politikere satser på ‘multikultur’ og verdirelativisme og ikke vil stille krav til de som får opphold her i landet. De får leve livene sine akkurat som i hjemlandet, og selv om milliarder av skattepengene våre brukes på ‘integrering’ og ‘brobygging’ osv. så ser vi lite av det i praksis. Det er heller Norge som tilpasses innvandrerne og deres mange ønsker, krav og behov enn motsatt – at innvandrere tilpasser seg og innordner seg våre verdier og normer. Vår kultur, våre verdier og normer kommer stadig sterkere press – sammen med velferdsordningene, det sosiale sikkerhetsnett, tryggheten og fellesskapsverdiene. Dette må ta slutt. Vi må snu før det er for sent.