EU-kommisjonen forsvarer utvannet visjon for eurosonen

Eurosonens leder Jeroen Dijsselbloem på en pressekonferanse mandag. Foto: Olivier Matthys / AP / NTB scanpix

Reformplanens mest konkrete forslag er også de minst ambisiøse, skriver det franske nyhetsbyrået AFP.

Blant annet foreslås det at eurosonens stabilitetsfond ESM gjøres permanent slik at det kan fungere som en europeisk versjon av Det internasjonale pengefondet (IMF). I tillegg vil EU-kommisjonen at det utnevnes en egen økonomi- og finansminister og at eurosonen får et eget budsjett for å sikre eurolandene i dårlige tider.

Forslagene var i utgangspunktet ment å være en slagkraftig plan som svar på brexit, men de er nå utvannet som følge av sterk uenighet blant EU-landene om hvordan den økonomiske integrasjonen i EU bør arte seg i framtiden

De bærer også preg av at Tyskland fortsatt står uten en ny regjering etter valget i september, noe som skaper usikkerhet om hvorvidt tyskerne i det hele tatt vil støtte reformene.

EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker presenterer likevel forslagene som et vannskille.

– Etter år med krise er det nå tid for å ta Europas framtid i våre egne hender. Det finnes ikke noe bedre tidspunkt for å reparere taket enn på en solskinnsdag, skriver han i en pressemelding.

Klart for debatt

Meningen er at forslagene skal inspirere til diskusjon når EU holder toppmøte om euroens framtid 15. desember. Deretter er planen å følge opp med vedtak under EU-landenes toppmøte i juni neste år. Men det er først i 2019 at forslagene ventes å bli omgjort til konkret politikk.

Ifølge EU-kommisjonen skal de sikre «enighet, effektivitet og demokratisk ansvarlighet» i EUs valutaunion innen 2025.

Hvor mye tid som vil bli brukt til å diskutere reformplanen under EU-toppmøtet om en drøy uke, er imidlertid høyst usikkert. I stedet er det ventet at spørsmålet om Storbritannias utmelding fra EU vil overskygge alle andre saker.

Mange rykter

På forhånd har det versert en rekke rykter om hvilke forslag som ville bli lagt på bordet onsdag, og EU har måttet rykke ut for å dempe spekulasjoner i blant annet tysk presse.

Reformforslagene blir lagt fram etter at Frankrikes president Emmanuel Macron tidligere i år tok til orde for en langt mer omfattende økonomisk integrasjon av eurolandene, noe ikke minst kriserammede grekere har støttet opp om.

I september holdt dessuten Juncker en tale der han i likhet med Macron tok til orde for at EU må få på plass et dypere økonomisk samarbeid. Her framholdt han blant annet at alle EU-land bør ha euroen som valuta.

NTB-AFP-TT

(©NTB)


Publisert: Dec 6, 2017 @ 5:52 pm


Takk for at du leser Resett. For å kunne fortsette å produsere kvalitetsmateriale avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

The following two tabs change content below.
 • bitten

  EU kommisjoner Juncker ytrer etter et år med kriser ser han positivt på Europas fremtid ,
  dette taket som han snakker om som han vil reparere som har gått i stykker .
  Dette EU taket har slått sprekker for godt for min egen del , alltid
  og dette EU Brussel taket vil aldri repareres noen gang igjen .

  Dette her må da være en stor ironi som der EU – kommisjonen ytrer om ,
  den demokratiske ansvarligheten i EUs valutaunion innen 2025 .
  EU nede i Brussel har ingenting med demokratisk ansvarlighet,
  på noen som helst slags måte som jeg ser det i fra min side .
  Brussel er kun en stor udemokratisk illusjon der ansvarlighet og demokratiske virkemidler ,
  er rett og slett totalt helt fraværende av dimisjoner som aldri vil eksistere der noen gang .

 • Tor Anders Engen

  Det er ikke lenge siden nazi-kollaboratører George Soros var inneom EU. Vil tro at det er mer penger i lommene til EU byråkratene og EU politikerne som gir dem håp om et lykkelig EU fremtid. Selv om det er daglig bråk utført av de multikulturelle, fordi dem ikke får viljen sin.

 • DeepGlacier

  Fantasiene og luftslottene fortsetter i Brüssel!

  Håper virkelig Macaron og Drunker tvinger gjennom at alle EU-land må ha euro som valuta. For da er det nok ingen andre land som vil komme til å ta en rask exit. Eller?

  Og til de landene som håper at sterkere tilknytning til EU vil bety mer penger i kassen for dem: Når multikulturen går sin gang er det få EU land som vil ha noe mer penger igjen enn å prøve å sørge for at de mange og sinte nye innbyggerne får velferdspengene de har krav på slik at de ikke antenner sine egne nabolag eller renner over til de bedrestilte nabolagene.

  Det som blir til overs må brukes på sikkerhetstiltak mot de sinte nybyggerne.