Jerusalem er jødenes hovedstad

Gamlebyen i Jerusalem. Foto: REUTERS/Ammar Awad

Det er ingen måte å få palestinere og jøder til å bli enige om en permanent løsning på grensespørsmålene rundt Israel. Begge grupper ser seg selv som offer, og det er et nullsumspill. Så denne konflikten avgjøres med makt – til enhver tid.

Men «ingen» innrømmer det og «alle» fordømmer Trumps beslutning om å anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad.

Men kanskje han gjorde helt rett. For nå er det sagt hva dette dreier seg om. Muslimene har tross alt Mekka, og de kristne har diverse steder her og der i tillegg til Roma. Som religiøse grupper klarer de seg godt uten like krav til Jerusalem.

Israel har kommet for å bli. Og Jerusalem var jødenes første (og eneste) helligdom. Let’s face it and move on.


Publisert: Dec 7, 2017 @ 9:42 pm


Takk for at du leser Resett. For å kunne fortsette å produsere kvalitetsmateriale avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

The following two tabs change content below.
 • AugustPetersen

  Leeenge før Mohammad fant opp Islam til egen seksuell og økonomisk vinning: https://en.wikipedia.org/wiki/Solomon%27s_Temple

 • Lur Ing

  Helt riktig, så tenker jeg også, det handler om et krigsbytte Som ikke islam vil gi fra seg. De har ikke rett på det. Det handler om makt og islam kan ikke kompromisse. Analfabeter jages opp til forsvar med vold og død for å få islam til å seire en dum kamp som ikke er logisk.

 • Dagfinn Hagen

  Professor Mordechai Kedar om spesiellt Islam sitt forhold til Jerusalem gjennom tidene, og deres Al Aqsa i Jerusalem som egentlig lå i Arabia:
  https://www.israelnationalnews.com/Articles/Article.aspx/15953

 • Hermann

  “Så denne konflikten avgjøres med makt – til enhver tid.”

  Enig i den.

  Makpela-hulen et av de helligste stedene i Jødedommen, er et godt eksempel på hvordan tilgangsrettigheter har blitt avgjort med makt. I 600 år var jødene utestengt av muslimene fra å få tilgang til de sentrale delene. Først etter at Israel vant seksdagerskrigen i 1967 endret maktforholdene seg:

  https://no.wikipedia.org/wiki/Makpela-hulen

 • Arnhild Gjendem

  En gledens dag! Venstresida er sjokkskadet over at noen våger å trosse muslimenes mange trusler om terror, vold og drap om Israel får bestemme hvor de vil ha sin hovedstad! BEFRIENDE å se en som våger! Leve Israel med Jerusalem som hovedstad!

 • Infowarrior

  Muslimene tror at de kan true til seg Jerusalem og land, tiden er inne for å slå tilbake mot denne sinnsyke ideologien.

  • Simon Hansson

   I motsetning til hvordan jødene opptrer? De to forskjellige grupperingene fortjener hverandre. Håper USA og resten av Vesten innser det og lar dem seile sin egen sjø.

   • Infowarrior

    Ser du ikke at det samme skjer i Europa?

 • Simon Hansson

  Trump presterte å kalle Israel for “det beste demokratiet som noen gang har eksistert”. Dette er det samme landet som troner listen over land som mottar utenlandshjelp fra USA. 3,1 milliarder dollar bruker USA årlig på å opprettholde og forsvare denne jødiske etnostaten i Midtøsten (en type stat som forøvrig hvite amerikanere ikke for lov til å ha). I lys av dette, er det tullete å anse denne støtteerklering til Israel som en rent kulturell eller religiøs støtte. Det er mektige interesser inne i bildet. Og Jerusalem er langt ifra jødenes eneste helligdom. Hollywood, Federal Reserve og Manhattan, er også verdt å nevne.

 • Rudolf

  Alle disse argumentene om Jerusalem:

  Bare fordi milliarder jøder, muslimer og kristne alle tror at en imaginær skybert var en slags kosmisk eiendomsmegler.

  • P54

   Og noen tror at Rudolf Reindeer er en kosmisk gaveformidler. At Israel fikk et visst landområde av Gud er virkelighet, at Israel ble delt er også virkelighet….fordi de ikke adlød Gud. Israel brøt avtalen med Gud, men Gud brøt ikke sin. Gud sa at Israel skulle bli spredt over hele jorden, men Han skulle føre dem tilbake. Israel var Guds utvalgte folk, ikke fordi de var bedre enn andre, men fordi de var de mest stivnakkede og stae av alle folkeslag og Gud kunne vise sin storhet på det vanskeligste av alle folkeslag.

   Husk at det var Gud selv som gav menneskeheten forskjellig språk og spredte dem over hele jorden og satte grenser alt etter antallet på Guds barn, Israel. Idag blir man Guds barn ved å ta imot Jesus Kristus som frelser og bli født på ny, enten du er jøde, hedning eller muslim….da kalles du Kristen.

  • Harald

   Milliarder av jøder? Tell en gang til.

 • hanja

  Det har blitt ganske tydelig at dialog ikke er særlig effektivt i det lange løp. Om man snakker seg frem til en skjør avtale så skal det minimalt til før noen av partene bryter dette fordi de føler de ikke kan leve med det. Det er som Lurås skriver slik at Israel forsvinner ikke. Jødene kommer fra dette området og har blitt jaget derfra ( av romerne). Etter at de ble jaget har de prøvd å komme tilbake og holdt sammen som egen folkegruppe. De fortjener å ha landet sitt der det er nå og Jerusalem er deres hovedstad!

 • Artikkelforfatterens siste setning “Let’s face it and move on” er en læresetning mange, også i internasjonal politikk, burde lære seg. Som en liten sidebemerking har jeg lyst til å nevne at Roma som det kristne sentrum opphørte med fallet 476 da Odovaker erobret byen.

  Fra da av gikk tittelen Kristendommens sentrum og forsvarer over til Byzants (Konstantinopel/ Istanbul). Da Byzants falt for den tyrkiske islamiststormen i 1453 var det faktisk Moskva som overtok rollen og ble titulert “Det Tredje Rom”.

  Med gjenfødelsen av det nye Russland og revitalisering av den ortodokse russiske kirken under Putins ledelse fremstår idag Moskva igjen som Kristendommens og den Europeiske sivilisasjons nye sentrum. Det er noe enhver som forsvarer europeisk sivilisasjon bør merke seg:)

 • LasseRon

  Dette har jo vært en sinnsykt bra uke for Trump. Skattereformen vedtatt, innreiseforbudet blir gjort gyldig, og nå dette.
  Tar man med at den illegale innvandringen har falt som en sten vil disse tingene gjøre Trump svært vanskelig å slå i neste presidentvalg.

 • P54

  Helt siden 1950 anerkjente USA Jerusalem som Israels hovedstad og i 1995 ble det lovfestet i USA at ambassaden deres skulle være i Jerusalem. Clinton og Obama var for feige til å iverksette vedtaket og utsatte det hele tiden. Trump tilber ikke Islam og torde å gjøre det presidentene før ham ikke torde. Islam har ingen røtter i Jerusalem annet enn som okkupanter, noe en også nå opplever i andre “kristne” land.

 • Иван Грозный

  Det er grunn til å legge til at Jerusalem ble frigjort av korsfarerne i 1099 ved at størstedelen av byens befolkning ble massakrert. De fleste var nok muslimer, men også jøder og kristne fra østlige kirker led samme skjebne. Muligens kunne dette forsvares med at de alle var å anse som kjettere siden de ikke hørte til den katolske kirken.

 • S. Haugen

  Hamas sier at er alle sluser åpnet i helvete????? Alle slusene har vel vært åpen fra og med muhammeds DØD!

 • Yakero Spail

  Jeg anerkjenner hverken Israel eller Palestina. Det er meg revnende likegyldig hva som skjer med jøder eller muslimer, hvem som vinner eller taper.

 • Иван Грозный

  Språforvirringen om navnet filister, philister, palestiner har sannsynligvis med gresk å gjøre. Gresk var det offisielle språket i de østlige deler av romerriket. Uttalen av den greske bokstaven phi har endret seg fra en aspirert p til en f. På arabisk kalles Palestina Filastin, men arabisk har ikke lyden p.

  En tilsvarende forvirring har oppstått om fønikerne/punere, jf punerkrigene.

 • Hans Hansen

  Godt, vi gratulerer, men hva med Konstantinopel eller Istanbul som de tyrkiske erobrerne døpte byen om til? Den tilhører vel egentlig Hellas og grekerne?!! Røvergods må aldri legitimeres som røvernes eiendom.

  Vel, uansett, det norske folk gratulerer Israel og jødene med at Jerusalem omsider er blitt godkjent som hovedstad i staten Israel.

 • wiwaro

  Vi kan nå telle timene før Tyrkia trer ut av NATO, og vi ser USA ennå mer isolert i Midt Østen unntatt akkurat opp mot Israel. Mens islamistene biter negler og skjerper hatet som aldri før. Men hva har de egentlig å by på etter de siste Intifadaer og Den arabiske våren og Kalifatets nederlag?
  Bare tap og offer over hele linja, overfor en enormt stor og lite befestet ungdomsbefolkning, som ser fordeler i Europa og med vestlig teknologi og utvikling, der mange slektninger alt har funnet sin plass. Like gjerne som å la seg rive med av Brorskapet, kan de finne på å gå mot islamistene og deres nåværende statsledelse.
  Vi er gradvis på vei mot en ytterligere polarisering av allianseforhold med ekstreme motparter som minner mye om forløpet før Første verdenskrig, da alle erklærte krig mot alle og det ottomanske imperium i grunn erklærte krig mot seg sjøl. Det er en tankevekker at Trump lastet ned så mye våpenmakt i sunnienes hovedland, for hva skjer nå fra den kant etter vedtaket hans om Jerusalem?
  Spesielt overraskende er den amerikanske ryggvending til kurderne, vestens mest lojale medspiller i krigen mot Kalifatet, som setter begrepet America First ! i et lite attraktivt lys overfor alle amerikanernes allierte, oss sjøl inkludert med vår store lojalitet til NATO.
  Skal America First! gjelde her også når det passer USA og presidenten best?

 • 7grace

  Du har rett. “Jerusalem er israelernes hovedstad”, skulle det stått.

 • Tor Anders Engen

  Nå er begrepet jøde noe forvirret. Siden en jøde er kun en tro. Men for en jøde sier dem at det er kun en tro og et folk. Noe som er en løgn.

  Men la oss ta oss for “jøder” definert av jødene. Spørreundersøkelse blant “jøder” var at 50-50 trodde på gud eller ikke. Mens 80% av “jøder” mener at dem er guds utvalgte “folk”. Det viser vel at dem har noe problem med virkeligheten, når dem svarer slikt.

 • TanteBlaa

  Filisterne har absolutt ingen ting med dagens palestinere å gjøre. De var et indoeuropeisk folk som bosatte seg i området hvor dagens Gaza ligger. Folket har i dag forsvunnet, og navnet ble satt på området av Keiser Hadrian rundt år 100. Han valgte navnet til jødenes verste fiender gjennom historien for å ydmyke jødene, og for å slette navnet Judea fra kartet. Palestina er navnet på et geografisk område, som Skandinavia. Etter at araberne skjønte at de ikke klarte å utslette jødene ved krig fant de opp dette folket, som et redskap til bruk internasjonalt. Yasser Arafat innrømte i et radioprogram at det ikke fantes en eneste muslimsk palestiner før 1967. De kalte seg for arabere, og benevnelsen palestiner ble faktisk brukt av jødene. Jerusalem Post het tidligere Palestine Post og The Palestine Symphony Orchestra heter i dag Israel Philharmonic Orchestra. Vi ser i dag at Arafats løgn har god grobunn i et jødefiendtlig FN.

  • Ida Hansen

   Da bør du komme opp med noe dokumentasjon bedre enn tilfeldige sitater. Prøv bibelen og Wikipedia. Det står der.

   Er Kanaan også Indoeuropeisk?

   Den Israelske staten er basert på gamle bibelske tekster, og der er Filisterne avkom av Kanaan. En annen av Kams sønner, Misra`im er stamfar til Kashluherne, som igjen Palestinerne stammer fra. (1 krøn 1,12)

   Prøv også å finne ut om hvem som er semitter. Det er en herlig røre… https://no.wikipedia.org/wiki/Semitter

  • Ida Hansen

   Du bruker informasjon fra Store Norske Leksikon og en Artikkel av Religionshistoriker Bente Groth, men den er feil. Hun innrømmer selv at Innen forskningen er man ennå ikke enige om akkurat hvor de kom fra….

   Bibelen derimot sier at Filisterne stammer fra en av Kams sønner, Misra`im som igjen er stamfar til Kashluherne, som igjen Filisterne/Palestinerne stammer fra. (1 krøn 1,12)

   Når du snakker om jødefindelighet tror jeg ofte dette missforstås med Israel kritikk og manglende aksept for Israel som stat. Problemet er at Israel består av 14 stammer og Juda er bare en liten del. Hvor er de andre tretten? Og hvorfor legger Juda stamme beslag på både navnet Israel og også Landet? (1. mos 48,5)

   I bibelen er ofte Judas hus og “Israels hus” i strid med hverandre. Israel er nord landet og “Judas hus” skulle få et område i sør (Jos 14,1)

   Legg også merke til at Israel ble til fordi Jakob som fikk navnet Israel, lurte til seg førstefødselsretten fra sin bror Esau. Han tvang den til seg i bytte mot livsviktig føde. (1.mos 25,32)

   Hele bibelen beskriver et bedrag fra A til Å, og viser hvor galt det går når ikke de rette lederne, eller ånden styrer. kong David ble salvet av Saul fordi menneskene ville ha en synlig konge, og det får de til Sauls bekymring, men bare fordi dem da skal få se hvor galt det går, og likevel bejubles disse “herrens menn”.

   Moses var en morder som måtte flyktte fra Egypt (2. mos 2,12) Josef skulle lede sine brødre men ble på forslag fra Juda solgt til Islamittene for 20 sølvpenger. (1. mos 37,28) Det er en nesten identisk historie som den om Jesus som også skulle lede, og som ble solgt for 30 sølvpenger

   Det blir ikke fred før sannheten bryter frem… Var det ikke det Jesus sa, at sannheten skal frigjøre?

 • Hanne Jensen

  Denne kommentaren skrev jeg til en annen artikkel, men legger den inn her også:
  Jeg kommer nok til å få mange sinte kommentarer og ingen likes, men jeg mener at det som ble gjort mot palestinerne den gangen Israel ble opprettet var urettferdig. Det bodde mindre enn 10% jøder i palestina rundt 1900. Under jødeforfølgelsene i Europa flyktet jødene til palestina. Mange av dem var sionister og ønsket å opprette Israel som jødenes hjem. Jødene drev også terror for å oppnå dette. Palestinerne (de fleste muslimer) protesterte naturlig nok mot alle jødene som kom og det ble voldelige konfrontasjoner. Da jødene utgjorde ca 40 % av befolkningen der, erklærte de å opprette staten Israel på 60-70 % av palestinernes jord. FN godkjente dette med knapt flertall (flere land var fortsatt kolonier da og hadde ikke stemmerett). De arabiske landene gikk da til krig, men tapte. I underkant av en million palestinere flyktet.

  Snu dette rundt og se at akkurat det samme er i ferd med å skje i Europa nå. Men nå er det muslimene som flykter/migrerer hit og som med tid og stunder kan overta dette kontinentet. Og ja, jeg tror noen av dem kan være ganske hevngjerringe. De kan tenke at nå får dere smake deres egen medisin. Nå kan dere få føle det samme som vi følte den gangen.

  Jeg tviler på om det noen gang kommer til å bli fred i palestina. Hverken jødene eller palestinerne (muslimene) kommer til å gi seg. Rent praktisk så mener jeg at jødene burde hatt ett land der, men det er bare det at noen hadde “overtatt hiet” etter at jødene for 2000 år siden ble drevet ut av Jerusalem. Men skal vi i hvert fall forsøke å leve i fred med muslimene i fremtiden, så bør vi kunne innrømme at det som ble gjort mot palestinerne var urettferdig og også gi deres etterkommere en klekkelig erstatning for det som ble gjort. Det kan sammenlignes med at det offentlige eksproprierer huset ditt fordi det vil gi samfunnet ett gode. Man kan aksepptere det, bare det man får i erstatning er godt nok.