LO-topper fredet Støre valgnatten

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Allerede valgnatten ble LO-lederen og Fellesforbundets leder enige om å slå ring om Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Det bekrefter de to LO-toppene overfor VG. Og i god tid før sentralstyremøtet i Ap dagen etter valget, var også Fagforbundets leder med på alliansen. Samtlige tre sitter i sentralstyret, der evalueringen av valgkampen var tema.

– Valgresultatet var triste greier. Mange sto klare til å kaste ved på bålet. Derfor var det viktig å være tydelige på at Jonas er den rette til å lede Ap, sier Fellesforbundets leder Jørn Eggum til avisen. Fellesforbundet er LOs største i privat sektor.

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen bekrefter at det allerede valgnatten ble tatt grep:

– Jeg sa allerede valgkvelden at persondebatt ikke var et tema, fordi jeg hele tiden har ment at Jonas Gahr Støre er rett person til å lede Ap, sier han til VG.

Lederen av LOs største forbund, Fagforbundets Mette Nord, sier at hun ikke deltok på samtalene valgnatten, men bekrefter at de dagen etter valget ble enige om en felles forståelse der det ikke skulle plasseres skyld:

– Det ble tidlig klart at vi hadde en felles forståelse om at det var behov for en grundig evaluering av det dårlige valgresultatet og at vi ikke ønsket å plassere skyld bare timer etter valgdagen, sier hun.

Samtidig er det mange i fagbevegelsen som mener at Støre er for langt unna grasrota og «gutta på gølvet». Vurderingen skal ifølge avisen være at han får en ny mulighet under kommunevalget i 2019. Så er spørsmålet om noen av nestlederne – Trond Giske eller Hadia Tajik – er aktuelle til eventuelt å overta med LO i ryggen.

Flere kilder VG har vært i kontakt med peker derimot på byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen, som en aktuell kandidat dersom Ap skulle trenge en ny leder.

(©NTB)


Publisert: Dec 6, 2017 @ 9:46 pm


Takk for at du leser Resett. For å kunne fortsette å produsere kvalitetsmateriale avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

The following two tabs change content below.
 • Avatar

  Ap hadde tapt enten med eller uten Jonas.

 • Murvegg

  Raymond Johansen, han vil vel heller flytte inn i kongehuset. Kong Raymond I av Norge.

 • Roald Bentzen

  Pest eller kolera – Kalif Johansen kunne vel passe godt inn som leder for Ap – Da blir nok resultatet som i hans eget kalifat!

 • tomnico

  Det gjorde ikke det store utslaget på valgresultatet hva LO mener, da bare 2 av 5 LO-medlemmer stemte på AP.

 • StemmerBlankt

  Det blir skummelt for landet om Ap velger Johansen som leder, og han skulle bli statsminister.
  Han kommer fra Sv, og vi ser på politikken i Oslo at den er både diktatorisk og nær kommunistisk.
  Om et valg av Johansen til partileder fører til ytterligere nedgang for Ap er det greit, men det blir en gambling med for høy innsats til at jeg ønsker at de velger han.

 • Torgunn

  Hele ledelsen i Ap burde vært skiftet ut med en gang etter valgnederlaget 2017.
  Det er vanlig at politikere overlater roret til andre når de selv ikke har oppslutning.
  Her er det personer som klamrer seg til makten, og bruker sine posisjoner til alt annet enn å arbeide for Norges beste. Har LO fått gode nok ledere selv?

  • Reidar S

   Helt uenig.

   Den nåværende ledelse? av AP er den sikreste måten å fjerne partiet både fra makt og folk.