Sverige får tilbake steinalderøks i Oslo

Denne måneden vil Norge overrekke en svensk steinalderøks til ambassadør Axel Wernhoff under en seremoni i Oslo. Her er Wernhoff fotografert på Slottet da han ble mottatt av kong Harald i høytidelig audiens i 2014 som Sveriges nye ambassadør til Norge. Foto: Christian Lagaard / Det kongelige hoff / NTB scanpix

Denne måneden vil Norge overrekke en svensk steinalderøks til landets ambassadør under en seremoni i Oslo.

Det var en nordmann som hadde kjøpt øksen på en svensk nettauksjon. Mannen samlet på gamle gjenstander og ble først dømt for overtredelse av kulturminneloven i Larvik tingrett i fjor sommer. Saken ble anket til Agder lagmannsrett og ble til slutt avgjort i Høyesterett i sommer.

Ifølge dommen på to ukers fengsel fremgår det at mannen over en periode på seks år, ved hjelp av metalldetektor, hadde funnet og beholdt et antall kulturminner fra oldtid og middelalder. Øksa ble funnet hjemme hos ham.

Ifølge TT er dette den første rettssaken som prøver EUs nye returdirektiv, som også omfatter EØS-land, der land pålegges å tilbakeføre kulturgjenstander til hverandre.

– Direktivet er innført etter IS’ plyndringer i Syria og Irak som førte til at FN påpekte risiko for at gjenstander blir utført for å finansiere terrorisme, sier Riksantikvarieämbetets pressetalsmann Emil Schönberger.

Det har igjen ført til at de nordiske landene har slått seg sammen for å kartlegge utførsel og salg at det enkelte lands kulturminnegjenstander over landegrensene. Tilsynsmyndigheten håper at den norske dommen kan ha en avskrekkende effekt.

Onsdag 13. desember mottar ambassadør Axel Wernhoff øksen under en seremoni i Oslo.

NTB-TT
(©NTB)


Publisert: Dec 6, 2017 @ 9:14 am


Takk for at du leser Resett. For å kunne fortsette å produsere kvalitetsmateriale avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

The following two tabs change content below.