Trump mener Jerusalem-erklæring vil bidra til fred

Donald Trump skal onsdag kunngjøre om USA vil anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad. Presidenten mener kunngjøringen kommer på overtid. AP Photo/Carolyn Kaster

I sin tale i Det hvite hus manet Trump til en «ny tilnærming» i konflikten mellom Israel og palestinerne.

– Etter over 20 år med utsettelser er vi ikke nærmere en varig fredsavtale mellom Israel og palestinerne. Det ville være dårskap å anta at det å gjenta den samme oppskriften nå, vil gi et annerledes eller bedre resultat. Derfor har jeg bestemt at det er på tide å offisielt anerkjenne Jerusalem, sa presidenten.

– Dette er intet mer eller mindre enn en anerkjennelse av virkeligheten. Det er det rette å gjøre, og noe som måtte gjøre, sa han.

Trump kunngjorde også at USAs ambassade skal flyttes fra Tel Aviv, noe Trump lovet allerede i valgkampen.

– Jeg har bedt utenriksdepartementet om å begynne prosessen med å flytte ambassaden til Jerusalem, sier Trump.

Støtter tostatsløsning

Trump sier USA støtter en fredsavtale med en tostatsløsning for Israel og Palestina. Palestinerne ønsker Øst-Jerusalem som hovedstad for en framtidig palestinsk stat, og USA og det øvrige verdenssamfunnets holdning har vært at Jerusalems status må avgjøres gjennom fredsforhandlinger.

– Vi vil ha en ha en avtale som er akseptabel for begge sider, sa Trump under talen i Det hvite hus.

Advarsler

Israel okkuperte Øst-Jerusalem i 1967, har senere annektert området og gjør krav på Jerusalem som sin «evige og udelelige hovedstad». FNs sikkerhetsråd har gjentatte ganger krevd tilbaketrekning fra de okkuperte områdene. Ettersom Jerusalem ikke er anerkjent som Israels hovedstad, har verdens land valgt å ha sine ambassader i Tel Aviv.

I forkant av avgjørelsen har verdenssamfunnet uttrykt stor bekymring, og flere har advart USA mot å anerkjenne Jerusalem som landets hovedstad.

Blant dem er Norge, EU, Kina og pave Frans. Men det er i muslimske land at beslutningen har provosert aller mest. Både Saudi-Arabia, Egypt, Jordan, Syria og Iran er blant landene som advarer USA om konsekvensene.

Ber om toleranse

I talen ba Trump om at ro, forståelse og toleranse over beslutningen om å anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad, kommer til syne i Midtøsten.

Videre kalte han Israel for «et av verdens mest fremgangsrike demokratier».

NTB-AFP

(©NTB)


Publisert: Dec 7, 2017 @ 8:23 am


Takk for at du leser Resett. For å kunne fortsette å produsere kvalitetsmateriale avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

The following two tabs change content below.
 • oliver

  Når man ser tilbake på flere 10-år med forhandlinger mellom palestinere og israelere, mange terroraksjoner, utallige intifadaer og kriger, og likevel ikke kommet av flekken, kan det være at Trump har et poeng?

 • Lur Ing

  Nå blir det liv i vepsebolet som kalles Midtøsten.

  • Avatar

   Hehe. ja nå har noen pirket borti med et kosteskaft igjen.

  • LasseRon

   Kan det bli verre?

 • Tor Dahl

  Norske politikere kritiserer Trump og USA….

  USA må vel anerkjenne hvem de vil på fritt grunnlag.

  Norge anerkjenner både den ene og den andre – på fritt grunnlag.

  Det er vel et prinsipp i en demokratisk verden at hver stat bestemmer for seg selv??
  (Om man ikke er knyttet til EU da…)

 • W.Kirkehøyden

  GOD BLESS DONALD TRUMP: En stor dag for oss alle norske venner av Israel.

  • Frankie

   Du er ikke bekymret for et backlash?

   • Chou Zi

    Burde vi være bekymret for det?

    • Frankie

     Tja. Vanskelig å si. Er ikke sikkert dette vil falle i god jord hos deres semittiske søskenbarn som dere grenser til.

     • Chou Zi

      Enn dere her på berget som er så grenseløs naiv at dere har dem midt i blant dere.

     • Frankie

      Ja vi har vært under en ekstremt skadelig internasjonal innflytelse som har brakt disse inn blant oss. Heldigvis er folket i ferd med å våkne.

 • P54

  Venstrevridde media gjør ikke annet enn å henge ut Trump og glorifisere kriminelle Clintons og Obama, men Trump gjør ikke knefall for Islam som de andre. Etter at det ble vedtatt i 1996 tør endelig en president å gjennomføre vedtaket, de andre var for feige og la seg flate for Islam. Slik Norge gjør og gir pengestøtte til Hamas, bruker millioner på Krekar og moskeer i Norge. Norge trenger en Trump som tør å trosse politisk korrekthet, hylekoret fra venstresiden og islamistene. Se bare hvor Erdogan raser nå.

  • Trump troller sine fiender slik at de spiser seg selv. Til nå har det vært er fornøyelig skue.

  • Mixed Bag

   100% enig.

 • tore

  Hamas venner i Norge; Jonas og Audun ble selvfølgelig forarget, i seg selv en grunn til å være fornøyd over Trumps beslutning. https://www.nrk.no/urix/hamas_-_-trump-apner-helvetes-porter-1.13812400

  • May-Liss Day Johannessen

   Selvfølgelig ble de forarget. For hvilke kampsaker skal AUF ledelsen samt moderpartiet presentere for ungdommene. Løgnen trenger en ytre fiende for å virke troverdig.

 • Ryddegutt

  NTB:
  “Israel okkuperte Øst-Jerusalem i 1967, har senere annektert området og gjør krav på Jerusalem som sin «evige og udelelige hovedstad».”

  Virkelig? Historiefortellingen fra NTB ville ha strøket på en historieprøve på barneskolen.

  At Jerusalem hører under Israel i dag er et resultat av at Israel ble angrepet først i 1948 under den arabiske-Israelske krigen og senere i 1967 under 6-dagers krigen.

  Jerusalem har aldri vært hovedstad i et land som heter “Palestina”. Fram til 1967 var Øst-Jerusalem okupert av Jordan.

  Propagandaen fra idiot-jornalistene i NTB er verre enn det Pravda presterte.

  Og Trump har rett, “Palestina” lever i dag fett på pengestrømmen fra Vesten og ønsker å opprettholde status quo. Deres arabiske brødre betaler ikke fem øre til den vanlige befolkningen, de gir kun penger til palestinske terroristene.

  Når Israel nå får verdens sterkeste våpenmakt og største økonomi på sin side så blir det litt smått å “true” med vanlige hysterisk opprør av skrikenede arabere.

  Kortene er delt ut på nytt og denne gangen på det eneste språket Israels naboer respekterer, altså makt…

 • Gjermund Hougen

  At venstresiden støtter Palestinere er vel ikke noe rart, det er jo muslimer!

 • Trump har fem barn.

  Fire av disse er enten gift med, eller er sammen med jødiske partnere.

  Den femte er bare elleve år, så han er unntaket….foreløpig.

  Ivanka, Donalds øyensten, har konvertert til jødedommen og giftet seg i en jødisk seremoni.

  Alle Donalds barnebarn ser altså ut til å bli jøder.

  • Islams Nemesis.

   Poenget er?

   • F M

    Blind?

 • Infowarrior

  Det her var noe annet enn fjaset til Obama og PK-Eliten i Europa.

 • Frankie

  Hmmm. Dette kan bli interessant.

 • Nordboer

  Trump skjelver nok i buksene nå… får norsk israelhatende LO imot seg. Og hele rekka med venstreraddisser. hahahahaha…..jeg tror jeg ler meg ihjel……

 • Vaporeonix

  Tja,- observerer en utbredt frykt for at «noen» jages ut fra hulen og kunne tenkes å finne på noe som ikke er pent. Hvor blir det av troen på videre «dialog», eller for å si det slik,- nå er «Trumphen» spilt ut,- og er det da gitt at vi får et såkalt forventet resultat med uforsonlighet og vold? Vi må da kunne ha tillit til at det å anerkjenne jødenes religiøse tilhørighet til den viktigste byen i deres historie blir møtt uten vold, og at videre samtaler rundt fred i regionen kan foregå på hadde jeg nærsagt sagt,- på fredelig vis.

 • Mixed Bag

  Alt klart for at Nobelkomteen kan utnevne Hamas som vinner i 2018. La Mossad bruke samme Plutonium “trikset” som de gav Arafat.

 • May-Liss Day Johannessen

  Tror Trump har rett. Er det noe palestinske ledere (arabere) forstår er det et tydelig språk som passerer dem i aktørrollen i stedet for offerrollen. Trump har nok gitt tydelige signaler til palestinske ledere, og stilt forventninger til dem.