Utestengelsen fra OL er en krigserklæring mot Russland og gjør vinterlekene til en sportslig parodi

Foto: REUTERS/Maxim Shemetov

Den internasjonale olympiske komité har vedtatt at Russland ikke skal få delta ved Vinter-OL i Pyeongchang. Russiske idrettsutøvere som overfor en internasjonal komité kan bevise at de ikke har brukt doping, skal kunne delta, men ikke under russisk flagg og uten et russisk støtteapparat. Dette kan ikke betegnes som noe annet enn en krigserklæring.

Doping i idretten er et globalt problem. Russiske idrettsutøvere har utvilsomt brukt doping, men det har idrettsutøvere fra tilnærmet alle andre land på kloden også gjort. Når det såkalte verdenssamfunnet med USA i spissen nå bruker en frynsete russisk idrettsfunksjonær, som idag lever i eksil i USA, og dennes røverhistorier om innbrudd, forbyttede dopingprøver og hemmelige dopinglaboratorier til å tegne et bilde av russisk idrett som styrt av hemmelige tjenester og gjennomsyret av doping, viser det hvordan idretten brukes i et skittent politisk spill.

Ved sin beslutning om å utestenge Russland fra Vinter-OL har USA og Vesten, som er de som har drevet frem denne beslutningen, ikke bare erklært krig mot den russiske staten, men også mot vanlige russere.

Et stort antall russiske idrettsutøvere vil få sin idrettskarriere ødelagt som en følge av beslutningen om å utestenge Russland fra Vinter-OL. Å utøve toppidrett samtidig som deres eget land mobbes og de selv nektes et nasjonalt støtteapparat vil for mange neppe være mulig eller noe de ønsker å være med på. Russiske idrettsutøvere har knapt heller noen grunn til å ha tiltro til komiteen som skal avgjøre hvilke av dem som har brukt doping. Men når det såkalte verdenssamfunnet på denne måten kan ødelegge karrieren til et stort antall russiske idrettsutøvere fordi de tilhører ”feil” nasjon, betyr det at russere også i andre sammenhenger risikerer å bli rettsløse, for eksempel ved at russiske selskaper får sine eiendommer i utlandet beslaglagt eller russiske turister trakasseres.

At de nå angripes som folk er både den russiske ledelsen og vanlige russere klar over. At det vil komme russiske svar på utestengningen av Russland fra Vinter-OL er det neppe grunn til å tvile på.

Beslutningen om å utestenge Russland fra Vinter-OL vil fjerne hva russerne fremdeles måtte ha av illusjoner om at det er mulig å samarbeide med Vesten, og at Vesten vil være villig til kompromisser dersom Russland selv gjør innrømmelser. Når vestlige land opptrer så aggressivt som de nå gjør, viser det at innrømmelser fra russisk side bare vil utløse nye vestlige krav.

Uavhengig av hva landet gjør eller ikke gjør vil Russland bli utsatt for sanksjoner og provokasjoner fra Vesten, slik vil de fleste russere oppfatte beslutningen om å utestenge Russland fra Vinter-OL.

For den olympiske idé og internasjonal idrett er beslutningen om å utestenge Russland fra Vinter-OL en katastrofe. Når idretten til de grader politiseres at et stort idrettsland og flere titalls toppidrettsutøvere utestenges, blir den type fredelig kappestrid på tvers av landegrensene idretten representerer ikke lenger mulig.

Et OL uten russisk deltakelse blir dessuten en parodi, slik at medaljevinnerne i Pyeongchang nærmest vil måtte skamme seg over medaljene sine.

 

(Dette er en forkortet utgave av en innlegg som først ble publisert på Kaleidoskop.)


Publisert: Dec 6, 2017 @ 2:04 pm


Takk for at du leser Resett. For å kunne fortsette å produsere kvalitetsmateriale avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

The following two tabs change content below.

Bjørn Nistad

Doktor i russisk historie
 • 100 % norsk

  tommel opp 🙂

 • Tor Dahl

  Å utestenge alle russiske idrettsutøvere, både uskyldige eller uskyldige, fordi de tilhører samme nasjon!

  Det blir som om man skulle utestenge alle idrettsutøvere fordi de hadde en bestemt hudfarge.

  Dette blir en form for idretts-rasisme der nasjonal tilhørighet er kriterium for utestengelse av uskyldige utøvere.

  • revenskrev

   Rett skal være rett; Russland og før det i enda større grad, Sovjetunionen, har utvilsomt drevet med systematisk juks. Så beslutningen er ikke så irrasjonell som du maler den som. Derimot er det en type kollektiv straff som ikke engang ble gjort under den kalde krigen da øst-europeiske (og amerikanske) kvinnelige idrettsutøvere innen kraftsporter lignet mer på menn. Tviler ikke et sekund på at beslutningen om utestengelse også er gjort av andre hensyn enn ønsket om en ren mer rettferdig sport. Det fortoner seg å være like populært å hate Russland nå som under den kalde krigen.

   • Tor Dahl

    IOC sin historikk med tildeling av OL til Russland – er vel verd en gransking.
    IOC er en korrupt organisasjon der mange av medlemmene lar sine stemmer kjøpes – for den som betaler.

    De er helt uten legitimitet – også i denne saken.

    At Norge greide å si nei til OL 2022 – var et under!

    VG sitt negative oppslag dagen før Høyre skulle gjøre sitt vedtak – ble nok utslagsgivende.

    Russland er blitt vestlige politikere (ikke folk i sin alminnelighet) og press sitt hatobjekt nummer 1.

    Det finnes liksom ikke grense for hvilke tvilsomme motiver som kan tillegges Russland og Putin.

    • BarePer

     Ikke glem FIFA, akkurat samme ulla, jeg bare nevner det.

 • invernes

  Ja dette strider mot alt som man forbinder med OL , at noen russere er tatt for doping skal ramme landet og folket er uhørt, i så fall burde Norge -Finland -Spania og ja egentlig de fleste land utestenges.
  OL fremmer her hat noe som er et totalt brudd på hva meningen en gang var med dette , personlig vil jeg boikotte OL .

 • Breidablikk

  Får håpe at Russland ikke sender en eneste sportsmann til olympiaden. Så får de “rene” nordmenn kose seg med asmamedisinen i fred, uten noen av de viktigste konkurrentene!

  • BarePer

   Godt poeng, håper det skjer!

 • NilsNoldus

  Det er vel strengt tatt Russland og ikke «resten av verden» som ødelegger for alle russiske idrettsutøvere. En gang nå man sette ned foten når doping er satt i system på en slik måte. Det er heller ikke slik at bevisføring kun bygger på en «frynsete russisk idrettsfynksjonær». Bevisene er sjekket ut mot andre kilder, og det er foretatt vitenskaplige undersøkelser av materiale.
  «Schmid-kommisjonen» har grundig gått igjennom påstandene om at russiske myndigheter var involvert i dopingprogrammet i landet forut for OL i Sotsji, noe de altså var.
  Plasser derfor skylden der den hører hjemme. Nok er nok.

  • Restiamo_Umani

   Schmid-kommisjonen konkluderer med at de ikke har beviser som kan føre til utestengelse av enkeltindivider!

   Men at dopingprøver der ingen ble tatt “kan brukast til å komplementere og styrke andre indikasjonar”:

   “– Resultata i seg sjølv kan ikkje gi grunnlag for utestenging. Men dei kan brukast til å komplementere og styrke andre indikasjonar, heiter det i rapporten som ein kommisjon la fram for IOC i går.”
   https://www.nrk.no/sport/wada_-_-enorme-mengder-proveresultat-1.13811356

   Er ikke dette litt underlig?

   Ingen ble avslørt av dopingprøvene, så dette er jo selvsagt indikasjoner på juks.

   Alle vet jo at russere umulig kan vinne noe som helst uten å jukse!

   “Bevisene er sjekket ut mot andre kilder, og det er foretatt vitenskaplige undersøkelser av materiale.”

   Dette stemmer jo ikke helt. Ja det er foretatt vitenskaplige undersøkelser av materiale, og konklusjonen var at prøvene var rene.

   Et av WADAs såkalte beviser er at prøvene ble destruert slik at de ikke kunne undersøkes på nytt.

   Men dette er jo bare tull. RUSADA destruerte prøvene slik de er pålagt av WADAs regler når prøvene hadde vert lagret og tilgjengelig for nye tester innen avtalt frist.

   RUSADA burde visstnok brutt reglene de er pålagt å følge…..?

   • BarePer

    “Alle vet jo at russere umulig kan vinne noe som helst uten å jukse!”

    Så sant, så sant, da må de nemlig slå våre superhelter, og det klarer ingen uten juks. Godt poeng!

   • Nattuglen

    Hvor lenge er en nasjonalt antidopingbyrå pålagt å lagre prøvene? Prøver fra OL i Torino i 2006 ble testet på nytt 8 år senere av OIC. OL i Sotsji var i 2014.

 • IOC sin utestengelse av Russland er kanskje det mest positive som har skjedd på lenge. Nistad skriver at dette er en krigserklæring mot Russland, men det er i så fall den n’te i rekken. Hva som er så positivt? I Russland er det , særlig i de store vestlige byene som st.Petersburg og Moskva, en stor og vestlig orientert elite med støtte i student- og andre ungdomsmiljøer. Mange av disse er også russiske patrioter som nå vil få seg en nesestyver av kraftigste slaget. Forhåpentligvis så sterk at de dropper hele svermingen for vestlig antisivilisasjon.

  • Terje Hauger

   Tore W. Tvedt er lederen for Vigrid.

 • 1984

  Intet nytt under solen. Alle vet at det foregår doping over hele verden, også av norske utøvere! Pinlig av Norge å ikke støtte Russland.

 • oliver

  Når Johnsrund Sundby sier at det må være positive prøver for å kunne bli utestengt fra å gå skirenn går CAS-ekspert Robin Mackenzie-Robinson ut med at dette er kritikkverdig kunnskapsnivå. Mulig det, og mulig at russerne dopet seg i Sotsji, men faktum er at de ikke ble tatt med positive prøver. USA har selv hatt organisert doping i friidrett gjennom flere ti-år, ikke glem sykling og andre idretter, og når frekkhetens nådegaver når slike høyder vet man at saken er politisert. Den største skammen må IOC bære som lar seg bruke.

  • BarePer

   Pøh, du kan ikke sammenligne hedersmannen Lance og supersprinteren Gatlin med de statsautoriserte russiske juksemakerne. Går da ikke an!

 • GHjo

  Det er vanskelig å tro at IOC har vedtatt å utestenge Russland, uten at de har håndfaste ugjendrivelige bevis på at dopingen av russiske idrettsutøvere, har foregått i statlig regiÅ bestemme slikt bare på grunnlag av rykter og en manns uttalelser, det gjør man bare ikke.
  Men det er ikke noe nytt. I det forhenværende DDR ble det også foretatt doping av idrettsfolk i statlig regi.
  Og putin har nok ikke lagt fra seg sine uvaner, etter sin tid som en toppfigur i KGB.

 • Geiseric

  Nistad, som sjelden unnlater å påpeke at han er “doktor i russisk idehistorie” (også i div. kommentarfelt), går som vanlig for langt i sin pro-russiske retorikk.

  Det Nistad omtaler som “en frynsete russisk idrettsfunksjonær” er den tidligere sjefen for dopinglaboratoriet i Moskva… Han ble plutselig “frynsete” og uthengt som “forræder” etter at han valgte å legge kortene på bordet. Han har ikke fortalt “røverhistorier”, men lagt fram verifiserbare fakta, og dette er ikke et tegn på at “idretten brukes i et skittent politisk spill.” Selvsagt er det heller ikke en “krigserklæring” mot noen som helst, hverken den russiske stat eller russere i sin alminnelighet.

  Johaug ble utestengt for sitt “juks”, selv om verken intensjon eller effekt ble påvist. Den russiske stat (inkl. regjeringsnivå) har drevet med langt mer alvorlig juks i stor skala i mange tiår (i McLaren-rapporten omtalt som et «statlig styrt og systematisk dopingprogram»).

  Dette er bevist utover enhver rimelig tvil, ellers ville slik utestengelse vært umulig mot et så innflytelsesrikt land som Russland, som har blitt tildelt en rekke prestisjetunge idrettsarrangement de siste årene (bl.a. VM i fotball). Det er derfor nettopp for å beskytte den olympiske idé og internasjonal idrett at landet utestenges. Dette ville ikke kunnet skje uten at det foreligger meget sterke beviser.

 • diskos

  Blir det krig nå? Eller hva mente denne Nistad med “krigserklæring “?

  • Karl Bedding

   Det blir vel helst en “krig” på propagandanivå. Selvsagt tolkes utestengelsen som et “angrep på Russland” – altså i verste mening. Samtidig innrømmer jo Nistad at russerne (blant flere andre) må rydde i skapene. Dette er og bør være et idrettsproblem, ikke storpolitikk.

 • Andreas Pedersen

  Hele opplegget med OL er en vits. Enorme pengesummer sløses bort på stadioner som vil stå ubrukt og forfolle i ettertid samt luksuriøs oppvarting av IOC pamper og kjendiser. Samtidig har vertsnasjonene ofte store sosiale utfordringer med ghettoer der folk sulter, som Brazil og Kina. Prestasjoner måles etter nasjonalitet og vi får rike nasjoner som kjøper utøvere og har statlige programmer for å vinne ære gjennom OL. Vi får også rariteter som skigåere fra Afrika og bob-team fra Jamaica med på kjøpet. Alt handler desto mer om penger og nasjonal ære, desto mindre om idrett. Det har vært en krig mot doping i lang tid men stadig omfordeles medaljene i ettertid. Det eneste som er feil med at Russland blir utestengt er at ikke også USA, Kina og nesten alle de øvrige også utestenges for det samme.

  • BarePer

   Den største vitsen er at ikke vi ønsker å søke om å arrangere OL. Det skjønner jeg ingenting av.

 • Astraios

  Norge som er blitt tatt i doping bør trå varsomt.

  Å stenge Russland ute er en krigserklæring som ikke vil føre noe godt med seg, annet enn å gjøre forholdet til Russland mer anstrengt enn før.

  De kunne tillatt noen utøvere å stille – forutsatt spesiell streng kontroll på forhånd.

  Men kollektiv avstraffelse og stigmatisering er jo noe som er i tiden – det får jo vi menn erfare fra illsinte og godt organisert feminister.

 • Terje Hauger

  Putins fanboy nummer 1 i Norge, Bjørn Nistad, føler seg nok en gang kallet til å gå i krigen for sitt store idol. Jeg håper Nistad denne gang inviteres til nyttårsfest i den russiske ambassaden, det har han virkelig fortjent.

 • Lars Erik Larsen

  Ikke rart at Tore Tvedt bifaller dette konspirøret og svermeriet for totalitære krefter lenger ned i kommentarfeltet. Utestengelsen av juks og fanteri-landet er 100 prosent berettiget!

  • Tor Anders Engen

   Hvis alle som jukser i sporten ikke har lov å stille da vil ikke mange utøvere igjen. Det er til og med utøvere som har ytret personlig at det er bedre å tillate alt. Siden det er mer om å bli eller ikke tatt.

   • Lars Erik Larsen

    At et flertall land bedriver statsfinanisert svindel og juks innen idrett er reint nonsens. Mafiastaten Russland kan man imidlertid ikke forvente seg annet av.

    • Tor Anders Engen

     Ser ut som du er noe naiv. Hvorfor ble norske vektløftere tatt? Vi kjenner jo til norsk sykkel sport. Til og med utøvere fra diverse norske grener sier at “jeg tar det legen gir meg ukritisk”.

     • Lars Erik Larsen

      Visst har nordmenn brukt doping. Men organisert og sanksjonert av Statsapparatet? Aldri i livet

     • Tor Anders Engen

      Hva med høydehusene? Det er en “naturlig” form for bloddoping. Her er man i grenselandet. Den var organisert av Statsapparatet via idrettshøyskolen.

   • BarePer

    Men alle de norske utøverne vil jo selvsagt bli igjen, og med mye større seierssjanser også. Så det er langt å anbefale.

 • staleg

  Det er NASJONEN Russland som er utestengt, og det er ikke på grunn av enkeltutøvere som er tatt i doping, men på grunn av en systematikk i dopingbruken av av hele støtteapparatet med leger, trenere, ledere osv, som har vært så gjennomgripende at det er helt åpenbart at det må ha vært allment kjent av alle involverte.

  • Nattuglen

   Dette mener jeg er en viktig presisjon, som det ser ut til at svært mange overser: Det er apparatet, ROC (den russiske olympiske komité), som er utestengt og har innrømmet skyld:«Alexander Zhukov, the president of Russia’s Olympic Committee whom the I.O.C. suspended from its membership Tuesday, had issued an apology — something global regulators have long requested from the nation.»Russiske utøvere som har vært gjennom dopingtester som viser at de er rene, kan delta individuelt.

 • Tor Anders Engen

  Har ikke de venstreradikale feminister gått i mange demonstrasjonstog etter muslimsk terrorangrep der dem går med parolen “muslimer har ingen til å unnskylde seg for noenting”?

  Men når det gjelder så får russerne skyld for alt av de venstreradikale feminister finner på. Fra alt bilen ikke starter, har en dårlig dag, katten har diaré, Clinton får ikke viljen sin osv.

 • Charles STØENG

  En korrupt nasjon styrt av et korrupt regime i en korrupt kultur som har liten eller ingen respekt for de mest elementære regler, ikke en gang i idrett, kan vi forvente lite av.
  Når de primære fundamentene for et moderne samfunn ikke er på plass, så blir resultatene deretter, og vi bør ikke forvente for mye.

  • Enig. Det var en god beskrivelse av USA og det er vel derfor USA vil ha Russland og deres forsvar for tradisjonell europeisk kultur ydmyket.

   • Charles STØENG

    Nei det er ikke det, langt der ifra, og jeg er redd for at du ikke tar i betraktning hva som er essensielt for at et moderne samfunn skal fungere på et sosialt og økonomisk plan.

    USA er langt ifra å være en perfekt nasjon eller en sosial modell for et moderne samfunn, men de er flere lysår foran Russland som er en sosialøkonomisk og moralsk katastrofe. Resultatene blir deretter og vi ender opp med en primitiv og korrupt nasjon som det blir vanskelig å handle med.

    Russland mangler flere av de helt elementære grunnprinsippene for at samfunnet skal økonomisk og sosialt utvikle seg. OL korrupsjon og juks er et beklagelig men utmerket eksempel på en nasjon ute av stand til å fungere på et normalt nivå, og dette flyter over på internasjonale relasjoner.

 • BarePer

  En trist avgjørelse, rett og slett fordi IOC ikke våger å gå langt nok mot det russiske dopingreiret. Alle utøverne deres burde selvsagt vært utestengt, de er garantert dopet alle som en. Nå risikerer vi i stedet at noen av dem faktisk kan vinne medaljer, og enda verre, til og med kapre gullmedaljen foran våre helt rene idrettshelter. Og det kan ikke kalles noe mindre enn en skandale! Alle de idrettene hvor vi er best, og spesielt langrenn og skiskyting, ville vært mye bedre og med større underholdningsverdi uten de gjennomdopede russerne på startstreken, særlig i langrenn ville det vært en garanti for total norsk dominans, så er det noen som bør føle seg spesielt sveket her er det nettopp oss. Uansett, samme hvor mange dopede utlendinger som stiller i OL, så bør det gå vår vei i alt vi stiller opp i, så: Det blir norsk! Det blir norsk!! Det!!! Blir!!!! Bare norsk på toppen av pallen!!!!!

 • Erik Pedersen

  Det er vanskelig å se alternativene Bjørn Nistad…
  Vi kan da ikke ha det slik i denne verden at nasjoner, etter eget forgodtbefinnende, bestemmer seg for å jukse uten at det blir konsekvenser.
  Skal vi få slutt på ukultur, og handlinger i strid med god internasjonal oppførsel, menneskerettigheter etc.., må det reageres hensiktsmessig. Spørsmålet her er om reaksjonsmønstret nå er hensiktsmessig…

 • nilgau

  Det må jo være lov å spørre hvordan idretten kan ha så dårlig kontroll med dopingkontroller og prøver at disse kan byttes om. Når slike ting er gjennomførbart så må vel alle utøvere føle seg ganske utrygge selv om man er russer eller noe annet. Jeg forstår bare ikke at kontrollrutinene kan være så svake. At prøver behandles så lempfeldig er i mitt hode kriminelt – når man ser konsekvensene for den enkelte utøver. Det kan da umulig være så lettvint å ødelegge for en utøver.