Verden med kraftige advarsler mot Trumps Jerusalem-beslutning

Det israelske flagget vaier over Oljeberget der det er utsikt til Jerusalems gamleby, som ligger i den okkuperte delen av byen. Foto: Oded Balilty / AP / NTB scanpix

Kina, Tyrkia, Syria, FN, Storbritannia og Norge –  over hele verden advares Donald Trump mot å anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad.

– Dette vil være en stor feil. Det vil skape kaos i regionen, ikke stabilitet og fred. Ikke bare den muslimske verden, men hele verden er imot det, sier Tyrkias utenriksminister Mevlut Cavusoglu.

En talsmann for regjeringen i Ankara går enda lenger og skriver på Twitter at en anerkjennelse av Jerusalem som Israels hovedstad vil sette både Midtøsten og verden i brann, og uten at noen vet når det vil ende.

Også Kina kommer med en kraftig advarsel mot å endre status quo.

– Vi er bekymret for en mulig opptrapping av spenningene, sier talsmann for utenriksdepartementet i Beijing, Geng Shuang. Han ber alle parter trå forsiktig både i ord og handling og ikke gjøre noe som fjerner grunnlaget for en løsning på det palestinske spørsmålet.

Pave Frans er også blant dem som ber Trump snu. Han understreker at Jerusalem er et unikt og hellig sted både for kristne, jøder og muslimer.

– Jeg ber Herren om at denne identiteten blir bevart og styrket til gode for både Det hellige land, Midtøsten og hele verden, sier paven.

Kraftig provosert

Men det er i muslimske land at beslutningen har provosert aller mest. Både Syria, Saudi-Arabia, Jordan og Iran er blant landene som onsdag advarte USA om konsekvensene.

Den arabiske liga kaller den varslede amerikanske anerkjennelsen av Jerusalem for en klar aggresjon mot arabere, mens både Jordan og Palestina krever at ligaen holder krisemøte.

Tyrkia har samtidig innkalt til et toppmøte i Organisasjonen for islamsk samarbeid den 13. desember for å drøfte Jerusalem-spørsmålet.

Palestinerne er rasende over planene og har varslet «tre dager med raseri».

– Dette er et åpenlyst angrep på palestinske, arabiske og islamske rettigheter i Jerusalem, sier en talsmann for Hamas, Fawzi Barhoum, på Gazastripen.

Onsdag meldte israelske soldater at det ble kastet stein mot dem på den israelskokkuperte Vestbredden.

– Et forhandlingsspørsmål

I flere tiår har USA forsøkt å føre en balansert Midtøsten-politikk med sikte en fredsavtale og en tostatsløsning mellom Israel og Palestina. Men under valgkampen i fjor lovet Trump å flytte den amerikanske ambassaden til Jerusalem. Nå mener både verdens ledere og eksperter at han er i ferd med å begå et historisk feiltrinn.

Både EU, Storbritannia og Norge understreker at Jerusalems status er noe Israel og Palestina må forhandle om.

– Dette er et brudd både med den amerikanske linjen og den internasjonale linjen. Fredsprosessen løses ikke gjennom å ensidig flytte en ambassade, og Jerusalems status er et av de uavklarte og gjenstående spørsmålene som må løses mellom Israel og palestinerne, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) til VG.

Okkupert i 50 år

Israel okkuperte Øst-Jerusalem i 1967, har senere annektert området og gjør krav på Jerusalem som sin «evige og udelelige hovedstad». FNs sikkerhetsråd har gjentatte ganger krevd tilbaketrekning. Ettersom Jerusalem ikke er anerkjent som Israels hovedstad, har verdens land valgt å ha sine ambassader i Tel Aviv.

Israels justisminister Ayelet Shaked er den eneste som så langt har uttrykt glede over Trumps beslutning. Hun oppfordrer også Trump til å flytte USAs ambassade til det hun kaller Israels «faktiske» hovedstad.

Statsminister Benjamin Netanyahu har ennå ikke villet kommentere saken. På en pressekonferanse i Jerusalem skrøt han onsdag av israelsk meieriproduksjon og ba verden øke presset mot Irans atomprogram.

(©NTB)


Publisert: Dec 6, 2017 @ 3:43 pm


Takk for at du leser Resett. For å kunne fortsette å produsere kvalitetsmateriale avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

The following two tabs change content below.
 • Hanne Jensen

  For en gangs skyld er jeg enig med de politisk korrekte. Dette bør ikke Trump gjøre. Dette kommer til å sette verden i brann. I hvert fall er det å kaste bensin på det bålet som allerede brenner.

  • Den settes så i brann grunnet irrasjonelle arabere/muslimer og deres støttespillere.

   1. Den arabiske liga kaller den varslede amerikanske anerkjennelsen av Jerusalem for en klar aggresjon mot arabere, mens både Jordan og Palestina krever at ligaen holder krisemøte.

   Det betyr faktisk at det er Israel Vs araberverdenen. Og grunnen til å gi en eneste tomme til palestinere faller dermed på stengrunn. Israel, som altså den eneste på “den andre siden” har altså langt i fra det spillerommet som det hevdes i forhold til “motparten”.

   2. Både EU, Storbritannia og Norge understreker at Jerusalems status er noe Israel og Palestina må forhandle om.

   Hvis det er partene seg i mellom som skal bestemme er det jo merkverdig at en norsk regjering skal ha noe som helst grunn til for eller mot. Hverken EU, Storbritannia eller Norge er en part av denne forhandlingen. Dette er noe mellom Usa og Israel.

   3. Fredsprosessen løses ikke gjennom å ensidig flytte en ambassade

   Realitetssjekk er alltid av et gode for Terje Tvedts hakkekyllinger. Fredsprosessen eksisterer ikke fordi arabere klarer aldri, aldri å ikke gi små drypp med jevne mellomrom om at israelere (les jøder) helst bør feies på havet.

   • oliver

    4. Palestinerne har varslet «tre dager med raseri».
    Bare 3 dager? Det må da være overkommelig…

  • invernes

   Verden er i brann allerede og det kan vi takke de politisk korrekte for.

 • invernes

  Veldig flott ! Jerusalem er hovedstaden i Israel og Israel er det eneste landet i området vi burde støtte.
  Trump går den rette veien her. 🙂

 • 7grace

  “Skape kaos i regionen”? Ja – det er alltid så fredelig der, ellers.
  Jerusalem har vært senter for jøder i 3000 år.
  Byen ble aldri – aldri – hovedstad eller adm. senter da området var under muslimsk styre.
  Jerusalem var heller ikke interessant under jordansk okkupasjon.
  Og idag får ikke jøder be på Tempelplassen (ja – jeg vet at noen ultraortodokse er imot bønn der, pga Det aller helligste).
  Paven kommer løpende og sier at byen er hellig for kristne, jøder og muslimer.
  Jasså – hvor i koranen står Jerusalem nevnt? Hvorfor vandaliserte Jordan deler av byen da de hadde kontrollen? Hva er hellig ved å bruke al-Aqsa som våpenlager? Og – spiller man fotball på hellige steder? Vender man baken mot “helligdommen” Klippedomen hvis dette er så hellig?
  Muslimer har Mekka og Medina, og Qum og Kerbala og en hel haug andre hellige byer. Og hvor enkelt er det for deg og meg å dra til Mekka, forresten?
  Hvorfor skal verden bøye kne for islamske krav, muslimske herskere (som vanstyrer egne land), historieløse politisk korrekte, og et oppfunnet folk?

  Og til NTB: Israels justisminister Ayelet Shaket er definitivt ingen “han”.

  • Elisabeth Sjølie

   Takk! Vi har rettet det opp fra “han” til “hun” i vårt innlegg. mvh Elisabeth Sjølie

 • Vesper

  Det er nå vel ingen ved sine fulle fem og et snev av kunnskap om jødisk og kristen historie som vil bestride at Jerusalem er jødenes og Israels historiske hovedstad.

 • Lur Ing

  Hele tiden får vi høre at vi må føye oss etter muslimer ellers blir de sinte?? Hva er det for argument??

  • TheWest

   Så får de bare bli sint det er ingen nyhet at muslimene blir sinte.

 • Knut Rasmussen

  Denne 3000 år gamle bønnen viser at Jerusalem er jødenes hovedstad.Salme 122,6:
  6 Be om fred for Jerusalem!
  Må de som elsker deg, leve trygt!
  7 Må fred råde innenfor dine voller,
  trygghet i dine borger!
  8 For mine brødres og venners skyld
  vil jeg si: «Fred over deg!»
  9 For tempelets skyld,
  Herren vår Guds hus,
  vil jeg ønske deg det gode.

 • Comrade Pootie

  Bare det at ‘hele verden’ er så opptatte av denne knøtt lille konflikten over områder på størrelse med Buskerud fylke er sprøtt nok. Norske Palestinanasjonalister er langt mer lidenskapelige overfor denne konflikten enn noe annet. De er sterkt imot at noen andre, spesielt Europa, skal kunne ha et land å kalle sitt. Bare de stakkars Palestinerne. Det er nesten så man skulle tro de var finansiert av arabiske oljeinntekter

  • Иван Грозный

   Slik har det vært lenge. For 800 år siden var korsfarere fra hele Europa opptatt med å reise ned og kjempe for å erobre dette området.

   • Comrade Pootie

    Etter ca 500 år med forsøk på å erobre Europa fra alle kanter sørfra av det stadig voksende islamske imperiet ja. Men dette blir et voldsomt hopp fra nåtid.

   • Comrade Pootie

    Apropos det, her er en fin tidslinje over de godt og vel 560 slagene som ledet til det første korstoget. Det var ganske stusselige greier sammenlignet med angrepene andre veien. https://www.politicalislam.com/jihad-lead-crusades/

    • 7grace

     Thanks, comrade 🙂

   • TitoSchipa

    Gjenerobre ja.

 • iddo

  Hele Jerusalem er Israels hovedstad. Den skal aldri mer bli delt.

 • Balder Vonbrot

  Det eneste rette!
  Jerusalem er Israels rettmessige hovedstad.
  Palestinas støttespillere ser helt ut til å glemme at Palestina ikke er noen stat og derfor heller ikke har noen hovedstad. Og selv om, hvorfor skulle de ha mere rett på byen enn Israel? Ren idioti.

  Og at området står i brann kan man takke vestens apeasement-politikk for. Palestinerne og omliggende muslimske land har nå i 70 år konsekvent drevet trussels- og volds-politikk og tvunget til seg innrømmelser, og vesten har bøyd seg. Det å være trassig drittunge har lønt seg så lenge at de ikke kjenner noen annen måte å “forhandle” på. Men endelig (!) er det altså en som setter foten ned og sier at “dette finner vi oss ikke i lenger!”

 • oliver

  Her er jeg usikker på hva Trump vil oppnå politisk. Hvis det er for å skape støy for å skjule noe annet har han helt opplagt valgt rette virkemiddel. Ved slike bråkete happenings kan det derfor være lurt å ha et øye med hva som ellers skjer ute i verden.

 • OleHaraldsen

  Islam har Mekka. Muhammed var aldri i Jerusalem.

 • Mixed Bag

  Flott av Trump. Araber landene er like interessert i Palestina som et hull i hodet.