Ap sier de vil stramme inn, men Frp mener resultatet blir flere tvangsekteskap

Rigmor Aaserud fra Arbeiderpartiet. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Et forslag fra Ap om å bytte ut 24-årsregelen for å hente ektefelle med krav om seks års arbeid eller utdannelse, vil åpne for mer tvangsekteskap, hevder Frp.

– Tvert om, kontrer Arbeiderpartiets Rigmor Aasrud.

Saken kommer opp til behandling i Stortinget torsdag. Der står Ap alene om et forslag om å bytte ut regelen som ble innført 1. januar i år om at begge parter må være fylt 24 år for hente ektefelle eller samboer til Norge, med et krav om seks års arbeid eller utdannelse her i landet etter fylte 18 år.

Poenget med begge modellene er å forebygge tvangsekteskap.

Bekymret for unge

Problemet med Arbeiderpartiets forslag, er at det ikke omfatter norske statsborgere, mener partiets innvandringspolitiske talsperson Jon Engen-Helgheim:

– Dette er de heldigvis alene om. Ap åpner med dette for mer tvangsekteskap, og forslaget står i grell kontrast til deres forsøk på å gjøre noe med æreskultur. Jeg er svær bekymret for friheten til unge jenter med innvandrerbakgrunn dersom dette blir vedtatt politikk, sier han til NTB.

Han tilføyer at han er overbevist om at en 24 år gammel kvinne er bedre i stand til å stå opp for seg selv enn en på 18 år.

– Strengere

Rigmor Aasrud som sitter i kommunal og forvaltningskomiteen for Ap skjønner ikke kritikken.

– Vårt krav er i praksis strengere, fordi det også vil omfatte mange som er eldre enn 24 år. Ofte vet vi at presset i familien for å bli gift tiltar i styrke dersom man er ugift desto eldre man er, sier hun til NTB.

Aasrud legger til at reglene for familieinnvandring uansett ikke er det eneste tiltaket mot tvangsekteskap.

– Dersom man tror at dette er det eneste som skal til for å motvirke tvangsekteskap, så er det veldig feil. Dette arbeidet handler om holdningsarbeid og mye annet, understreker hun.

– Krevende

Fra Justisdepartementet blir det påpekt at et seksårskrav vil være mer arbeidskrevende og mer komplisert å håndheve enn 24-årsregelen.

– Forslaget vil føre til at et komplisert regelverk kompliseres ytterligere, og de administrative kostnadene antas å være betydelige. Samtidig antas det at endringen vil ha «begrenset effekt dersom formålet er å bekjempe tvangsekteskap», heter det i forslaget fra regjeringen.

– Argumentet om merarbeid er vanskelig å skjønne, siden også 24-årskravet har en forutsetning om at det skal være fire års arbeid eller utdanning, sier Aasrud.

(©NTB)


Publisert: Dec 7, 2017 @ 7:30 am


Takk for at du leser Resett. For å kunne fortsette å produsere kvalitetsmateriale avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

The following two tabs change content below.
 • Torgunn

  6 års arbeide eller utdannelse kan lett kamufleres som kriterie.
  Det er bedre med alder. Allerede 24 år er i laveste laget. 25 år er en bedre aldresgrense fordi en person på 25 år regnes som ferdig voksen i biologsk forstand.
  Helst burde henteekteskap forbys i sin helhet, og familiegjenforeninger likeså.
  Dette må gjelde fra områder i verden med en kultur som ikke lar seg integrere i Norge.

 • Reidar S

  Klare signaler fra AP m/følge
  Det gjelder å motarbeide ethvert forslag som kan stamme fra Frp uansett om de er fornuftige eller ei.
  Trodde aldri jeg skulle oppleve slik barnehagementalitet hos presumptivt voksne personer.