Demonstrasjoner og sammenstøt i palestinske byer

Palestinere brenner bilder av Trump og Netanyahu i Gaza by torsdag. Foto: AP / Khalil Hamra / NTB scanpix

Demonstrantene brenner plakater med bilder av USAs president, Israels statsminister Benjamin Netanyahu, amerikanske og israelske flagg.

Den israelske hæren har sendt militære forsterkninger inn i de okkuperte områdene, og flere steder meldes det om sammenstøt.

Titalls palestinere er såret av tåregass, gummikledde stålkuler og skarpe skudd på Vestbredden, opplyser Palestinsk Røde Halvmåne.

Tre palestinere er også såret av israelske styrker øst for byen Khan Yunis på Gazastripen, opplyser øyenvitner og sykehuskilder.

– Det er besluttet at en rekke bataljoner vil bidra med forsterkninger i området Judea og Samaria, i tillegg til militæretterretning og territorialforsvar, heter det i en kunngjøring fra den israelske hæren.

Judea og Samaria er det bibelske navnet på Vestbredden, som Israel til protester fra et samlet verdenssamfunn har okkupert siden 1967.

Ulovlig okkupert

Israel har okkupert og annektert Øst-Jerusalem, noe FNs sikkerhetsråd har slått fast er ulovlig. Reaksjonene på Trumps kunngjøring er derfor som ventet kraftige.

Islamistgruppa Hamas, som vant det siste valget i de palestinske områdene i 2006, oppfordrer palestinerne til å gjøre opprør og starte en ny intifada mot okkupantmakten.

– Vi bedyrer at Jerusalem er forent, ikke delt mellom øst eller vest, og alltid vil forbli hovedstaden i Palestina, hele Palestina, sa Hamas-leder Ismail Haniyeh torsdag. Han betegner Trumps kunngjøring som en krigserklæring.

– Den sionistiske politikken som støttes av USA, kan ikke konfronteres med mindre vi antenner en ny intifada, sa han.

Unison fordømmelse

Trumps kunngjøring er også møtt med unison fordømmelse internasjonalt, og advarslene om hvilke følger den kan få, er mange.

Militante grupper fra Taliban i Afghanistan til al-Shabaab i Somalia maner til kamp mot amerikanske mål, og det samme gjør den Iran-støttede al-Nojaba-militsen i Irak som fram til nå har stått på USAs side i krigen mot IS.

Statsminister Benjamin Netanyahu og den israelske høyresiden er derimot godt fornøyd, men advares av USA mot å juble for høyt.

– Samtidig som vi erkjenner at dere vil ta godt imot denne nyheten, ber vi dere beherske dere når dere uttrykker dere i offentlighet. Vi regner med at nyheten vil møte motstand i Midtøsten, og vi jobber fortsatt med å vurdere hvordan beslutningen vil påvirke amerikanske installasjoner og personell i utlandet, heter det i et notat fra amerikansk UD nyhetsbyrået Reuters har fått tilgang til.

NTB-AP

(©NTB)


Publisert: Dec 8, 2017 @ 7:14 am


Takk for at du leser Resett. For å kunne fortsette å produsere kvalitetsmateriale avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

The following two tabs change content below.
 • Hans Hansen

  Typisk. Bråk, hærverk og vold som dessverre legitimeres, unnskyldes og forklares av Dagsrevyen og andre unnfalne MSM-media. Trist å se.

  • GHjo

   Og vårt lands og det øvrige Europas sanseløse nyttige idioter, holder med dem og fyrer dermed opp under djevelskapen.

 • Lur Ing

  Oj! så over rasket jeg ble.

 • Tor Anders Engen

  Beviser ikke dette at alle muslimer hater jøder? At de som støtter muslimene også er jødehater?

  • Karl Bedding

   Det er dessverre mye på grunn av slik generalisering at denne konflikten har gått i stå.
   Det fins jøder som er imot staten Israels politikk, det fins endog noen ultraortodokse grupperinger som er imot staten Israels eksistens. Det blir litt vanskelig å kalle dem “jødehatere” når de selv er troende jøder.

   At jødehat står sterkt blant mange muslimer er åpenbart, men samtidig er ikke dette nødvendigvis på samme ideologisk grunnlag som hos mange nasjonalsosialistiske grupper. Der snakker man om jøder som rase.

   I Midtøsten handler det i utgangspunktet om en territorialkonflikt, der man bruker religiøs tilhørighet som fellesnevner og identitet. De slåss ikke først og fremst for Moses eller Muhammed, men for sin hjemstavnsrett og geografiske tilhørighet.

 • Rolf Nilsen

  Ja men det var jo en balansert og fin nyhetsoppdatering fra NTB 😀

  • Siri

   Tja, det står flere bemerkelser om hvor mange palestinere som er blitt såret, men ingenting om noen israelere er blitt såret. Muligvis ble ingen såret, men dette kan vi altså ikke si noe om ut fra nyhetsoppdateringen. Balansert? Uvisst.

 • Frankie

  Ikke noe tvil om at Trump har pirket borti et vepsebol denne gangen. Stiller meg uansett bak avgjørelsen hans. Disse to religionene har en ting til felles: hatet mot oss hvite kristne. La dem holde på der nede. Måtte beste mann vinne.

  • Karl Bedding

   Skulle gjerne sett eksempler på hvordan du mener israelske jøder hater “oss hvite kristne”? Kristne over hele verden (ikke bare hvite) har jo en lang tradisjon med vennskap og forbindelse med “det lovede land”.

   • Frankie

    Kunne gitt deg side opp og side ned med linker og informasjon som bekrefter dette. Hvor skal man begynne?

 • Gamleoslo

  Religiøse klovner.

 • Hans Henriksen

  Det må bli mye oppstyr når de skal kjempe for et folkeslag og en stat som er bygd på løgn og politikk. Det innrømmet Arafat selv.

 • Avatar

  Tror Trump med dette har fikset seg en rolle i palestinsk barne TV.