Listhaug mister instruksjonsrett, men er fornøyd med asylstøtte

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) får ikke lenger instruere Utlendingsnemnda, men Stortinget støtter å gjøre de andre midlertidige lovendringene som ble gjort for å stanse asylstrømmen i 2015 permanente. Arkivfoto: Berit Roald / NTB scanpix

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) er fornøyd med at Stortinget sier ja til å gjøre de fleste asylinnstrammingene fra 2015 permanente. 

– Jeg er meget fornøyd med at av alle forslagene vi foreslår, er det kun ett som ikke blir vedtatt av Stortinget, sa Listhaug da lovendringene ble behandlet i Stortinget torsdag.

Regjeringen får ikke beholde instruksjonsretten overfor Utlendingsnemnda (UNE). Flertallet mener det er viktig å beholde uavhengigheten for UNE, som skal være et domstolslignende organ.

– Nå stemmer Stortinget ned et viktig verktøy for å håndtere en eventuell dramatisk økning av antall asylsøkere. Det vil ved en stor tilstrømming til Norge være viktig å kunne reagere så raskt som mulig, sa ministeren.

Konvertitter

Listhaug viste til at instruksjonsretten blant annet er blitt brukt til å gi konvertitter bedre rettssikkerhet. Men både SVs Karin Andersen og KrFs Torhild Bransdal påpekte at dette heller kan ivaretas gjennom å endre vanlige lover og forskrifter. Det kunne ikke Listhaug gi noen løfter om. Hun påpekte i stedet at de instruksene som er gitt, ikke lenger vil være bindende for UNE.

Opposisjonen kritiserte regjeringen for hvordan den håndterte den store økningen i asylankomster høsten 2015.

– Regjeringen reagerte ikke raskt nok. Man så hva som var i ferd med å skje, men man tok det ikke på alvor. Det som reddet situasjonen i 2015, var frivilligheten, og det var kommunene som stilte opp og sørget for at ting kom noenlunde på plass, sa Stein Erik Lauvås (Ap).

Trygt tredjeland

Flertallet på Stortinget opprettholder regelen om at myndighetene kan nekte å behandle asylsøknader fra folk som kommer fra det som ansees som et trygt tredjeland.

Dessuten får myndighetene beholde muligheten til å fengsle antatt grunnløse asylsøkere, eller ilegge dem meldeplikt eller et bestemt oppholdssted, dersom det er fare for at søkeren vil unndra seg uttransportering eller retur. Sp og Ap sikrer regjeringen støtte til dette. Hensikten er å hindre misbruk av asylretten.

Ap foreslo også å endre reglene som skal hindre tvangsekteskap. Partiet ville bytte ut 24-årsregelen for å hente ektefelle med krav om seks års arbeid eller utdannelse, men har ikke lykkes i å få støtte fra de andre partiene til forslaget.

(©NTB)


Publisert: Dec 7, 2017 @ 6:44 pm


Takk for at du leser Resett. For å kunne fortsette å produsere kvalitetsmateriale avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

The following two tabs change content below.
 • bitten

  JA ingenting er bedre en kraftige innstramming på asylfronten som er helt riktig vei å gå ,
  men jeg er ikke helt fornøyd før hele asylindustrien er nedlagt for alltid her i landet .

 • Tor Anders Engen

  Nå skal man kaste ut de som er her. Nå vet vi at f.eks. det er rolig i Syria, Iran, Irak, Afghanistan, Somalia, og andre land. Da må man returnere disse som har lurt seg til opphold, tilbake til sitt eget land. Dem kan ikke være “evig flyktning” hele livet selv når det er stabilt og fredelig i land. Når dem kan dra til på ferie viser også at disse ikke er truet.

  Kort fortalt er dette en svindel. Det er også straffbart å støtte kriminelle.

  • Spaceman_Spiff

   All asylrett skulle vært midlertidig og eneste lovlige måten å få permanent opphold på er å være en ressursperson på et høyere nivå enn gjennomsnittsarbeideren i Norge. Men nei… Her er det nesten så asyllobbyen er glad når det bryter ut konflikt et sted fordi de da kan stå med alvorlig mine å formane oss om å åpne våre hjem og lommebøker…

  • Lyn_Gordon

   Det kommer aldri til å skje.. Når de får fulle pensjonsrettigheter og NAV resten av livet sier det seg selv at ingen drar hjem for å bygge opp landet sitt. Tror ikke så mange nordmenn hadde dratt hjem fra Sverige etter 2. verdenskrig hvis en fikk goder en bare kunne drømme om i hjemlandet. Dumsnill politikk som kunne virket om asylpolitikken hadde begrenset seg til dem det var ment, nemlig politisk forfulgte og dissidenter.

   Ikke når mange hundre millioner mennesker har “krav” på alle rettigheter i Norge om de kommer over grensa..

 • Torgunn

  Debatten NRK1 den 07.12.17: Giske (Ap) anklager dagens regjering for ikke å gjøre nok for skolen. Han viser til alle som går ut av videregående skole uten fagbrev og eksamen.
  Det er regjeringen som klandres for at ungdom blir arbeidsledig. Hva Giske ikke sier, er at det gjelder minoritetsungdom med svake kunnskaper i norsk, og at dette er et direkte resultat av Ap sin egen innvandringspolitikk.
  Når regjeringen ønsker å stramme inn, stemmer Ap i mot. Samtidig klandrer Ap regjeringen og Listhaug for at integrering ikke fungerer.
  Håper folk oppfatter Ap sin dobbelkommunikasjon og totale mangel på konsekvent politikk.
  SV regner jeg ikke med i det hele tatt. Venstre og Krf bør ta til fornuft.