Omdiskutert moské i Aarhus megler i bandekrig

Foto: Scanpix DK / NTB scanpix

Imamer fra den omdiskuterte Grimshøjmoskeen i Aarhus i Danmark har samlet kriminelle bander fra området til et meglingsmøte, skriver avisen Berlingske.

Grimshøj moské kom i søkelyset da dansk TV 2 viste tv-serien  ‘Moskeerne bag sløret‘ i 2016. I et skjult opptak kunne TV-teamet dokumentere hvordan imamen Abu Bilal lærte en studiegruppe at islamske regler tilsier at muslimer som har sex utenfor ekteskap skal straffes med steining og pisking. Han instruerte også TV 2s muldvarp i hvordan man fysisk straffer barn, der han forklarte at man skal slå for oppdragelse og læring, men ikke for voldens skyld.

Banden Black Army i Vollsmose i Odense har over lengere tid vært en del av et nettverk av gjenger i Aarhus som har fordelt de kriminelle markedene seg imellom. Black Army er en av to store bander med innvandrerbakgrunn i Danmark. Den andre store innvandrerbanden i landet, Loyal To Familia, oppsto i København i 2012. I mai 2017 utvidet de området sitt til å omfatte Aarhus. Dette førte til en rekke kamper mellom de lokale gjengene og nykommerne.  Nå kan det se ut til at flere måneder med masseslagsmål, knivstikking og skyteepisoder kan være over.

“Fredsavtale”

Oussama El Saadi, formann for Den Muslimske Sammenslutning, forteller til Berlingske at foreldre i området er redde for å miste barna sine i bandekrigene. Siden foreldrene kjenner moskeen, har de henvendt seg til den for hjelp. «Folk respekterer moskeen, og derfor har foreldrene kanskje følt at de unge ville føle mere fred og stolthet ved å megle i moskeen,» sier El Saadi videre. Han mener at på grunn av at moskéen har vært mye i mediene, og at de står fast på meningene sine, har menigheten respekt for dem. Søndag 3. desember diskuterte bandene en fredsavtale i et møte med imamer fra Grimshøjmoskeen.

Noen politikere har reagert negativt på at det er en moské, og ikke danske myndigheter, som har meglet i konflikten. Peder Udengaars, politisk talsmann for Socialdemokratiet i Aarhus kommune, er en av de som har uttalt seg om saken. «Det her er en politimessig oppgave, og det er viktig at vi holder fast ved at det er på grunn av politiets innsats vi har hatt stor suksess i forhold til å legge en demper på konfliktene som har vært i området. Vi har ikke så mye tillit til Grimhøjmoskeen. Hverken i denne saken eller i andre» sier han til TV2 Øst Jylland.

El Saadi kommenterer dette med at de kun er et siste ledd i prosessen, og at de ikke ville har kommet til en løsning uten politiets innsats «Vi har ikke makt. Vi snakker med de unge. Vi sier ikke at vi er i stedet for politiet, og at de unge skal lytte til oss – at det er vi som bestemmer. Det går ikke. Vi forstår godt at vi er i Danmark, og at der er regler her.» Han mener politikernes reaksjon skyldes at de ikke bryr seg om barna området, og at de er imot det at imamer og moskeer gjør noe.

Politiinspektør Brian Voss Olsent sier man skal være forsiktig med å tro et enkelt meglingsmøte kan føre til ro fra en dag til den neste, og at det er politiet innsats som har medvirket til at det nå er ro i området. Han sier videre til TV 2 Øst Jylland at, basert på vurderinger fra Det Nationale Efterforskningscenter, anser de ikke konflikten for å være overstått.


Publisert: Dec 8, 2017 @ 9:35 am


Takk for at du leser Resett. For å kunne fortsette å produsere kvalitetsmateriale avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

 • bitten

  Det aller største problemet oppe i dette her er , moskeer og islamske radikale imamer som i Aarhus i Danmark , som lager store problemer for Europas del.

 • heimevernet

  Smart. For hvis moskeen har makt til å innføre en våpenhvile, så har de også makt til å avslutte den. Med andre ord er det lettere for moskeen å kreve offentlige tilskudd, for eksempel, eller bedrive annen maktutøvelse. En form for beskyttelsespenger.

 • Henning Rutledal

  Moske’ betyr: Her råder islam!

 • Reidar S

  Ble ikke også vikingene betalt for å la være å herje i Europa?
  Ser ut til de nyankomne har fått med seg den delen av historien

 • Rudolf

  Jeg tar for tiden kurs i islamsk kampsport.

  Det er mye som karate, masse spark og ansiktsknusing, bortsett fra at det er to gutter som holder motstanderen din nede.

 • Andreas Pedersen

  Moskeene som bestemmer i Islam. Ikke politi, ikke lovboka. Det er Koranen og moskeen som bestemmer. Menneskelagde lover vil alltid stå under koranen.

 • S. Haugen

  Muslimer vinner over hele fjøla! Er vår kultur og region verdt å redde…..med så svakt et folk og ledere..NEI!

 • invernes

  Så langt har det kommet altså ? at moskeer terroriserer hele samfunn i vesten, de kan kommandere sine tropper når de måtte ønske.

 • Geiserik

  Muslimske bander har erobret gatene. De destabiliserer samfunnet og moskeene kommer inn som en slags maktfaktor som skal redde danskene fra volden. Kan et samfunn spille mer falitt enn dette ?

 • staleg

  Dette er å godta parallellsamfunn i å vokse frem. Man overlater en del av politi og justismyndigheten til imamer.
  Dermed vil de sistnevnte ha skaffet seg en maktbase å jobbe videre fra: For i neste omgang kan de stille motkrav: “Vi kan hjelpe også i denne nye situasjonen, på betingelse av at….” (fyll inn det som passer).
  Og omvendt kan de også utøve makt: “Vi ser oss nødt til å avslutte pågående fredstiltak, hvis ikke vi får…..(fyll inn det som passer).
  Hva er det som hindrer de i evt å skape nye situasjoner selv, for deretter å tilby seg å hjelpe?

  Tenk for et ramaskrik det ville blitt fra myndigheter og advokater dersom en hvilken som helst annen privat forening hadde blitt “leid inn” av politiet for å ta seg av noen deres oppgaver!
  Og hvem sjekker hvordan retts sikkerheten blir ivaretatt av disse imanene som liksom skal megle?
  Og hvordan takler politet det hvis det kommer nye avsløringer av at de samme Imamene fortsatt underviser i steining av frafalne og fysisk avstraffelse av koner og barn?

 • Kjell Svensen

  Megle??
  Det er jo bare for politiet å ta seg av dette og få det fengslet og sørge for å få inndratt alle verdier disse jævlene har opparbeidet seg fra kriminell virksomhet!