Schulz ber SPD godta regjeringsforhandlinger med Merkel

SPD-formann Martin Schulz ber partiet om å gi ham grønt lys til å utforske forhandlinger om regjeringssamarbeid med statsminister Angela Merkel og CDU. Foto: AP Photo /Markus Schreiber / NTB scanpix

Under innledningen på det tre dager lange SPD-landsmøtet understreket Schulz at partiet nå kan være i posisjon til å kreve betydelige innrømmelser, ikke minst en styrking av EU-samarbeidet. Tyskland er fortsatt uten regjering, ti uker etter valget.

– Vi skal ikke gå i regjering for enhver pris, men vi må heller ikke forkaste alt snakk om regjeringssamarbeid, sa partilederen.

Det er ventet at Schulz vil møte sterk motstand mot å delta i en ny storkoalisjon, særlig fra partiets yngre medlemmer. De mener at det elendige valget for SPD skyldes regjeringssamarbeidet med kristeligdemokratene og statsminister Merkel.

Ny situasjon

SPD erklærte rett etter valget at noe nytt regjeringssamarbeid med Merkel var utelukket, men Schutz har justert kursen etter hvert som tiden er gått, og koalisjonsforhandlingene mellom Merkel og de grønne og borgerlige partiene har kjørt seg helt fast.

Schutz understreket torsdag at SPD står overfor to muligheter: Enten gå i forhandlinger med kristeligdemokratene om en ny storkoalisjon, eller godta at Tyskland skal styres av en mindretallsregjering. Dette er en løsning som sitter langt inne hos et samfunnsansvarlig parti som SPD.

Merkels forsøk på å forhandle fram et regjeringsarbeid med De Grønne og Fridemokratene (FDP) brøt sammen i november, og siden da har presset på Schultz og SPD økt.

Harde krav

I sin langt åpningstale sa Schulz, som gikk av som president i EU-parlamentet for å sikre SPD valgseier i september, at partiet vil ha godt betalt for å gå med i en ny storkoalisjon. Han krevde blant annet at tyske myndigheter skal slutte seg til de planer om et styrket EU som den franske presidenten Emmanuel Macron har lagt fram.

Macron har foreslått en styrking av unionen blant annet gjennom å gi landene i eurosonen et felles budsjett og en felles finansminister.

Den ihuga europeeren Schulz snakket varmt om det han kalte Europa forenede stater, en visjon han ville ha virkeliggjort innen 2025.

– Europa er vår livsforsikring, vår eneste sjanse til å holde tritt med andre store regioner i verden, sa partilederen. Han mente at et enda mer integrert Europa kan møte store utfordringer som klimaforstyrrelser, økende innvandring og skatteunndragelser i milliardklassen hos internasjonale konserner.

NTB-AFP

(©NTB)


Publisert: Dec 7, 2017 @ 6:26 pm


Takk for at du leser Resett. For å kunne fortsette å produsere kvalitetsmateriale avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

The following two tabs change content below.
 • ARVEVOLDEN

  Europas Forenede Stater,sammen med Macrons felles Eurofinansminister -med eget budsjett.
  Det betyr i-klartekst-et felles EU budsjett,med felles skattesystem.
  Svenskene må da innføre Euro,for å fortsette å være EU-medlem,fordi de delstater som ikke vil godta den nye unions-stat,skal kastes ut.Danskene kan holde seg utenfor,fordi de fikk forbehold mot felles justis-og finansvesen,for å få dem til å stemme Ja til medlemsskap.Svenskene har bare forbehold om retten til å selge snus.
  Norge er indirekte medlem, via finanstilsynet-framforhandlet av Siv Jensens flokk.

  Vi får da muligheten til, å la være å fortsette som medlem av en halv-fascistisk statsdannelse.
  En udemokratisk union,der regjeringen ikke velges,men utpekes.
  En stat der skattene skal bestemmes av et ministerium,utenom nasjonal kontroll.En korporativistisk statsdannelse,helt eller Mussolinis oppskrifter.

  De partier og bevegelser i Norge -og andre land,som ikke i sine programmer og politikk støtter utmeldelse av Finanstilsynet,og som ikke tar grunnleggende prinsippielt avstand fra opprettelsen av denne overstatlige -formasjon,kan ikke senere komme å kalle andre for Fascister.De kan like godt sies selv å la den vokse fram.
  Advarslene bør gå-til sosialdemokrater,kristeligdemokrater og såkalt venstre-og høyreopposisjon.
  EU er anti sivilisatorisk.Det må demonteres.Jo før,jo heller.

 • Tor Anders Engen

  Martin Schulz er en person som har Israel i sitt hjerte, mens Tyskland er kun noe han kan utnytte for Israels fordel.

  Hvorfor kan man ikke sende alle disse folkene, spesielt politikere, som har sin troskap og støtte til et helt annet land enn dem oppholder seg i?